Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Logitech all-on-one-tastatur er det bedste tastatur, jeg ikke vidste, at jeg manglede

Logitech Bluetooth tastatur K480 lover flydende overgange mellem din computer, smartphone og tablet - på én gang. Og det virker ganske enkelt fra første klik

Logitech kommer nu med den nyeste version af selskaebts Bluetooth-tastaturer, der er en rigtig god løsning på et problem, som jeg ikke vidste, jeg kæmpede med.

Det er et af de her "aha"-øjeblikke, hvor man tænker: "Det var sgu smart", efter et par sekunders brug.

Logitech K480 er et Bluetooth-tastatur i samme stil som selskabets K810, som med tre knapper (i stedet for F1, F2 og F3) kunne skifte mellem tre forskellige enheder.

Det gav mening, hvis man gik mellem hjemme- og arbejdscomputer, men K480 tager det lige skridtet videre.

Problemet med K810 var, at parringen, hver eneste gang der blev skiftet enhed, tog lidt tid, hvilket ødelagde et godt workflow.

K480 har løst problemet med bravur.

Med et enkelt roterende hjul i den ene side kan man vælge hvilke af tre af de parrede enheder, som er aktive i øjeblikket, og skiftet mellem for eksempel pc til mobiltelefon tager oftest kun et sekund.

Under testperioden har jeg brugt min Android-telefon og en pc og tilføjede en lånt iPad for at se, hvordan det fungerede. I alle tilfælde var skiftene mellem enhederne hurtige og gnidningsfrie.

Design og skriveoplevelse

Designet af K480 er både genialt og kedeligt på samme tid.

Genialt rent funktionelt, hvor der er tænkt på små detaljer, som gør produktet til den succes, som jeg vil kalde det.

Det roterende hjul i siden, som vælger hvilken enhed, der er aktiv, har tre retninger, den kan pege og er belagt med et tyndt lag gummi, så den er nem at bruge uden, at dine fingre glider hen over det ellers genskinnende plastik.

Over tasterne ligger en rende, hvor ens mobile enheder kan placeres.

Renden er belagt med samme gummi som den roterende knap, og det blev lynhurtigt til en vane at sætte sin smartphone på sin nu vanlige plads.

Det giver et rigtig godt overblik over modtagne beskeder, hvis din telefon selvfølgelig lyser op ved ny besked, og der er plads til både smartphone og en tablet op til 10 tommer - hvis de altså begge står på højkant.

Jeg ville selv ønske, at tastaturet havde været en snært længere, så jeg både kunne have min telefoniPad'en, men i liggende form.

Det passer bare bedre med iPad'en liggende, da ens computerskærm hurtigt bliver dækket af iPad'en.

Samtidig kan jeg ikke lægge min telefon ned, uden at jeg får svært ved at bruge de nederste knapper på skærmen på grund af den dybe rende.

Det er nok mest en bagatel, men da man ikke kan trykke "Enter" for at sende en sms, skal jeg lige røre ved skærmen, så skal jeg ned og trykke på send-knappen på telefonen, og den sidder ofte lidt lavt, hvis man lægger den i landscape-mode.

Derudover er tastaturet udmærket lavet. Tasterne er høje og giver et højst tilfredsstillende klik - meget mere end jeg havde regnet med, da jeg åbnede pakken i første omgang.

Det ligner et såkaldt "floating isle"-tastatur ligesom på Lenovos' bærbare, hvor tasterne kun giver en lidt flad "flob"-lyd. K480 lyder langt mere som et klassisk tastatur, med gode og solide "klik"-lyde. Og det er i mine øjne et plus.

Tastaturet virker ikke til at være ment til at tage med rundt. I hvert fald er det en noget tungere oplevelse sammenlignet med andre Bluetooth-tastaturer. Det er der for den sags skyld intet i vejen med, og tyngden er med til at give en følelse af, at det er stabilt og ikke rykker rundt, når man skriver på det.

Testen her er skrevet på tastaturet, og jeg har en rimelig hurtig blindskift. Jeg skrev også både hurtigt og stabilt på tastaturet, men jeg synes dog, at det er en smule for højt til mig. Der er næsten en hel centimeter op til tasterne fra bordet, og her kunne jeg godt have brugt en mere flydende opgang, ligesom de gamle DiNovo-tastaturer har.

Dertil synes jeg også, at det er generende, når tasterne F1 til F12 er sat som passive som standard. I stedet er de øverste knapper fyldt med andre funktioner såsom musikredskaber (skift sang, stop lyd fra, volumen op etc.), og forskellige produktionsknapper som overblik, søg og browser.

Det er på sin vis fint nok, men det irriterer mig, at jeg skal trykke "fn"-knappen for at komme tilbage til mine F-knapper. Så hellere have det omvendt: at trykke "fn" for at bruge ekstra-funktionerne. Det tror jeg meget er en smagssag, og det kan også godt være, at der et sted er muligheden for at ændre det. Jeg har bare ikke fundet den endnu.

Opsætning - så let som en leg

Opsætningen og brugen af tastaturet imellem de forskellige enheder var så nem, at selv min gamle mor kunne have fundet ud af det.

Efter at have fjernet en gul strips fra batteriet, gik tastaturet direkte i parrings-tilstand. Efter at have holdt en enkelt knap nede i tre sekunder for at vise, at det var en PC/Android-enhed, som jeg ville parre med, og efter at have startet bluetooth på min computer og på telefonen, fik jeg først parret PC'en under første tilstand og mobilen under anden tilstand.

Og det var det.

Derefter roterede jeg på hjulet for at skrive de første ord ned til testen her. Et minut efter fik jeg en SMS fra min kæreste, og med en lille bevægelse med venstre hånd på hjulet kunne jeg næsten med det samme skrive, at jeg nok skulle opføre mig ordentligt i IKEA den eftermiddag, og ikke forsøge at springe ud af skabe med ordene "Jeg har fundet vejen til Narnia!"

Efter at have trykket send på min telefon drejede jeg hjulet igen til computeren, og jeg begyndte at skrive videre på en mail, som skulle sendes. Jeg drejede hjulet og skrev med det samme, og selvom at tastaturet ikke helt havde fundet enheden igen, så blev alt hvad jeg havde skrevet puttet ind efterfølgende, så det virkede naturligt at bruge.

Konklusion

Logitech K480 er et udmærket tastatur med én enkelt fed funktion, som den til gengæld løser med bravur. Det er ikke verdens mest ergonomiske tastatur, ej heller det mest stilrene og veldesignede. Men at jeg lynhurtigt kan skifte mellem tre forskellige bluetooth-enheder. Det fungerer ganske enkelt perfekt. Ikke én gang har jeg oplevet problemer med systemet. Ikke én gang har jeg måtte parre telefonen gentagne gange.

Det eneste jeg har at brokke mig over, er manglen på ergonomi i tastaturet. Logitech har ellers rimelig godt styr på den slags normalt, men K480 er lidt for højt til, at jeg kan skrive helt perfekt på det.

Dertil ville jeg meget gerne have haft, at det var lidt længere. Så kunne man nemlig have haft en liggende iPad og en telefon ved siden af.

Læs også: Nu kan du prøve Microsofts Windows 10: Hent test-versionen her


Loading ikon