Artikel top billede

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi

De ansatte på Datalogisk Institut i København har i samlet flok skrevet et brev til universitets ledelse. Et forslag om at sammenlægge matematik og datalogi vil få konsekvenser, skriver de.

32 adjunkter, lektorer og professorer fra Datalogisk Institut (DIKU) har valgt at skrive et åbent brev til Science-dekan og ledelsen på Københavns Universitet.

Det har de gjort i kølvandet på et forslag fra ledelsen om, at de to institutter, Matematik og Datalogi, skal lægges sammen.

Der er fordele

Dekan John Renner Hansen har tidligere fortalt til Computerworld, at der er en række fordele i en fusion blandt andet i forbindelse med fælles administration og tiltrækning af flere forskningsmidler.

Det kan du læse mere om her: Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Men nu har DIKU-folkene altså sendt dekanen et brev underskrevet af alle VIP'er på instituttet.

Her er opfordringen klar:

"Skrot fusionsplanen," skriver de.

I brevet peger DIKU på, at en sammenlægning af de to institutter er et udtryk for et forældet syn på både matematik og datalogi som fag.

"Datalogi er oprindeligt udsprunget af matematik, men har i løbet af de sidste 40 år udviklet sig til et selvstændigt fag med en klar videnskabelig identitet baseret på tætte relationer til mange forskellige discipliner, både inden for og uden for naturvidenskab," kan man læse i brevet.

At de to fag er forskellige, har mange andre universiteter i verden taget konsekvensen af.

Det siger Erik Kjær Pedersen, der er institutleder på Institut for Matematiske Fag, der også er modstander af forslaget om en sammenlægning.

"Hvis du kigger på Top 50 over universiteter i USA, er der ingen af dem, der har institutter, hvor matematik og datalogi er slået sammen," siger han til universitetsavisen.dk, og fortsætter:

"Københavns Universitet skal jo sammenlignes sig selv med fem universiteter i IARU-alliancen (International Alliance of Research Universities). Der er heller ingen af de fem, der har et institut, hvor matematik og datalogi er slået sammen," siger Erik Kjær Pedersen til avisen.

Fagligheden er presset

Et andet ankepunkt, som DIKU-folkene peger på i det åbne brev, er, at fagligheden kan blive presset i en sammenlægning.

"Vi frygter derfor, at en fusion af DIKU og MATH (Matematik, red.) vil hæmme den faglige dynamik og afspore den positive udvikling, begge institutter har oplevet de senere år. En udvikling, der har placeret de to institutter helt i front på en række centrale videnskabelige felter," skriver de 32 DIKU-personer.

For tre år siden kom ledelsen med et lignede forslag, der havde til hensigt at samle de to institutter.

Her valgte man ideen fra fordi blandt andet fordi udnyttelse af faglige synergipotentialer bedre kunne findes sted på separate institutter.

Du kan læse hele brevet her (PDF).

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Reportage: 138 studerende kæmper om danmarksmesterskabet i programmering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere