Artikel top billede

Åbent protest-brev: Skrot forslag om sammenlægning af matematik og datalogi

De ansatte på Datalogisk Institut i København har i samlet flok skrevet et brev til universitets ledelse. Et forslag om at sammenlægge matematik og datalogi vil få konsekvenser, skriver de.

32 adjunkter, lektorer og professorer fra Datalogisk Institut (DIKU) har valgt at skrive et åbent brev til Science-dekan og ledelsen på Københavns Universitet.

Det har de gjort i kølvandet på et forslag fra ledelsen om, at de to institutter, Matematik og Datalogi, skal lægges sammen.

Der er fordele

Dekan John Renner Hansen har tidligere fortalt til Computerworld, at der er en række fordele i en fusion blandt andet i forbindelse med fælles administration og tiltrækning af flere forskningsmidler.

Det kan du læse mere om her: Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Men nu har DIKU-folkene altså sendt dekanen et brev underskrevet af alle VIP'er på instituttet.

Her er opfordringen klar:

"Skrot fusionsplanen," skriver de.

I brevet peger DIKU på, at en sammenlægning af de to institutter er et udtryk for et forældet syn på både matematik og datalogi som fag.

"Datalogi er oprindeligt udsprunget af matematik, men har i løbet af de sidste 40 år udviklet sig til et selvstændigt fag med en klar videnskabelig identitet baseret på tætte relationer til mange forskellige discipliner, både inden for og uden for naturvidenskab," kan man læse i brevet.

At de to fag er forskellige, har mange andre universiteter i verden taget konsekvensen af.

Det siger Erik Kjær Pedersen, der er institutleder på Institut for Matematiske Fag, der også er modstander af forslaget om en sammenlægning.

"Hvis du kigger på Top 50 over universiteter i USA, er der ingen af dem, der har institutter, hvor matematik og datalogi er slået sammen," siger han til universitetsavisen.dk, og fortsætter:

"Københavns Universitet skal jo sammenlignes sig selv med fem universiteter i IARU-alliancen (International Alliance of Research Universities). Der er heller ingen af de fem, der har et institut, hvor matematik og datalogi er slået sammen," siger Erik Kjær Pedersen til avisen.

Fagligheden er presset

Et andet ankepunkt, som DIKU-folkene peger på i det åbne brev, er, at fagligheden kan blive presset i en sammenlægning.

"Vi frygter derfor, at en fusion af DIKU og MATH (Matematik, red.) vil hæmme den faglige dynamik og afspore den positive udvikling, begge institutter har oplevet de senere år. En udvikling, der har placeret de to institutter helt i front på en række centrale videnskabelige felter," skriver de 32 DIKU-personer.

For tre år siden kom ledelsen med et lignede forslag, der havde til hensigt at samle de to institutter.

Her valgte man ideen fra fordi blandt andet fordi udnyttelse af faglige synergipotentialer bedre kunne findes sted på separate institutter.

Du kan læse hele brevet her (PDF).

Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet

Reportage: 138 studerende kæmper om danmarksmesterskabet i programmering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere