Så meget vækst er der i danske venture-startups

Antallet af lønsomme it-firmaer, der tidligt har fået en fed kapitalindsprøjtning med venture-penge, er eksploderet.

Danske ventureinvestorer har gennem 15 år investeret milliarder af kroner i danske it-virksomheder.

Omfanget af investeringer toppede i 2000 og 2001, hvorefter det faldt til et lavere niveau i årene frem til 2012.

På overfladen viser det en nedadgående lyst til at investere i it, men det er kun en del af sandheden.

Passer til behovet
I de senere par år er der igen blevet et stærkere fokus fra fonde som Sunstone Capital, SEED Capital og NorthCap Partners på it-segmentet.

Vækstfondens seneste analyse af det danske venture-marked viser således, at it-branchen igen får risikovillig kapital.

Det kan du læse mere om her: Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Det store spørgsmål er så, om pengene giver vækst og grobund for nye danske it-firmaer?

Til at svare på det spørgsmål har Vækstfonden opdateret tallene for Computerworld fra en undersøgelse, der er blevet udgivet af Vækstfonden i 2013.

De nye tal fortæller hvor stor en vækst, der har været i de venture-finansierede virksomheder efter tre år.

Tallene kan se gamle ud, men husk, at der først skal gå tre år i forbindelse med virksomhedens opstart og siden skal Danmarks Statistik indsamle informationerne. Dotcom-bølgen var et dårligt bekendtskab
Blandt de 180 it-virksomheder, som modtog venturekapital før og under dotcom-bølgen, har kun fem procent formået at skabe en vækst i omsætningen på mere end 20 millioner kroner efter tre år.

Det kan man se ud fra tallene i grafikken, der dækker perioden 2000 til 2004.

Ligeledes afspejler perioden en konkursrate på ikke mindre end 35 procent. Investorerne har således haft en optimisme, der ikke helt har stået mål med det reelle potentiale.

"I den tidlige periode var der 180 it virksomheder, som fik venturekapital. Og man kan se antallet af konkurser og de lave vækstrater, at det nok var for mange i forhold til, hvad markedet kan bære," siger Ditte Rude Moncur, analysechef i Vækstfonden.

Derfor mener hun ikke, at det skal ses som manglende interesse, at antallet af venture-finansierede it-virksomheder er faldet til 56 i den efterfølgende periode.

"Tallene viser tegn på, at der er fundet et rigtig godt potentiale blandt iværksætterne, og at de mest urealistiske projekter er skåret væk til fordel for de mere bæredygtige," siger hun.

Det tyder på, at hun har en pointe.

Antallet af nye danske it virksomheder med en omsætningsvækst på mere end 20 millioner er samlet set steget fra syv til 21 procent.

Ligeledes er antallet af konkurser efter tre år styrtdykket fra 35 til ni procent.

Samlet set har vækstraterne for de danske it virksomheder i de første tre år efter, at de har fået venturekapital, haft en markant positiv tendens.

Der er således væsentligt flere, som formår at skabe en meromsætning på henholdsvis +20 millioner kroner og +50 millioner kroner i løbet af tre år.

"Det vidner om, at forvalterne er blevet bedre til at screene, udvælge og udvikle deres porteføljevirksomheder samtidig med, at de danske iværksættere også er blevet dygtigere til at skabe," siger Ditte Rude Moncur.

Flere penge til it
Den seneste opgørelse over antallet af investerede venture-kronerne i it-firmaer tegner da også positivt.

"I 2012 investerede fondsforvalterne 216 millioner kroner i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 millioner kroner Det er en fremgang på 25 procent," siger Ditte Rude Moncur til Computerworld.

It tegner sig for 269 millioner af den samlede pulje på 817 millioner venture-kroner, der er blevet brugt på alle typer virksomheder i Danmark i 2013.

Læs også:
Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Dansk investor tjener kassen på svensk cloud-firma

Venture-succes begærede sig selv konkurs
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.