Så meget vækst er der i danske venture-startups

Antallet af lønsomme it-firmaer, der tidligt har fået en fed kapitalindsprøjtning med venture-penge, er eksploderet.

Danske ventureinvestorer har gennem 15 år investeret milliarder af kroner i danske it-virksomheder.

Omfanget af investeringer toppede i 2000 og 2001, hvorefter det faldt til et lavere niveau i årene frem til 2012.

På overfladen viser det en nedadgående lyst til at investere i it, men det er kun en del af sandheden.

Passer til behovet
I de senere par år er der igen blevet et stærkere fokus fra fonde som Sunstone Capital, SEED Capital og NorthCap Partners på it-segmentet.

Vækstfondens seneste analyse af det danske venture-marked viser således, at it-branchen igen får risikovillig kapital.

Det kan du læse mere om her: Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Det store spørgsmål er så, om pengene giver vækst og grobund for nye danske it-firmaer?

Til at svare på det spørgsmål har Vækstfonden opdateret tallene for Computerworld fra en undersøgelse, der er blevet udgivet af Vækstfonden i 2013.

De nye tal fortæller hvor stor en vækst, der har været i de venture-finansierede virksomheder efter tre år.

Tallene kan se gamle ud, men husk, at der først skal gå tre år i forbindelse med virksomhedens opstart og siden skal Danmarks Statistik indsamle informationerne. Dotcom-bølgen var et dårligt bekendtskab
Blandt de 180 it-virksomheder, som modtog venturekapital før og under dotcom-bølgen, har kun fem procent formået at skabe en vækst i omsætningen på mere end 20 millioner kroner efter tre år.

Det kan man se ud fra tallene i grafikken, der dækker perioden 2000 til 2004.

Ligeledes afspejler perioden en konkursrate på ikke mindre end 35 procent. Investorerne har således haft en optimisme, der ikke helt har stået mål med det reelle potentiale.

"I den tidlige periode var der 180 it virksomheder, som fik venturekapital. Og man kan se antallet af konkurser og de lave vækstrater, at det nok var for mange i forhold til, hvad markedet kan bære," siger Ditte Rude Moncur, analysechef i Vækstfonden.

Derfor mener hun ikke, at det skal ses som manglende interesse, at antallet af venture-finansierede it-virksomheder er faldet til 56 i den efterfølgende periode.

"Tallene viser tegn på, at der er fundet et rigtig godt potentiale blandt iværksætterne, og at de mest urealistiske projekter er skåret væk til fordel for de mere bæredygtige," siger hun.

Det tyder på, at hun har en pointe.

Antallet af nye danske it virksomheder med en omsætningsvækst på mere end 20 millioner er samlet set steget fra syv til 21 procent.

Ligeledes er antallet af konkurser efter tre år styrtdykket fra 35 til ni procent.

Samlet set har vækstraterne for de danske it virksomheder i de første tre år efter, at de har fået venturekapital, haft en markant positiv tendens.

Der er således væsentligt flere, som formår at skabe en meromsætning på henholdsvis +20 millioner kroner og +50 millioner kroner i løbet af tre år.

"Det vidner om, at forvalterne er blevet bedre til at screene, udvælge og udvikle deres porteføljevirksomheder samtidig med, at de danske iværksættere også er blevet dygtigere til at skabe," siger Ditte Rude Moncur.

Flere penge til it
Den seneste opgørelse over antallet af investerede venture-kronerne i it-firmaer tegner da også positivt.

"I 2012 investerede fondsforvalterne 216 millioner kroner i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 millioner kroner Det er en fremgang på 25 procent," siger Ditte Rude Moncur til Computerworld.

It tegner sig for 269 millioner af den samlede pulje på 817 millioner venture-kroner, der er blevet brugt på alle typer virksomheder i Danmark i 2013.

Læs også:
Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Dansk investor tjener kassen på svensk cloud-firma

Venture-succes begærede sig selv konkurs
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Exchange-sårbarhed truer selskaber over hele kloden: Sådan blev den opdaget af Dubex fra Søborg
En række akutte sårbarheder i Microsoft Exchange Server har sendt en panisk bølge gennem Exchange-miljøet. Sårbarhederne blev opdaget af danske Dubex. Se her, hvordan de blev opdaget af det danske selskab. "Var hackerne lykkedes med det, ville det være forholdsvist voldsomt," siger Jacob Herbst fra Dubex.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.