Artikel top billede

Så meget vækst er der i danske venture-startups

Antallet af lønsomme it-firmaer, der tidligt har fået en fed kapitalindsprøjtning med venture-penge, er eksploderet.

Danske ventureinvestorer har gennem 15 år investeret milliarder af kroner i danske it-virksomheder.

Omfanget af investeringer toppede i 2000 og 2001, hvorefter det faldt til et lavere niveau i årene frem til 2012.

På overfladen viser det en nedadgående lyst til at investere i it, men det er kun en del af sandheden.

Passer til behovet

I de senere par år er der igen blevet et stærkere fokus fra fonde som Sunstone Capital, SEED Capital og NorthCap Partners på it-segmentet.

Vækstfondens seneste analyse af det danske venture-marked viser således, at it-branchen igen får risikovillig kapital.

Det kan du læse mere om her: Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Det store spørgsmål er så, om pengene giver vækst og grobund for nye danske it-firmaer?

Til at svare på det spørgsmål har Vækstfonden opdateret tallene for Computerworld fra en undersøgelse, der er blevet udgivet af Vækstfonden i 2013.

De nye tal fortæller hvor stor en vækst, der har været i de venture-finansierede virksomheder efter tre år.

Tallene kan se gamle ud, men husk, at der først skal gå tre år i forbindelse med virksomhedens opstart og siden skal Danmarks Statistik indsamle informationerne.

Dotcom-bølgen var et dårligt bekendtskab

Blandt de 180 it-virksomheder, som modtog venturekapital før og under dotcom-bølgen, har kun fem procent formået at skabe en vækst i omsætningen på mere end 20 millioner kroner efter tre år.

Det kan man se ud fra tallene i grafikken, der dækker perioden 2000 til 2004.

Ligeledes afspejler perioden en konkursrate på ikke mindre end 35 procent. Investorerne har således haft en optimisme, der ikke helt har stået mål med det reelle potentiale.

"I den tidlige periode var der 180 it virksomheder, som fik venturekapital. Og man kan se antallet af konkurser og de lave vækstrater, at det nok var for mange i forhold til, hvad markedet kan bære," siger Ditte Rude Moncur, analysechef i Vækstfonden.

Derfor mener hun ikke, at det skal ses som manglende interesse, at antallet af venture-finansierede it-virksomheder er faldet til 56 i den efterfølgende periode.

"Tallene viser tegn på, at der er fundet et rigtig godt potentiale blandt iværksætterne, og at de mest urealistiske projekter er skåret væk til fordel for de mere bæredygtige," siger hun.

Det tyder på, at hun har en pointe.

Antallet af nye danske it virksomheder med en omsætningsvækst på mere end 20 millioner er samlet set steget fra syv til 21 procent.

Ligeledes er antallet af konkurser efter tre år styrtdykket fra 35 til ni procent.

Samlet set har vækstraterne for de danske it virksomheder i de første tre år efter, at de har fået venturekapital, haft en markant positiv tendens.

Der er således væsentligt flere, som formår at skabe en meromsætning på henholdsvis +20 millioner kroner og +50 millioner kroner i løbet af tre år.

"Det vidner om, at forvalterne er blevet bedre til at screene, udvælge og udvikle deres porteføljevirksomheder samtidig med, at de danske iværksættere også er blevet dygtigere til at skabe," siger Ditte Rude Moncur.

Flere penge til it

Den seneste opgørelse over antallet af investerede venture-kronerne i it-firmaer tegner da også positivt.

"I 2012 investerede fondsforvalterne 216 millioner kroner i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 millioner kroner Det er en fremgang på 25 procent," siger Ditte Rude Moncur til Computerworld.

It tegner sig for 269 millioner af den samlede pulje på 817 millioner venture-kroner, der er blevet brugt på alle typer virksomheder i Danmark i 2013.

Læs også:
Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Dansk investor tjener kassen på svensk cloud-firma

Venture-succes begærede sig selv konkurs
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


Premium
Jacob og Henrik har netop solgt deres it-virksomhed for et trecifret millionbeløb: "Vi havde et mål om at vokse endnu mere, men så kom det her tilbud"
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje