Artikel top billede

Så meget vækst er der i danske venture-startups

Antallet af lønsomme it-firmaer, der tidligt har fået en fed kapitalindsprøjtning med venture-penge, er eksploderet.

Danske ventureinvestorer har gennem 15 år investeret milliarder af kroner i danske it-virksomheder.

Omfanget af investeringer toppede i 2000 og 2001, hvorefter det faldt til et lavere niveau i årene frem til 2012.

På overfladen viser det en nedadgående lyst til at investere i it, men det er kun en del af sandheden.

Passer til behovet

I de senere par år er der igen blevet et stærkere fokus fra fonde som Sunstone Capital, SEED Capital og NorthCap Partners på it-segmentet.

Vækstfondens seneste analyse af det danske venture-marked viser således, at it-branchen igen får risikovillig kapital.

Det kan du læse mere om her: Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Det store spørgsmål er så, om pengene giver vækst og grobund for nye danske it-firmaer?

Til at svare på det spørgsmål har Vækstfonden opdateret tallene for Computerworld fra en undersøgelse, der er blevet udgivet af Vækstfonden i 2013.

De nye tal fortæller hvor stor en vækst, der har været i de venture-finansierede virksomheder efter tre år.

Tallene kan se gamle ud, men husk, at der først skal gå tre år i forbindelse med virksomhedens opstart og siden skal Danmarks Statistik indsamle informationerne.

Dotcom-bølgen var et dårligt bekendtskab

Blandt de 180 it-virksomheder, som modtog venturekapital før og under dotcom-bølgen, har kun fem procent formået at skabe en vækst i omsætningen på mere end 20 millioner kroner efter tre år.

Det kan man se ud fra tallene i grafikken, der dækker perioden 2000 til 2004.

Ligeledes afspejler perioden en konkursrate på ikke mindre end 35 procent. Investorerne har således haft en optimisme, der ikke helt har stået mål med det reelle potentiale.

"I den tidlige periode var der 180 it virksomheder, som fik venturekapital. Og man kan se antallet af konkurser og de lave vækstrater, at det nok var for mange i forhold til, hvad markedet kan bære," siger Ditte Rude Moncur, analysechef i Vækstfonden.

Derfor mener hun ikke, at det skal ses som manglende interesse, at antallet af venture-finansierede it-virksomheder er faldet til 56 i den efterfølgende periode.

"Tallene viser tegn på, at der er fundet et rigtig godt potentiale blandt iværksætterne, og at de mest urealistiske projekter er skåret væk til fordel for de mere bæredygtige," siger hun.

Det tyder på, at hun har en pointe.

Antallet af nye danske it virksomheder med en omsætningsvækst på mere end 20 millioner er samlet set steget fra syv til 21 procent.

Ligeledes er antallet af konkurser efter tre år styrtdykket fra 35 til ni procent.

Samlet set har vækstraterne for de danske it virksomheder i de første tre år efter, at de har fået venturekapital, haft en markant positiv tendens.

Der er således væsentligt flere, som formår at skabe en meromsætning på henholdsvis +20 millioner kroner og +50 millioner kroner i løbet af tre år.

"Det vidner om, at forvalterne er blevet bedre til at screene, udvælge og udvikle deres porteføljevirksomheder samtidig med, at de danske iværksættere også er blevet dygtigere til at skabe," siger Ditte Rude Moncur.

Flere penge til it

Den seneste opgørelse over antallet af investerede venture-kronerne i it-firmaer tegner da også positivt.

"I 2012 investerede fondsforvalterne 216 millioner kroner i danske it-selskaber, og i 2013 nåede beløbet helt op på 269 millioner kroner Det er en fremgang på 25 procent," siger Ditte Rude Moncur til Computerworld.

It tegner sig for 269 millioner af den samlede pulje på 817 millioner venture-kroner, der er blevet brugt på alle typer virksomheder i Danmark i 2013.

Læs også:
Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder

Dansk investor tjener kassen på svensk cloud-firma

Venture-succes begærede sig selv konkurs
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere