Artikel top billede

Dump: Youtube.

Test af mobilt netværk: Nu kommer der for alvor rigtig meget fart på

Telegigant sætter turbo på den næste generation af mobilteknologi.

Industrigiganten Samsung er en af de aktører, der arbejder på at finde løsningen på den næste generation af mobilteknologi til dig og mig, længe før dagens 4G/LTE netværk er rullet ud i hele verden.

Det koreanske selskab har netop lukket lidt op for posen med testresultater, og oplyser, at de har opnået datahastigheder på 7,5 Gbit per sekund i en stationær opstilling, hvilket svarer til cirka 30 gange den maksimale hastighed i det eksisterende netværk.

Der er dog stadig lidt vej op til den forventede hastighed i 5G-netværket på 10 Gbit per sekund.

Ligeledes har firmaet testet teknikken i bevægelse, og her kunne forskerne bygge en stabil overførselshastighed på 1,2 Gbit per sekund i en specielbygget Huyndai-minivan, der kørte 110 kilometer i timen på Everland-racerbanen i Sydkorea.

Firmaet betegner selv testen som første gang, det er lykkedes at nå 1,2 Gbit per sekund med 110 kilometer i timen.

Det skriver Computerworlds internationale nyhedsbureau.

I den forbindelse har firmaet optaget denne video af forsøget.

Ikke 5G

Firmaet kalder selv radioteknologien for 5G, men det er nok at tage munden lidt for fuld, for der er endnu ikke fastlagt specifikationer for, hvad 5G skal være.

Danske forskere er faktisk helt med fremme i udviklingen af 5G's epic-center.

Aalborg Universitet sidder en stribe forskere, som skal være med til at definere - og ikke mindst finde frem til - den teknologi, der skal bygge infrastrukturen til den næste generation af det mobile netværk.

Samsung har baseret forsøget på en 28 GHz radioteknologi, men andre teknologiselskaber benytter forskellige frekvensbånd i sine test at den næste generation mobilnet.

NTT DoCoMo, Ericsson og Nokia har eksempelvis kørt test af deres teknologier i 70 GHz-frekvensbåndet.

En ny net-verden

Den næste generation vil ikke bare betyde hurtigere datapakker, som kort fortalt skiller 3G og 4G fra hinanden.

Der er tale om en helt ny type netværk og hastigheder, der vil revolutionere it-forståelsen og tvinge alt fra bilfabrikanter til medicinalindustri til at tænke på en helt ny måde.

Forvent en overførselshastighed på 10 gigabyte eller en fuldfed spillefilm per sekund.

Du kan læse mere om 5G her: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk og her: Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk

Ikke et netværk uden problemer

5G-netværk er en helt ny type netværk, der kræver en helt ny infrastruktur, så der skal graves en masse kabler ned og foretages en masse andre forberedelser.

Ligeledes skal mastedækningen være langt mere massiv, end den er i dag. Så selve forberedelserne med at bygge en ny infrastruktur er en kæmpeopgave og derfor også en stor barriere.

Det har Wen Tongs, Vice president of wireless research i firmaet Huaweis teknologiafdeling tidligere fortalt, da Computerworld interviewede ham om 5G-fremtiden.

Vi spurgte ham også, hvornår den almindelige forbruger kan regne med at få glæde af teknologien?:

"Jeg forventer, at teknologien er klar i 2020, men herefter er det svært at spå om tidsperspektivet. Det bliver markedet eller eksempelvis politikerne, der skal tage beslutninger om udrulningshastigheden. I de store byer vil det naturligvis komme hurtigere end i de områder, hvor der er langt mellem folk, specielt fordi infrastrukturarbejdet er så omfattende," lød vurderingen.

For at sætte tingene lidt i perspektiv så er Huawei, der står for udruldningan af TDC's 4G-netværk, lige blevet færdig med den øvelse på Sjælland.

Men der er stor sydkoreansk interesse for, at komme først.

Myndighederne sagde i januar, at de var parate til at smide en halv milliard dollar i udviklingen af 5G-teknologier.

En af statens begrundelser for at give den solide klat penge er blandt andet, at de olympiske vinterlege skal afholdes i Pyongchang i 2018, hvor man gerne vil have mulighed for at anvende 5G-teknologien.

Læs også:
Huawei: 5G er så potent, at vores viden om it og netværk skal genstartes

5G på vej: Sådan skal Europa komme først med vild teknologi

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere