Artikel top billede

Huawei: 5G er så potent, at vores viden om netværk og it skal genstartes

Den næste generation af trådløst datanetværk vil være så potent, at alt vil blive koblet på nettet, og der vil komme internet i alt. Det betyder en revolution af den digitale verden, vi kender i dag - og en komplet omlægning af it-infrastrukturen.

Milano: Mens vi stadig er i gang med at udvikle et solidt og landsdækkende 4G-netværk i Danmark, er planerne for den næste generation allerede ved at blive lagt.

Og den næste generation vil ikke bare betyde hurtigere datapakker, som kort fortalt skiller 3G og 4G fra hinanden.

Der er tale om en helt ny type netværk og hastigheder, der vil revolutionere it-forståelsen og tvinge alt fra bilfabrikanter til medicinalindustri til at tænke på en helt ny måde.

Forvent en overførselshastighed på 10 gigabyte, eller en fuldfed spillefilm, per sekund.

Du kan læse mere om 5G her: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk og her: Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk

Det fortæller en af den kinesiske televirksomhed Huaweis ledende forskere i 5. generation af det trådløse netværk, da jeg møder ham i den italienske by Milano i forbindelse med firmaets innovationsdag.

"Der er tre mega-trends, som ligger og lurer bag 5G: Der er alt på mobil, alt koblet på nettet og alt virtualiseret," fortæller Wen Tong, der er en hyggeligt udseende mand med gråsprængt hår og brillerne siddende langt fremme på næsen.

Han peger på, at der i øjeblikket bliver talt meget om internet-of-things og maskine-til-maskine-teknologier. Områder, der skal skabe fundament til de kommende mega-trends, og som skal støbes af et nyt 5G-netværk.

"Et 5G-netværk vil være et fiber-lignende netværk, der er trådløst. Hastigheden vil være enorm. Hastigheden i sig selv er ikke det interessante, men den giver muligheder for at udveksle data i et enormt omfang. Det vil betyde, at industrier vil få helt nye muligheder," fortæller han.

Han giver et par eksempler i form af bilindustrien eller shippingbranchen, der kan følge alt gods i realtid eller tv-streaming i realtids-3D.

"Det betyder også, at vi kommer til at se nogle vertikale net til eksempelvis bil- eller health care-branchen. Det bliver ikke et one size fits all-netværk, som vi har i dag."

Han betegner fremtidens digitale muligheder som hyper services.

Det ukendte netværk

Der er dog en del teknologi, der i de kommende år skal på plads, før hans science fiction-agtige forudsigelser (måske) bliver til virkelighed.

5G skal nemlig bygges op omkring en helt ny type netværkskompetencer, der kan håndtere de mange muligheder.

Hvordan kommer 5G-netværkene til at ændre sig fra det, vi anvender i dag?

"Vi kommer til at se dynamiske netværk, men vi ved ikke helt, hvordan vi skal bygge dem. Vi har faktisk ikke helt forstået mulighederne i 5G og derfor ikke kunnet definere standarderne for netværkene endnu," fortæller han.

Hvornår ved I det?

"Jeg forventer, at vi har defineret de nødvendige standarder indenfor de næste tre år. Herefter skal ingeniørerne bygge en arkitektur og producenterne bygge den nødvendige hardware. Det bliver yderligere tre år. Jeg forventer derfor, at teknologien ligger klar i 2020."

Du beskriver 5G som en single global technology. Det lyder som om, det kan komme til at tage lang tid at blive enige om standarderne, hvis alle i hele verden skal være enige?

"Der tror jeg, du tager fejl. Der er faktisk ret stor enighed om spillereglerne allerede nu."

Hvad gør man i forbindelse med sikkerhed og privacy? Den totale transparens, som et så slagkraftigt netværk skaber grobund for, kan give bange anelser, hvis man bekymrer sig for privatliv og sikkerhed på nettet?

"Det bliver nødvendigt at gentænke it-sikkerhed. Det, vi kender i dag, med one size fits all kan slet ikke bruges i et 5G-netværk. Præcis hvordan har jeg ikke et svar på. Jeg forsker i teknologien, og eksempelvis privacy er langt hen ad vejen også et politisk spørgsmål. Men der er behov for en ny form for konsensus på området," lyder det fra kineseren.

Hvad ser du som det største problem ved et 5G-netværk?

"5G-netværk er en helt ny type netværk, der kræver en helt ny infrastruktur, så der skal graves en masse kabler ned og foretages en masse andre forberedelser. Ligeledes skal mastedækningen være langt mere massiv, end den er i dag. Så selve forberedelserne med at bygge en ny infrastruktur er en kæmpe opgave og derfor også en stor barriere."

Hvornår får vi adgang til 5G i praksis?

"Jeg forventer, at teknologien er klar i 2020, men herefter er det svært at spå om tidsperspektivet. Det bliver markedet eller eksempelvis politikerne, der skal tage beslutninger om udrulningshastigheden. I de store byer vil det naturligvis komme hurtigere end i de områder, hvor der er langt mellem folk, specielt fordi infrastrukturarbejdet er så omfattende."

Læs også:

Huawei: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk

5G kommer: Så vildt bliver det

Sådan vil Huawei lægge de europæiske telefirmaer for sine kinesiske fødder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere