Dansk bredbåndsmarked konsoliderer sig: Er tvunget til at tænke nyt

ComputerViews: TDC skal pludselig samarbejde med gammel fiber-fjende. Bredbåndsmarkedet er i fuld sving med at konsolidere sig - og nye alliancer skyder frem i ét væk. Virksomhederne er simpelthen tvunget til at tænke nyt.

ComputerViews: Fiber for mange milliarder kroner ligger gravet ned i den danske muld.

Selvom energiselskaberne i årevis har talt om "langsigtede investeringer" og "et kæmpe forretningspotentiale", så er det ikke nogen hemmelighed, at ROI'en har været både usædvanlig langsigtet og også temmelig skrøbelig. 

Samtidig kæmper de traditionelle teleoperatører med faldende priser og en benhård konkurrence, og derfor er tele- og bredbåndsmarkedet som helhed ikke bare parat til at hviske ordet "konsolidering" - men ligefrem tvunget til at gå målrettet efter det.

Det er forklaringen på, at TDC og den jyske fiber-kæmpe Trefor har indgået et strategisk samarbejde, der betyder, at TDC nu skal drive Trefors fibernet og sælge TDC's løsninger på nettet - samtidig med at Trefor beholder ejerskabet over nettet, og i øvrigt også selv kommer til at levere løsninger på det.

Nye tider på markedet
Det er et samarbejde, der havde været ganske opsigtsvækkende for år tilbage, men som - i lyset af de senere års udvikling - nu kun er endnu et led i den igangværende konsolidering.

I 2013 købte TDC eksempelvis ComX, der - ligesom Trefor -leverede tv, bredbånd og ip-telefoni på et fibernetværk.

I august i år meddelte energi- og telekoncernen SE, der blandt andet leverer fiberbredbånd og kabel-tv, at man slår Stofa og SE Telecom helt sammen under Stofa-navnet.

"Målet er, at endnu flere kunder skal se Stofa som det oplagte valg på tv- og bredbåndsmarkedet, samt at SE-koncernen når sin ambitiøse 2018-plan," lød forklaringen blandt andet.

Fiber-selskaberne har længe haft travlt med at indgå samarbejder - eksempelvis med dannelsen af Waoo, som 11 af landets energiselskaber står bag - men som nu mister Trefor som medlem, fordi selskabet ifølge business.dk træder ud af Waoo på grund af samarbejdet med TDC.

Hos de traditionelle teleoperatører er det også omvæltningernes tid - i hvert fald venter mange iagttagere, at de fire store selskaber - TDC, Telia, Telenor og 3 - inden længe vil blive reduceret til tre, og Telia og Telenor har allerede et vidtgående netværkssamarbejde. 

Igen fordi selskaberne har svært ved at opnå den ønskede vækst og indtjening og derfor tvinges til at tænke i alternative baner.

Fjender bliver venner
Det er ikke mange år siden, at den danske bredbåndsbranche nemt kunne deles op i to fløje med de traditionelle teleselskaber - TDC og de andre teleoperatører - på den ene side og alle energiselskabernes fiber-forretninger i det modsatte ringhjørne.

Sådan er det ikke længere.

I dag er er selskaberne først og fremmest tvunget til at fokusere på, at der skal tjenes penge. Og det er i år, ikke om 10 eller 20 år. 

Der samarbejdes på kryds og tværs, der købes op, fusioneres og eksperimenteres.

Fordi det er sund fornuft, ja, men også fordi det er en tvingende nødvendighed i en branche, der har det rigtig svært i disse år

I 2013 omsatte telebranchen for knap 35 milliarder kroner på bl.a. fastnet-, mobiltelefoni og bredbånd. Det er et fald på syv procent i forhold til året før, hvor omsætningen var ca. 37 milliarder kroner, har Erhvervstyrelsen for nylig konkluderet i en rapport.

I rapporten fremgår det også, at der på fem år er blevet cirka 3.000 færre fuldtidsansatte i den danske telebranche. Det svarer til et fald på lidt over 18 procent.

Det er den slags tal, der gør, at konsolideringen er kommet for at blive - i hvert fald nogle år endnu.

Derfor går TDC og Trefor sammen
For TDC og Trefor er der da også helt konkrete gevinster i sigte med det nye samarbejde.

"Vi har gennem en del år investeret massivt i etablering af fibernet i Trekantområdet, og med den nye aftale får vi mulighed for fortsat at tilbyde vores kunder det hurtigste bredbånd og samtidig det bedste indhold," udtaler Trefor-direktør Knud Steen Larsen i en fælles pressemeddelelse.

TDC's koncernchef, Carsten Dilling, mener, at aftalen på sigt vil føre til en "bedre udnyttelse af de meget store fiberinvesteringer, som i de senere år er gennemført," og samtidig håber TDC selvfølgelig selv at kunne hente ny indtjening på aftalen.

"Vi laver en standardløsning, hvor driften af Trefors fibernet bliver integreret i vores eksisterende drift. Dermed vil vi kunne tilbyde samme løsning til andre netværksejere, som også ønsker bedre driftsøkonomi og flere konkurrencedygtige valgmuligheder til kunderne," siger Carsten Dilling.

Dermed løfter TDC-bossen også sløret for, at vi næppe har set det sidste til TDC's dans med fiber-selskaberne.

Læs også:

TDC går sammen med jysk fiber-fjende: Skal drive nettet og sælge løsninger

TDC, Telia, Telenor og 3: Nu er de fire - men snart kun tre

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Premium
Test: Beosound Level er et retro-vidunder, der tør tænke nyt og gammelt
Test: Det er både nye tanker og klassiske dyder, der forenes i den nyeste kreation fra Struer. Resultatet er overbevisende og dyrt.
Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.