Artikel top billede

Andy Rubin (th) ses her sammen med Googles bestyrelsesformand Eric Schmidt.

Google mister topfigur: Stifteren af Android siger stop

Han stod i spidsen for Googles krig mod Apple, blev grinet ud af bestyrelseslokalerne hos Samsung. Nu siger han farvel til Google efter at have skabt verdens største mobile styresystem.

I 2003 stiftede Andy Rubin virksomheden Android, der siden blev opkøbt af Google og har udviklet sig til verdens mest udbredte mobile styresystem.

Google meddeler nu, at Rubin stopper i virksomheden. I en udtalelese skriver Googles administrerende direktør Larry Page om Rubin:

"Med Android har han skabt noget utroligt bemærkelsværdigt, der i dag har en milliard glade brugere. Tak."

Ville have frihed til robot-satsning

Allerede i 2013 forlod Andy Rubin posten som Android-chef til fordel for en ny rolle, hvor han skulle stå i spidsen for Google Robotics, der er Googles satsning på ny robot-teknologi,

Årsagen til at Andy Rubin nu helt forlader Google er endnu ukendt, men ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal vil han nu i stedet bruge sin tid på at hjælpe nye hardware-startups med at få succes.

Silicon Valley-mediet The Information skriver dog, at Andy Rubin ifølge flere af mediets kilder ønskede, at Google Robotics fik en højere grad af uafhængighed fra moderselskabet.

Helt konkret ønskede han angiveligt, at robot-enheden fik samme status som Googles ambitiøse Calico-satsning, der er en selvstændig forskningsvirksomhed, som arbejder på markant at forlænge menneske-livet.

Til grin i Korea

Andy Rubin kom til Google i 2005, da virksomheden opkøbte Android for knap 300 millioner kroner og dermed gav verden en tidlig indikation om, at søgegiganten var interesseret i at gå ind i mobilmarkedet. 

Blot to uger før havde Rubin forsøgt at sælge sin virksomhed til Samsung, men i bogen Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution bliver det beskrevet, hvordan Android-folkene nærmest blev grinet ud af bestyrelseslokalerne, da de fremlagde deres visioner for Samsung-bestyrelsen

"Du og hvilken hær har tænkt sig at skabe det her? I er seks personer. Er du høj? Det er i bund og grund, hvad de sagde," fortæller Andy Rubin i bogen. 

I krig med Apple

Med tiden er Android kommet til at spille en mere og mere central rolle for Google. Det er sket i takt med, at Apples iPhone har fået succes. 

I iPhonens første mange år samarbejdede Apple og Google om telefonen, hvor Google leverede flere af de centrale digitale tjenester på iPhonen. Blandt andet Maps-appen, som Apple efterfølgende har erstattet med sin egen kontroversielle Maps-app.

Forholdet mellem de to virksomheder led dog skibsbrud, da det gik op for Apple, at Google og Andy Rubin sideløbende arbejdede stadigt mere seriøst på et konkurrerende styresystem, som Apple betragtede som et kopi-produkt.

Det førte til flere ophidsede sammenstød mellem Andy Rubin og Apple-stifteren Steve Jobs. 

I bogen Dogfight bliver det beskrevet, hvordan Steve Jobs kom med flere personlige angreb på Rubin. Blandt andet  beskyldte Jobs ham for at efterligne sit udseende, fordi Rubin ifølge Jobs havde samme frisure og samme type briller, og ifølge bogen har Jobs i private sammenhæng beskrevet Andy Rubin som "a big arrogant fuck".

Afsked i kølvandet på ledelses-ændring

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Rubins afsked med Google kommer efter en periode med markante ændringer i Googles ledelse. 

I sidste uge blev det offentliggjort, at Sundar Pichai, som i første omgang overtog ledelsen af Android efter Rubin, nu vil få en ny central rolle i Google, hvor han får ansvaret for hele Googles produkt-portefølje, og dermed også overtager en del af ansvaret fra Googles stifter og administrerende direktør, Larry Page.

Læs også:
Er Google ved at miste interessen for disse store projekter (som vi har glædet os til)?

Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.