Artikel top billede

Omstridt internet-skat bliver droppet i 11. time

Et omstridt forslag om betaling for brugen af internettet målt per gigabyte er blevet droppet i Ungarn efter et sandt folkeligt oprør med slagråb som "Free Wifi! Free Internet! Free Hungary"

Efter indbyggere i Budapest i titusindevis har marcheret i protest med deres smartphones hævet over hovedet, trækker den ungarske regering nu sit alternative forslag om indførelse af internet-skat tilbage.

Demonstranterne begyndte at marchere i søndags, og siden har slagsange som "Free Wifi! Free Internet! Free Hungary" gjaldet i gaderne, mens andre aktivister har smidt gamle computerdele mod det regeringsbærende Fidesz-partis hovedkvarter.

Ungarns premierminister Viktor Orban erkender ovenpå de heftige demonstrationer, at lovforslaget ikke kan gennemføres i sin nuværende form og trækker det tilbage.

Forslaget var ellers født med det formål, at Ungarns statskasse kunne fedes lidt op ved at opkræve en månedlige afgift for internetbrug på omkring tre kroner per forbrugte gigabyte med at maksimumloft på 17 kroner for privatpersoner og 120 kroner for virksomheder.

Ifølge BBC gik Viktor Orban på offentlig radio med følgende udmelding:

"Hvis folket ikke blot hader noget, men også anser det som urimeligt, så bør det ikke indføres."

EU advarede om skat

Glæden over tilbagetrækningen af det ungarske forslag vækker glæde i EU, som har kæmpet for at få den ungarske regering til at sløjfe forslaget.

Den afgående EU-kommissær for Europas digitalisering, Neelie Kroes, kaster armene i vejret på selve dagen, hvor hun takker farvel til sin kommissærtitel.

"Jeg er meget glad på det ungarske folks vegne. Deres stemmer blev hørt. Jeg er også stolt over, at EU-Kommissionen spillede en positiv rolle i at beskytte europæiske værdier og det digitale Europa," lyder det i en pressemeddelelse fra EU-kommissæreren.

EU har tidligere på det kraftigste advaret om, at en ungarsk indførelse af internet-skatten kunne betyde, at andre regeringer ville få samme ide.

"Hvis Ungarn har held til at få indført lovforslaget, så kan det blive et problem i andre EU-medlemslande, og dermed et problem for væksten i EU. Enhver regering, der forsøger med noget lignende (intetnet-beskatning, red.), vil fejle," lød det fra Neelie Kroes' talsmand, inden Ungarn vendte rundt på en tallerken.

Læs også:
EU advarer: Internet-skatter risikerer at ramme Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere