Politi gennemfører kæmpe-raid af Tor-netværket - 17 anholdt

Brugerne af det 'usynlige' Tor-netværk er ikke så anonyme, som de måske har troet, viser resultatet af kæmpe-raid, der afslører, at kriminelle anvender Tor-netværket som skjulested i stor stil.

Amerikansk og europæisk politi har efter et koordineret kæmpe-raid mod 410 websites på det anonyme og populære Tor-netværk anholdt 17 personer og lukket hundredevis af sites og konfiskeret bitcoins for knap seks millioner kroner.

Den fælles ransagning fandt sted torsdag i sidste uge i USA samt 16 europæiske lande.

Ransagningen med kodenavnet "Operation Onymous" er den største nogensinde, der har ramt Tor-netværket.

Den ramte ikke mindst flere hundrede sites i Tor-netværket, hvor der er blevet handlet med eksempelvis forskellige former for narkotika og våben.

Krypteret og anonymt
Tor er et krypteret system, hvor brugerne kan optræde og kommunikere, uden at deres oplysninger bliver videregivet, logget eller på anden måde registreret.

Netværket har i den senere tid oplevet stor popularitet i kølvandet på de overvågnings-sager, der er kommet for dagens lys - blandt andet med de afsløringer, som Edward Snowden er kommet med.

Populært netværk
Tor oplever blandt andet en vis popularitet i totalitære lande, hvor folk kan have behov for at gå under myndighedernes søgelys.

Bagsiden af medaljen er, at Tors muligheder for anonymitet tiltrækker kriminelle.

Det har bragt netværket i politiets søgelys.

"Vi har i dag vist, at vi sammen er i stand til effektivt at fjerne vital kriminel infrastruktur, som understøtter alvorlig, organiseret kriminalitet," lyder det fra chefen for det europæiske cyberkriminalitets-center, danskeren Troels Ørting, i en udsendt meddelelse.

Han har tidligere fortalt om Tor-netværket og om grundene til, at det er så svært at finde de kriminelle.

Det kan du læse mere om her: Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle

Her peger han på, at kriminelle længe har følt sig selv uden for rækkevide af lovens lange arm, når de har gemt sig bag Tor-netværkets krypteringer.

"Vi kan nu vise, at de er hverken usynlige eller urørlige. De kriminelle kan stikke af, men de kan ikke gemme sig," siger han.

De 17 europæiske lande, hvor politiet har ransaget som led i "Operation Onymous," er Bulgarien, Tjekkiet, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Holland, Rumænien, Spanien, Sverige, Schweiz og Storbritannien.

De lukkede sites hedder ting som Blue Sky, Hydra, Fake Real Plastic, Fake ID, Fast Cash, Super Notes Counter og Cloud Nine.

De har handlet med eksempelvis våben, narkotika, stjålne kreditkort-data, falsk valuta og falske ID-papirer.Læs også:

Dusør: Knæk dette netværk og tjen 600.000 kroner

Verdens sikreste styresystem er måske slet ikke så sikkert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.