Artikel top billede

Apples safirglas-leverandør: Apple har ført os ud i konkurs

Et lige lovligt smart trick fra Apple har ført til undergang for safirglas-producenten GT Technologies, der ellers skulle levere det ekstremt hårde glas til Apples produkter.

Appes tidligere leverandør af safirglas, GT Advanced Technologies, er mildest talt ikke begejstret for Apple længere.

Selskabet gik i betalingsstandsning for en måneds tid siden: Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning.

Nedturen skyldes Apple, mener selskabet, der nu beskylder Apple for at have presset det ud over kanten med benhård forhandlings-taktik, da de to selskaber i fjor forhandlede en samarbejdsaftale på plads.

Ifølge netop offentliggjorte dokumenter sagde Apples folk her til forhandlerne fra GT Advanced Technologies, at de skulle tage sig sammen, blive voksne og skrive under("put on your big boy pants and sign the agreement.")

Udmattelseskrig

Ifølge GT Advanced Technologies udnyttede Apple med en såkaldt "bait-and-switch'-strategi.

Det er en strategi, hvor 'offeret' først præsenteres for en meget attraktiv pris for et produkt, som imidlertid gradvist hæves i takt med, at 'offeret' bliver mere og mere involveret i handlen.

Stridens kerne er en række dyre ovne, som er nødvendige i produktionen af safirglas.

I første omgang var det planen, at Apple skulle købe disse ovne af GT Technologies.

GT Advanced Technologies bedyrer, at Apple efter flere måneders intense forhandlinger over pris og betingelser pludselig skiftede spor og præsenterede en helt anden model:

Apple ville ikke længere købe ovne fra GTAT, men tilbød i stedet, at GT kunne låne penge af Apple til at indkøbe dele til ovnene, som GT dernæst selv skulle bygge.

"I bakspejlet er det uklart, om Apple faktisk havde planer om at købe safirglas-ovne af GTAT," meddeler selskabet.

"Den nye aftale lagde al økonimisk risisci på GTAT, fordi Apple ville blive låneudsteder og slet ingen forpligtelser ville have om at købe hverken ovne eller færdig safirglas," hedder det.

"Apple dikterede kort og godt termer og vilkår i aftalen," klager selskabet.

Apple afviser blankt

Den udlægning afviser Apple blankt.

Selskabet kalder GT Advancede Technologies beskrivelse af situationen for "usand" og "sladder."

"Udtalelserne sigter alene mod at bagvaske Apple og få Apple til at fremstå som en bølle," hedder det.

Slut-aftalen mellem parterne blev indgået i oktober 2013. Den betød, at GT Advancede Technologies lånte 3,5 milliarder kroner af Apple.

Pengene skulle anvendes til at udstyre GT Technologies' fabrik med de påkrævede 2.600 safirglas-ovne.

Byggeprojektet løb imidlertid løbsk, og omkostningerne løb op i over fem milliarder kroner.

Hertil kom, at GT i praksis var afholdt fra at opsøge nye forretningsmuligheder i de måneder, hvor de hårde forhandlinger med Apple stod på, mener safirglas-producenten.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er det 'bredt kendt,' at Apple altid udnytter sin størrelse til at presse sine underleverandører til aftaler med meget små indtjeningsmarginer.

Læs også:

Apples store safirglas-planer vakler - har Apple spildt milliarder på ubrugeligt glas?

Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning

Apple investerer milliarder i superglas til ny iPhone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.