Artikel top billede

Apples safirglas-leverandør: Apple har ført os ud i konkurs

Et lige lovligt smart trick fra Apple har ført til undergang for safirglas-producenten GT Technologies, der ellers skulle levere det ekstremt hårde glas til Apples produkter.

Appes tidligere leverandør af safirglas, GT Advanced Technologies, er mildest talt ikke begejstret for Apple længere.

Selskabet gik i betalingsstandsning for en måneds tid siden: Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning.

Nedturen skyldes Apple, mener selskabet, der nu beskylder Apple for at have presset det ud over kanten med benhård forhandlings-taktik, da de to selskaber i fjor forhandlede en samarbejdsaftale på plads.

Ifølge netop offentliggjorte dokumenter sagde Apples folk her til forhandlerne fra GT Advanced Technologies, at de skulle tage sig sammen, blive voksne og skrive under("put on your big boy pants and sign the agreement.")

Udmattelseskrig

Ifølge GT Advanced Technologies udnyttede Apple med en såkaldt "bait-and-switch'-strategi.

Det er en strategi, hvor 'offeret' først præsenteres for en meget attraktiv pris for et produkt, som imidlertid gradvist hæves i takt med, at 'offeret' bliver mere og mere involveret i handlen.

Stridens kerne er en række dyre ovne, som er nødvendige i produktionen af safirglas.

I første omgang var det planen, at Apple skulle købe disse ovne af GT Technologies.

GT Advanced Technologies bedyrer, at Apple efter flere måneders intense forhandlinger over pris og betingelser pludselig skiftede spor og præsenterede en helt anden model:

Apple ville ikke længere købe ovne fra GTAT, men tilbød i stedet, at GT kunne låne penge af Apple til at indkøbe dele til ovnene, som GT dernæst selv skulle bygge.

"I bakspejlet er det uklart, om Apple faktisk havde planer om at købe safirglas-ovne af GTAT," meddeler selskabet.

"Den nye aftale lagde al økonimisk risisci på GTAT, fordi Apple ville blive låneudsteder og slet ingen forpligtelser ville have om at købe hverken ovne eller færdig safirglas," hedder det.

"Apple dikterede kort og godt termer og vilkår i aftalen," klager selskabet.

Apple afviser blankt

Den udlægning afviser Apple blankt.

Selskabet kalder GT Advancede Technologies beskrivelse af situationen for "usand" og "sladder."

"Udtalelserne sigter alene mod at bagvaske Apple og få Apple til at fremstå som en bølle," hedder det.

Slut-aftalen mellem parterne blev indgået i oktober 2013. Den betød, at GT Advancede Technologies lånte 3,5 milliarder kroner af Apple.

Pengene skulle anvendes til at udstyre GT Technologies' fabrik med de påkrævede 2.600 safirglas-ovne.

Byggeprojektet løb imidlertid løbsk, og omkostningerne løb op i over fem milliarder kroner.

Hertil kom, at GT i praksis var afholdt fra at opsøge nye forretningsmuligheder i de måneder, hvor de hårde forhandlinger med Apple stod på, mener safirglas-producenten.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er det 'bredt kendt,' at Apple altid udnytter sin størrelse til at presse sine underleverandører til aftaler med meget små indtjeningsmarginer.

Læs også:

Apples store safirglas-planer vakler - har Apple spildt milliarder på ubrugeligt glas?

Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning

Apple investerer milliarder i superglas til ny iPhone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere