Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Rigsrevisionen giver tørre tæsk til EPJ: Halter fortsat langt bagefter

Rigsrevisionen er ude med riven efter danske sygehuses implementering og anvendelse af EPJ-systemerne. Især én region er i søgelyset.

Rigsrevisionen har kigget regionernes brug af elektroniske patientjournalerne (EPJ) efter i sømmene, og der bliver udtrykt kritik på flere områder.

Blandt andet kritiserer revisorerne, at der er 'store forbedringspotentialer' i forhold til blandt andet at sikre opdaterede patientoplysninger.

"Rigsrevisionen finder, at regionernes initiativer til at sikre anvendelse af EPJ [...] fortsat ikke er tilfredsstillende, og at der er behov for, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og NSI har stærkt fokus på implementering og anvendelse af sundheds-it i regionerne," lyder det i notatet til Statsrevisorerne

Mangler samlet system

Samtidig noterer Rigsrevisionen, at det ikke er tilfredsstillende, at Region Syddanmark som den eneste region endnu ikke har konsolideret sit EPJ-system, så sygehusene i regionen har ét fælles system at rapportere til og trække data fra.

Ifølge planen vil Region Syddanmark være klar til næste år, hvilket Rigsrevisionen vil holde øje med.

Kritikken inkluderer også, at regionerne ikke lever op til deres egne målsætninger for brugen af EPJ i de kliniske arbejdsgange i 2014.

"De fem indikatorer, der skal måle regionernes brug af EPJ i det kliniske arbejde, viser, at regionerne samlet set får svært ved at nå de mål, der er fastsat for slutningen af 2014. Derudover er det ikke alle regioner, der kan levere data for alle indikatorer."

Flere årtiers arbejde

Det samlede billede er, at der til trods for sporadiske roser til regionerne stadig er et pænt stykke vej hjem for at komme på plads med EPJ-implementeringen, som har taget flere årtier at få på plads.

"Det er Rigsrevisionens opfattelse, at regionernes opfyldelse af indikatorer viser, at der ikke er en tilfredsstillende udvikling i regionernes brug af EPJ," lyder det fra revisionen.

Rigsrevisionen opfordrer Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt NSI om at komme på banen for at hjælpe implementeringen og anvendelsen på plads.

Derfor vil Rigsrevisionen også fremover følge op på, om regionerne får opfyldt deres mål for EPJ-anvendelsen.

Revisorerne vil også kigge regionsfolkene i Syddanmark over skulderen for at se, om regionen får smækket sine nuværende to EPJ-systemer sammen til ét i løbet af 2015.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Identificér og håndter sofistikerede sikkerhedsbrud hurtigt og effektivt
Forebyggelse er ikke nok. Sikkerhedsbrud kan og vil ske, og så skal de håndteres hurtigt og effektivt. Men sofistikerede angreb kan holde sig under radaren længe, og de helt rette modsvar være svære at identificere.