Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Rigsrevisionen giver tørre tæsk til EPJ: Halter fortsat langt bagefter

Rigsrevisionen er ude med riven efter danske sygehuses implementering og anvendelse af EPJ-systemerne. Især én region er i søgelyset.

Rigsrevisionen har kigget regionernes brug af elektroniske patientjournalerne (EPJ) efter i sømmene, og der bliver udtrykt kritik på flere områder.

Blandt andet kritiserer revisorerne, at der er 'store forbedringspotentialer' i forhold til blandt andet at sikre opdaterede patientoplysninger.

"Rigsrevisionen finder, at regionernes initiativer til at sikre anvendelse af EPJ [...] fortsat ikke er tilfredsstillende, og at der er behov for, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og NSI har stærkt fokus på implementering og anvendelse af sundheds-it i regionerne," lyder det i notatet til Statsrevisorerne

Mangler samlet system

Samtidig noterer Rigsrevisionen, at det ikke er tilfredsstillende, at Region Syddanmark som den eneste region endnu ikke har konsolideret sit EPJ-system, så sygehusene i regionen har ét fælles system at rapportere til og trække data fra.

Ifølge planen vil Region Syddanmark være klar til næste år, hvilket Rigsrevisionen vil holde øje med.

Kritikken inkluderer også, at regionerne ikke lever op til deres egne målsætninger for brugen af EPJ i de kliniske arbejdsgange i 2014.

"De fem indikatorer, der skal måle regionernes brug af EPJ i det kliniske arbejde, viser, at regionerne samlet set får svært ved at nå de mål, der er fastsat for slutningen af 2014. Derudover er det ikke alle regioner, der kan levere data for alle indikatorer."

Flere årtiers arbejde

Det samlede billede er, at der til trods for sporadiske roser til regionerne stadig er et pænt stykke vej hjem for at komme på plads med EPJ-implementeringen, som har taget flere årtier at få på plads.

"Det er Rigsrevisionens opfattelse, at regionernes opfyldelse af indikatorer viser, at der ikke er en tilfredsstillende udvikling i regionernes brug af EPJ," lyder det fra revisionen.

Rigsrevisionen opfordrer Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt NSI om at komme på banen for at hjælpe implementeringen og anvendelsen på plads.

Derfor vil Rigsrevisionen også fremover følge op på, om regionerne får opfyldt deres mål for EPJ-anvendelsen.

Revisorerne vil også kigge regionsfolkene i Syddanmark over skulderen for at se, om regionen får smækket sine nuværende to EPJ-systemer sammen til ét i løbet af 2015.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere