Du bliver testet til jobsamtalen: Få det bedste resultat og scor jobbet

I dag er det helt normalt, at du bliver bedt om foretage en personlighedstest, når du søger nyt job. Men hvordan opnår du det bedste resultat?

Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at jobsøgere skal gennemgå tests som en del af ansættelsesprocessen.

"Det er så godt som sikkert, at du skal gennemgå en test, hvis du har med en lidt større og mere betydningsfuld stilling at gøre," siger Birgitte Baadegaard.

Hun er forfatter til bogen "Så søg det job - og få det" og har gennem mere end 10 år fungeret som selvstændig konsulent, der rådgiver virksomheder og ledige i rekruttering og jobsøgning.

De tests, som jobsøgere i dag skal gennemgå, kan variere afhængigt af stillingen eller virksomheden.

Eksempelvis har især Google været kendt for at udsætte håbefulde ansøgere for hjernevridende gåder, når de møder op til en jobsamtale hos den verdensberømte it-virksomhed.

Men den mest udbredte form for test er en personligshedstest, der afdækker ansøgerens personlighedstype og evne til at tænke logisk, fortæller Birgitte Baadegaard.

Selvom nogle jobansøgere kan blive nervøse og usikre ved udsigten til at skulle vurderes i en test, så er der dog ingen grund til at lade sig afskrække, lyder det fra Birgitte Baadegaard, der har en række tip klar til jobsøgerne.

1. Det afgørende er ikke svaret, men metoden
It-virksomheder som Amazon og især Google har været berømte og berygtede hos jobsøgere, fordi man til en jobsamtale kunne risikere at blive bedt om at løse en nærmest uløselig gåde.

Eksempelvis kunne man til en jobsamtale hos Google blive udsat for spørgsmål som:

"Hvor mange golfbolde kan der være i en skolebus." Og Amazons administrerende direktør Jeff Bezos har ligeledes være kendt for at stille kandidater samme type spørgsmål ved jobsamtaler.

Birgitte Baadegaard fortæller dog, at denne type tests er en sjældenhed ved jobsamtaler i Danmark. Men hvis man støder på dem, så er der en god sandsynlighed for, at det er i en it-virksomheder.

"Jeg formoder, at du typisk støder på dem til job, hvor kreativitet og innovation er omdrejningspunktet," siger hun.

Men når arbejdsgiverne stiller denne slags nærmest uløselige gåder, så er det ifølge Birgitte Baadegaard ikke fordi, at de forventer et korrekt svar.

Derimod handler det om, at arbejdsgiveren vil se, hvordan du reagerer, når du bliver stillet overfor et kompliceret problem i en presset situation.

"Det er ikke nødvendigvis dit svar, men måden du tackler problemet på, der er afgørende," siger hun.

Hun forklarer, at nogle menneskers instinkt er at plaffe et kækt svar af øjeblikkeligt, andre er mere eftertænksomme og så er dem, der bliver helt paffe og røde i hovedet.

"Kæfter du op eller lukker du i, når du bliver trykket på maven? Det siger meget om, hvilken type person du er," siger hun.

2. Lad dig ikke skræmme
Jeg oplever, at udsigten til at skulle vurderes på de logiske test kan virke en smule afskrækkende på en del folk, fortæller Birgitte Baadegaard.

Men det er ingen grund til at lade dig skræmme, hvis du ellers føler, at du har kvalifikationerne til jobbet. Derfor har hun følgende råd til dig, der står overfor at skulle tage en personlighedstest: "Slap af."

"Hvis du har en god uddannelse og har klaret dig godt i livet, så ved arbejdsgiveren jo godt, at der ikke står idiot på ryggen af dig. Også selvom du måske har klaret testen dårligt. Husk at testen er designet sådan, at det nærmest er umuligt at gennemføre den på den afsatte tid med mindre, at du har en IQ på Einstein-niveau," siger Birgitte Baadegaard.

Hun gør også opmærksom på, at de fleste virksomheder udelukkende bruger testene vejledende og ikke forventer, at de indeholder den fulde sandhed om, hvem du er.

"Testen skal bruges til at be- eller afkræfte det indtryk af kandidaten, som virksomheden har fået til jobsamtalen", siger hun.

3. Glemt alt om snyd - svar instinktivt
Søger du eksempelvis et sælgerjob, så kan det være fristende at besvare spørgsmålene i personlighedstesten på en måde, der får dig til at virke som mere udadvendt og frembrusende, end du i virkeligheden er.

Men Birgitte Badegaard advarer mod, at du bliver alt for beregnende i dit svar. Du skal følge dit instinkt, og ikke blot svare det, som du forventer, at en arbejdsgiver ønsker, at du skal svare.

"Mit råd er, at du altid skal svare det, der instinktivt falder dig ind. Hvis du ikke svarer ærligt, så risikerer du, at du bliver matchet med en forkert virksomhed," siger hun.

Her vil nogen måske indvende, at du som jobsøgende kan være i en så presset situation, at du kan leve med et dårligt match, hvis bare du kan få en løn, der kan betale huslejen.

"Men hvis kulturen ikke matcher, så kommer du næppe til at blive længe i jobbet, og konsekvensen kan være, at du får et stort gok i nøden og et smæk på selvtilliden," advarer hun.

Derudover gør Birgitte Baadegaard opmærksom på, at rekrutteringsmedarbejderne kan være svære at narre.

"Nogle af de her tests er så gennemarbejdede, at det er svært at snyde helt gennemført. Ofte vil det blive fanget, fordi det er et eller andet sted i testen opstår nogle uoverensstemmelserne mellem svarene," siger hun.

4. Skab en god ramme
De fleste tests er internetnetbaserede tests med en indbygget tidsgrænse. Som regel får kandidaterne tilsendt testen på en mail efter, at de har været til samtale.

Men når du sidder hjemme i stuen med din computer kan det være svært at genskabe den samme fokuserede stemning, som du oplever til en samtale.

Blandt andet derfor anbefaler Birgitte Baadegaard, at du ikke blot impulsivt går i gang med testen, men sørger for at skabe en god ramme om situationen før du går i gang.

"Lav dig en kop te og sæt dig i ro og mag. Sæt din mand eller kone til at tage sig af ungerne og sørg for, at hunden ikke begynder at gø. Du bør naturligvis også slukke for mobiltelefon og lukke mailprogrammet, så der ikke pludseligt vælter ind med beskeder," lyder rådet fra Birgitte Baadegaard.Læs også: 

Sådan får du drømmejobbet hos Google

Fem trick: Sådan netværker du dig til et nyt job på nettet

 

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere artikler om Job & Karriere

10 spændende it-lederjob, som er ledige lige nu i store danske virksomheder: Skal du have et af dem?

Netop nu har toppen af dansk erhvervsliv ledige lederstillinger. Få inspiration til dit næste job her. Se ledige it-lederjob i SOS International, FOSS, Configit, DSV, Itadel, ISS, Falck, IST, KMD og Mærsk.

Stor efterspørgsel efter it-arkitekter over hele landet: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu
4 Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
"Alle taler om, at robotterne kommer. Og ja, det gør de"
Tårnhøj efterspørgsel efter dygtige projektledere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu


Premium
Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten
ComputerViews: Der vil omgående ske tre ting, hvis Amazon åbner for sin store 'everything store' i Danmark, og det er noget, som alle e-handlende må forholde sig til. Til gengæld tyder meget på, at Amazon trods sin mægtige styrke har en akilleshæl, som danske e-handlende kan udnytte.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.