Artikel top billede

Dell: Her er de tre vigtigste ting, når vi udvikler nye servere

Dell kommer med en helt ny formfaktor inden for serverracks, hvor Dell omfavner "Pay-as-you-Go"-princippet. Men hvad tænker producenterne egentlig over, når de udvikler nye løsninger?

"Ja den er godt nok tung, men man vender sig jo til det"

Benjamin Christensen, Dells Enterpriseportfolio manager, lægger forsigtigt server-racken på bordet i mødelokalet og puster ud.

Servere har altid været de store mastodonter, som har fyldt det meste af en kælder, et helt lagerhus eller et datacenter på størrelse med en mindre jysk provinsby.

Og producenterne forsøger konstant at komme med nye tiltag, features og forbedringer, som skal få dig til at vælge netop deres løsninger.

Hvis du har lyst til at høre om de nyeste løsninger og tendenser inden for Storage, virtualisering og servere, så kan du læse mere om Computerworlds kommende gratis event den 12. december her.

Det er derfor, at Benjamin Christensen har slæbt et 35 kilo tungt serverrack med på besøg hos redaktionen. Med Dells nye PowerEdge FX Mobile-serie forsøger det amerikanske firma at komme med en ny formfaktor, som skal distancere sig fra de andre på markedet. Og det er nogle tydelige tendenser, som tegner sig på servermarkedet, mener Dell.

"Det handler specielt om tre tendenser, som vi har forsøgt at omfavne. Først er det "Pay-as-you-Grow"-princippet, hvor kunderne kan købe hardware løbende, så de ikke "tvinges" til at købe for kraftig hardware fra starten af. Derefter handler det om teknologisk udvikling: Serverne bliver mindre, imens de bliver kraftigere, når teknologien udvikler sig. Små server kan jo køre flere virtualiserede servere nu," siger Benjamin Christensen.

"Til sidst handler det om, at kunderne - it-folkene - ønsker langt flere muligheder for selv at påvirke, hvordan deres servere er opbygget, " siger Benjamin Christen, imens han tager et af fire blades ud af den kun 2 U-tynde chassis.

"Pay-as-you-Grow"

Normalt går producenterne efter at udvikle og sælge blades til serverracks, som i sig selv er en smart løsning for at opnå en besparelse på blandt andet infrastruktur bag de mange blades i blade chassis.

Blandt andet foregår der i langt højere grad "øst/vest"-trafik i serveren, kommunikation internt i serverracket, for at finde ud af, hvilke server der har hvilke workloads, end førhen, hvor det i højere grad var "nord/syd"-trafik, kommunikation mellem server og client-pc'erne.

Det er specielt den stigende mængde virtualiserede servere, som har rykket trafikken i serverne.

Men den slags delte infrastruktur giver kun mening, hvis man ikke kan fylde et chassis ud med servere, som kan udnytte potentialet.

"Det er langt fra alle, som er store hostere eller som har brug for store datacentre i kælderen. Det er ikke nødvendigvis alle, som kan fylde et 10 U chassis op, og så giver det ikke mening at have sådan et. Det er et af de steder, hvor vores kunder kommer med flest ønsker: Giv os mulighed for selv at udvide, " siger Benjamin Christensen.

Løsningen for Dell var at lave en ny infrastruktur, hvor der i hver enkel chassis kun var plads til fire blades. Til forskel på de mere normale chassis, som fylder 10 U, så fylder Dells nye chassis kun 2 U. Du har altså flere enkelte chassis, som hver dog er fyldt ud hver for sig.

Benjamin tager med fire lette klik de fire blades ud og viser hver enkelt. Det er halv-højde-blades, og hvor der kan være 16 halv-højde-blades i et klassisk chassis, kan der være 20 i 5 x 2 U-chassis. Bedre kontrol på udbygningen og mulighed for endnu mere kraft på samme tid. 

"Det betyder jo, at du får mere i samme fysiske størrelse, som de gamle, men du kan købe lidt mindre af gangen, og selv vælge, hvornår og hvor hurtigt du ønsker at udbygge dit system, og det er virkelig noget, som mange af vores kunder har ønsket, " siger Benjamin Christensen.

Bygget op som en LEGO-plade

Mulighederne for at bygge systemet op i de mindre chassis er næsten uendelige. Side om side kan der være storage og server-blades, så du selv kan sætte det hele op. Store krav til datamængden? Sæt tre storage-blades og én server-blade i samme chassis. Der er selvfølgelig stadig mulighed for at tilslutte SAN eller noget andet på bagsiden.

"Vi har fået lavet systemet, så du kan skifte diske i drift, så det hele kan ske on the fly. På bagsiden vil du desuden switche ud på bagsiden, men vi har lavet hele systemet, så du selv kan skifte de forskellige moduler. Det hele kan bygges om på egen måde, " siger Benjamin Christensen.

Et eksempel er PCIe-kort. PCIe-kort er relativt billige og bruges til at benytte fiberchannels, men det er dyrt at sætte en fiberchannel i et blade. I stedet har Dell sat den i chassiset uden for de enkelte blades, så man kan bruge en standard-PCIe-kort.

Flere chassis styres selvfølgelig af et enkelt management tool, og der er fra Dells side en del forskellige blade-typer på vej, som blandt andet indebærer et blade med fire indbyggede servere, som specielt er velegnet til webhosting.

Tvinges til nytænking

Dell ender med i princippet at lægge op til et mindre salg af servere, når Dell nu sælger serverchassis, som er mindre. Men det er en god ting, mener Benjamin Christensen.

"Det betyder, at vi skal lave produkter, som vores kunder er glade for, og som de vender tilbage til, når de så får brug for de næste chassis og blades, " siger Benjamin Christensen.

Samtidig oplever Dell også, at mange små- og mellemstore virksomheder i stor stil går over mod skyen i første omgang. 

"Det bekymrer vi os ikke så meget over. Mange datacentre bruger vores systemer, og når de mellemstore virksomheder pludselig har brug for at have deres eget on premise, så håber vi jo på at være et attraktivt bud, " siger Benjamin Christensen, imens kan igen klikker serverne ind i chassiset.

Klik.

Læs også: Slet ikke slut med det store boom: Cloud-markedet vokser hastigt