Artikel top billede

USA tvinger Microsoft til at udlevere dine data fra europæisk hoved-server - men Microsoft nægter

Amerikanerne bruger amerikansk lov til at tvinge data ud af irsk Microsoft-server, men it-giganten nægter. Nu er sagen endnu en gang i retten - og det kan blive rigtigt dyrt for samtlige amerikanske cloud-leverandører.

Snowden-afsløringerne har vist at den amerikanske regering - og dens allierede - er parat til at gå meget langt for at få adgang til mails, telefonopkald og data.

Og hvis de data befinder sig i et andet land så er det ikke nødvendigvis nogen hindring: Så kræver man bare at det amerikanske it-firma som driver datacenteret udleverer data efter amerikansk lov.

Det spurgte Computerworld i øvrigt en række amerikanske firmaer som IBM, CSC, Google, Apple og Microsoft om hvordan de håndterede i august 2013 - og deres svar var ikke ligefrem klare. Læs svarerne her.

Men nu stiller Microsoft sig på bagbenene.

Helt konkret drejer sagen sig om, at det amerikanske politi har bedt Microsoft om at udlevere data fra dets kæmpe datacenter i Dublin, Irland.

Altså at sende data som befinder sig i Europa til amerikanerne efter amerikansk lov - fordi Microsoft nu engang er et amerikansk firma.

Du kan læse mere om det store Dublin-datacenter, der er helt centralt for Microsofts cloud-services i Europa, her: Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene

Alternativet er, at efterforskerne skal henvende sig i Irland og efter irsk ret - eller hvor datacenteret nu er placeret - bede om at få udleveret data.

Microsoft tabte første omgang

Det slag tabte Microsoft i første omgang i april 2014, men nu materialet til appellen afleveret til retten - med de traditionelle rivalers helhjertede opbakning.

Du kan læse mere om selve sagen i The Guardians interview med Microsofts øverste jurist Brad Smith her.

Det springende punkt er, at Microsofts - og firmaer som Apple, Amazon og Facebook - netop har placeret deres datacenter i Europa for at overholde en række EU-krav om hvordan personlige data opbevares og eventuelt udleveres.

Og hvis amerikanske efterforskere efter forgodtbefindende kan kræve de data udleveret er aftalerne som it-firmaerne har lavet i EU ret hurtigt ingenting værd.

Det er en løsning, som vil koste it-firmaerne millioner af dollar i advokatsalæer og omdømmetab hvis privacy-samarbejdet inden for EU bryder sammen.

Ifølge The Guardian har Tyskland, hvis kanslers telefon tilsyneladende blev tidligere er blevet aflyttet af amerikanske NSA, allerede annonceret at taber Microsoft sagen er det slut med at opbevare data hos amerikanske udbydere.

It-firmaer ender som boksebold i midten

For it-firmaerne vil en tabt sagt også for alvor placere dem i den uholdbare situation, at de konstant vil blive bedt om at udlevere data til ét land ifølge dets love - mens et andet land vil, med udgangspunkt i lokale love, understrege at det er ulovligt at udlevere samme data. Det har en række jurister tidligere vurderet for Computerworld.

Det er den catch-22 situationen som de store it-firmaer for alt i verden vil undgå.

Og det er den ildevarslende fremtid som har fået Microsoft til at slå bremserne i over for den amerikanske regering - og det er derfor at firmaer som Apple og Amazon, som normalt er benhårde konkurrenter, i denne sag aktivt støtter Microsoft.

Du kan læse lidt mere om sagen og se hvilke it-firmaer som støtter appellen på Microsofts egen blog.Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.