USA tvinger Microsoft til at udlevere dine data fra europæisk hoved-server - men Microsoft nægter

Amerikanerne bruger amerikansk lov til at tvinge data ud af irsk Microsoft-server, men it-giganten nægter. Nu er sagen endnu en gang i retten - og det kan blive rigtigt dyrt for samtlige amerikanske cloud-leverandører.

Snowden-afsløringerne har vist at den amerikanske regering - og dens allierede - er parat til at gå meget langt for at få adgang til mails, telefonopkald og data.

Og hvis de data befinder sig i et andet land så er det ikke nødvendigvis nogen hindring: Så kræver man bare at det amerikanske it-firma som driver datacenteret udleverer data efter amerikansk lov.

Det spurgte Computerworld i øvrigt en række amerikanske firmaer som IBM, CSC, Google, Apple og Microsoft om hvordan de håndterede i august 2013 - og deres svar var ikke ligefrem klare. Læs svarerne her.

Men nu stiller Microsoft sig på bagbenene.

Helt konkret drejer sagen sig om, at det amerikanske politi har bedt Microsoft om at udlevere data fra dets kæmpe datacenter i Dublin, Irland.

Altså at sende data som befinder sig i Europa til amerikanerne efter amerikansk lov - fordi Microsoft nu engang er et amerikansk firma.  

Du kan læse mere om det store Dublin-datacenter, der er helt centralt for Microsofts cloud-services i Europa, her: Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene

Alternativet er, at efterforskerne skal henvende sig i Irland og efter irsk ret - eller hvor datacenteret nu er placeret - bede om at få udleveret data.

Microsoft tabte første omgang
Det slag tabte Microsoft i første omgang i april 2014, men nu materialet til appellen afleveret til retten - med de traditionelle rivalers helhjertede opbakning.

Du kan læse mere om selve sagen i The Guardians interview med Microsofts øverste jurist Brad Smith her.

Det springende punkt er, at Microsofts - og firmaer som Apple, Amazon og Facebook - netop har placeret deres datacenter i Europa for at overholde en række EU-krav om hvordan personlige data opbevares og eventuelt udleveres.

Og hvis amerikanske efterforskere efter forgodtbefindende kan kræve de data udleveret er aftalerne som it-firmaerne har lavet i EU ret hurtigt ingenting værd.

Det er en løsning, som vil koste it-firmaerne millioner af dollar i advokatsalæer og omdømmetab hvis privacy-samarbejdet inden for EU bryder sammen.

Ifølge The Guardian har Tyskland, hvis kanslers telefon tilsyneladende blev tidligere er blevet aflyttet af amerikanske NSA, allerede annonceret at taber Microsoft sagen er det slut med at opbevare data hos amerikanske udbydere.

It-firmaer ender som boksebold i midten
For it-firmaerne vil en tabt sagt også for alvor placere dem i den uholdbare situation, at de konstant vil blive bedt om at udlevere data til ét land ifølge dets love - mens et andet land vil, med udgangspunkt i lokale love, understrege at det er ulovligt at udlevere samme data. Det har en række jurister tidligere vurderet for Computerworld.

Det er den catch-22 situationen som de store it-firmaer for alt i verden vil undgå.

Og det er den ildevarslende fremtid som har fået Microsoft til at slå bremserne i over for den amerikanske regering - og det er derfor at firmaer som Apple og Amazon, som normalt er benhårde konkurrenter, i denne sag aktivt støtter Microsoft.

Du kan læse lidt mere om sagen og se hvilke it-firmaer som støtter appellen på Microsofts egen blog.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.