Artikel top billede

Apple frikendt i retten for at misbruge iTunes

Vrede sagsøgere taber stor retssag mod Apple med et brag: Apple har ikke misbrugt markedet til egen vinding.

Apple slipper for at skulle betale erstatning til en længere række sagsøgere, der har trukket selskabet i retten med beskyldninger om, at det udnyttede sin dominerende position på online-musikmarkedet for 10 år siden til egen vinding.

Efter blot tre timers votering nåede den otte mand store jury ved en domstol i Oakland i Californien nemlig frem til, at Apples daværende iTunes 7.0 fungerede i strid med den amerikanske monopollovgivning.

Det mener gruppen af sagsøgere er tilfældet.

De har forlangt 350 millioner dollar - godt to milliarder kroner - i erstatning.

Selve retssagen har taget 10 dage. Undervejs er der blandt andet blevet fremvist en hidtil uset video af Apple-stifter Steve Jobs, som blev optaget et halvt års tid før han døde i 2011.

Sikkerheds-bekymring

I videooptagelserne fortæller Steve Jobs, at Apple besluttede at indføre de pågældende ændringer, fordi selskabet var bekymret for iTunes-hackere, og derfor havde brug for en række sikkerhedsforbedringer.

Gruppen af sagsøgere mener, at Apple for 10 år siden forsøgte at monopolisere online-musikmarkedet og skubbe eventuelle konkurrenter helt ud af markedet ved at sørge for, at musik købt i iTunes Music Store alene kunne afspilles på Apples egne iPod-musikafspillere.

Hertil kom, at Apple dengang sørgede for, at iPod-afspillerne ikke kunne afspille musik, der var indkøbt andre steder end i iTunes Music Store.

Det skete ifølge gruppen med Apples opgradering til iTunes 7.0, hvor selskabet indarbejdede en række ændringer.

"Hver gang, vi har opdateret hvert eneste Apple-produkt gennem årene, er det sket med henblik på at gøre brugeroplevelsen bedre," lyder det fra Apple efter domsafsigelsen.

Gruppen af sagsøgere planlægger nu at anke afgørelsen.

Sagen tog oprindelig sin begyndelse i 2005 i en tid, hvor den etablerede musik-branche først lige var begyndt at ane, at den stod over for store omvæltninger forårsaget af internet og e-handlen.

Apple fjernede den såkaldte DRM-teknologi (digital right management) fra iTunes i begyndelsen af 2009.

Det kan du læse mere om her: Apple dropper kopi-sikring af musik.

Det var netop DRM-teknologien, der låste iPod og iTunes sammen.

Apple har gennem årene været involveret i en lang række retssager.

Du kan læse om de største af slagsen her: Her er de mest berømte Apple-retssager.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere