Artikel top billede

Apple frikendt i retten for at misbruge iTunes

Vrede sagsøgere taber stor retssag mod Apple med et brag: Apple har ikke misbrugt markedet til egen vinding.

Apple slipper for at skulle betale erstatning til en længere række sagsøgere, der har trukket selskabet i retten med beskyldninger om, at det udnyttede sin dominerende position på online-musikmarkedet for 10 år siden til egen vinding.

Efter blot tre timers votering nåede den otte mand store jury ved en domstol i Oakland i Californien nemlig frem til, at Apples daværende iTunes 7.0 fungerede i strid med den amerikanske monopollovgivning.

Det mener gruppen af sagsøgere er tilfældet.

De har forlangt 350 millioner dollar - godt to milliarder kroner - i erstatning.

Selve retssagen har taget 10 dage. Undervejs er der blandt andet blevet fremvist en hidtil uset video af Apple-stifter Steve Jobs, som blev optaget et halvt års tid før han døde i 2011.

Sikkerheds-bekymring

I videooptagelserne fortæller Steve Jobs, at Apple besluttede at indføre de pågældende ændringer, fordi selskabet var bekymret for iTunes-hackere, og derfor havde brug for en række sikkerhedsforbedringer.

Gruppen af sagsøgere mener, at Apple for 10 år siden forsøgte at monopolisere online-musikmarkedet og skubbe eventuelle konkurrenter helt ud af markedet ved at sørge for, at musik købt i iTunes Music Store alene kunne afspilles på Apples egne iPod-musikafspillere.

Hertil kom, at Apple dengang sørgede for, at iPod-afspillerne ikke kunne afspille musik, der var indkøbt andre steder end i iTunes Music Store.

Det skete ifølge gruppen med Apples opgradering til iTunes 7.0, hvor selskabet indarbejdede en række ændringer.

"Hver gang, vi har opdateret hvert eneste Apple-produkt gennem årene, er det sket med henblik på at gøre brugeroplevelsen bedre," lyder det fra Apple efter domsafsigelsen.

Gruppen af sagsøgere planlægger nu at anke afgørelsen.

Sagen tog oprindelig sin begyndelse i 2005 i en tid, hvor den etablerede musik-branche først lige var begyndt at ane, at den stod over for store omvæltninger forårsaget af internet og e-handlen.

Apple fjernede den såkaldte DRM-teknologi (digital right management) fra iTunes i begyndelsen af 2009.

Det kan du læse mere om her: Apple dropper kopi-sikring af musik.

Det var netop DRM-teknologien, der låste iPod og iTunes sammen.

Apple har gennem årene været involveret i en lang række retssager.

Du kan læse om de største af slagsen her: Her er de mest berømte Apple-retssager.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere