Artikel top billede

Her er de mest berømte Apple-retssager

Samsung-retssagen er langt fra den eneste kontroversielle retssag, som Apple har været en del af.

Den aktuelle retssag mellem Apple og Samsung er langt fra den eneste kontroversielle retslige disput, som Apple har været involveret i.

I virksomhedens 36 år lange historie har den været ude i sværdslag med en lang række af verdens teknologivirksomheder, og det er langt fra altid, at Apple har fået sin vilje.

På de næste sider kan du se, hvilke berømte retssager som Apple har været involveret i.

Apples store slagsmål med Beatles

En af de mest berømte og langstrakte retssager, som Apple har været involveret i, er retssagen mod Beatles pladeselskab, Apple Corps. 

I 1978 anlægger Apple Corps en retssag mod Apple Computer, da Beatles-selskabet hævder at have eneret til at bruge navnet Apple.

Tre år senere bliver der indgået et forlig, hvor Apple slipper med at betale Beatles-selskabet en sum, der ifølge magasinet BusinessWeek, ligger i omegnen af en halv million kroner (80.000 dollar). Dog under forudsætning af, at Apple aldrig vil bevæge sig ind i musikbranchen. 

Apple bryder aftalen

Men da Apple i 1986 tilføjer et avanceret lydkort til sin Apple II-computer, ender parterne i retten igen, hvor Apple Corps hævder, at parternes tidligere aftale er blevet brudt.

I 1991 bliver der indgået endnu et forlig i sagen, hvor Apple Computer betaler Apple Corps 26,5 millioner dollar svarende til cirka 160 millioner kroner med den aktuelle dollarkurs. I forliget gør de to parter det klart, at de respekterer hinandens ret til at bruge navnet Apple.

Apple Corps har ifølge forliget retten til at bruge navnet i forbindelse med skabelse af musik, mens Apple Computer blandt andet har retten til at bruge navnet i forbindelse med salg og produktion af enheder, der kan skabe og afspille musik. 

Men ifølge Apple Corps giver aftalen ikke Apple lov til at distribuere musik, og derfor ender parterne nok en gang i retten, da Apple i 2003 lancerer den digitale musikbutik iTunes Store - og tilmed bruge sit ikoniske æble-logo som blikfang for butikken. 

Denne gang er det dog den amerikanske computerproducent, der trækker det længste strå. 

I mange år har netop Beatles været en af de få kunstnere, hvis musik ikke bliver solgt i iTunes Store, hvilket uden tvivl var til stor frustration for Apples stifter Steve Jobs, der på trods af de mange retssager altid har været kendt som en stor Beatles-fan.

Først i november 2010 bliver samtlige 17 Beatles-album sat til salg i iTunes Store.

Den evige kamp mod Microsoft

I 1984 lancerer Apple Macintoshen, der er den første forbrugerrettede computer, som gør brug af en mus og en grafisk brugerflade. 

Men da Microsoft flere år senere lancerer Windows, vækker det stor opstandelse internt hos Apple, hvor man mener, at virksomhedens tidligere forretningspartner, Bill Gates, har hentet lige lovlig meget inspiration fra Apples arbejde. 

Apple mener, at Microsoft er skyldige i at kopiere, fordi Windows 2.0 blandt andet gør brug af vinduer, der kan overlappe hinanden og justeres i størrelsen. Apple mener ligeledes, at Microsoft har tyvstjålet ideen om at bruge et digitalt skrivebord som en central del af styresystemet. 

Nederlag til Apple

Retssagen ender dog med et nederlag til Apple, hvilket retten blandt andet begrunder med, at Apples daværende direktør John Scully tidligere har indgået en licensaftale med Microsoft om brugen af visse elementer i den første version af Windows. 

Afgørelsen falder i 1994, men enkelte søgsmål er dog endnu ikke afgjort i 1997, hvor Apple og Microsoft vælger at indgå en fredsaftale. Apple lover at indstille alle søgsmål og gøre Micorsofts Internet Explorer til standardbrowseren i sit styresystem. Til gengæld lover Microsoft at fortsætte med at udvikle Office-pakken til Apples styresystem samt at opkøbe aktier i Apple for 150 millioner dollar.

Som et kuriosum kan det nævnes, at Apple selv har hentet betydelig inspiration til sit styresystem hos Xerox, der i slutningen af 70'erne eksperimenterer med at udvikle en grafisk computer-brugerflade, der bliver betjent med en mus. Xerox har derfor også - uden held - forsøgt at trække Apple i retten.

Var iPod'en et kopi-produkt?

Da iPod'en bliver introduceret i 2001 er Apple med til at revolutionere musikindustrien. Men Apple er på dette tidspunkt ikke alene på markedet for digitale musikafspillere. 

En af de største konkurrenter er Creative, der omkring årtusindskiftet sendte musikafspilleren Nomad på markedet. En musikafspiller som Creative mener, at Apple har skelet lidt for meget til, da softwaren til iPod'en blev udviklet. 

Kræver fogedforbud

Helt konkret mener Creative, at Apple har forbrudt sig mod virksomhedens patenterede menustruktur, og går derfor rettens vej. Creative kræver blandt andet, at der bliver nedlagt et fogedforbud mod salg af iPod'en i hele USA. 

Så vidt kommer det dog aldrig. I stedet bliver der i august 2006 indgået et forlig i sagen, hvor Apple går med til at betale 100 millioner dollar for at få lov til at bruge Creatives menustruktur i iPod'en.

Steve Jobs: HTC stjæler vores opfindelser

I marts 2010 vælger Apple at sagsøge den taiwanesiske hardwareproducent HTC. 

I en kortfattet pressemeddelelse bruger Apples administrerende direktør usædvanligt hårde ord om HTC. 

"Vi kan sidde og se på, hvordan konkurrenter stjæler vores patenterede opfindelser," siger Steve Jobs ifølge meddelelsen. 

Krænker 20 patenter?

Apple mener, HTC har krænket 20 forskellige patenter, der blandt andet dækker Apples grafiske brugerflade, design, hardware og batterilevetid. I sagsakterne nævner Apple en række HTC-mobiler, der angiveligt har gjort brug af patenterne. Heriblandt nævnes HTC Touch Diamond, Touch Pro2, Imagio og Googles Nexus One. 

Sagen ender dog med, at retten kun giver Apple medhold i en af virksomhedens anklager om patentkrænkelser. Et software-patent der angiveligt gør telefonen i stand til at genkende blandt andet adresse og telefonnumre, når de eksempelvis står i en mail eller i en tekst på hjemmeside.

Apple vil spænde ben for Amazon

I 2011 vælger Apple at sagsøge Amazon.com. Årsagen er, at Amazon.com har lanceret en online-butik til smartphone-apps og markedsfører butikken under navnet app store. 

Apple hævder derimod at have rettighederne til navnet App Store, der som bekendt også er navnet på Apples egen online-butik med apps til iPhone, iPad og iPod Touch. 

Apple: Amazon vildleder forbrugerne
I forbindelse med sagsanlægget siger Kristin Huguet, der er talskvinde for Apple, at Amazons brug af app store-navnet er med til at forvirre og vildlede forbrugerne. Amazon hævder derimod, at ordet app store er generisk og dermed ikke mulig at copyright-beskytte. 

I skrivende stund er sagen endnu ikke endeligt afgjort, og i øjeblikket har både Apple og Microsoft ansøgt om at få registreret navnet App Store som et varemærke.

Læs også:

Her er de bedste afsløringer fra retssagen mellem Apple og Samsung  

Apple tæt på B&O-design til den første iPhone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere