Danmarks værste it-projekt: Derfor kårer vi Årets It-Fuser - har du husket at stemme?

Man bliver ikke glad og begejstret over at modtage Computerworlds årlige Årets It-Fuser-pris, og det er heller ikke meningen. Men vi har en grund. Har du husket at afgive din stemme og være med til at udvælge den it-begivenhed, der har skabt mest måben over sin dumhed og håbløshed?

ComputerViews: Det er aldrig behageligt at få blæst sine fejl og mangler op på forsiden og få solid opmærksomhed på grund af de ting, som man ikke kan finde ud af.

Det er ikke desto mindre præcist, hvad vi gør, når vi på Computerworld igen i år kåret Årets It-Fuser: Årets ringeste it-begivenhed, som har skabt mest ballade, fået flest øjenbryn til at hæve sig i forbløffelse over dumheden, fået os til at måbe mest i undren over, hvordan det dog kunne gå så galt.

Vi gør det af en grund: Vi håber, at vi kan lære noget.

Vi har gennem de seneste 10-15 år set en lang række af fejlslagne offentlige it-projekter, der har udviklet sig til it-skandaler, og listen er faktisk efterhånden så lang og så dyr, at det kan være svært helt at forstå, at det kan blive ved.

Ja, det er komplekst - og hvad så?
Selvfølgelig er det komplicerede og komplekse projekter, men på den anden side burde vi efterhånden have lært lektien og være plumpet i faldgruberne så mange gange, at vi efterhånden er nogenlunde klar over, hvor de er, og hvad der kan ske.

Der har været Amanda, DeMars, EPJ, SLS, Skat, e-Indkomst, folkeskolens it-eksaminer, SINE, Den digitale tinglysning, Polsag, det store CSC-hack, Rejsekortet, Proask og så videre.

Det groteske er, at det - stadig - dybest set er de samme fejl, der sker.

Det er snart 14 år siden, at Teknologirådet udsendte den såkaldte Bonnerup-rapport, der indeholdte helt konkrete anbefalinger til måder, hvorpå man kunne undgå, at de store offentlige it-projekter kører af sporet.

Det var ret enkle pointer, som at projekterne skal være forankrede hos topledelsen, og det er topledelsen, der skal sikre, at it-organisationen er moden, og at risiko-styringen er stram.

Har ikke lært en pind
Siden rapporten så dagens lys i 2001 er det væltet derudad med nye it-skandaler.

Det fik en række ministerier til i 2010 at udarbejde endnu en række helt konkrete anbefalinger til at få projekterne til at køre.

Budskabet var det samme: Professionalisering, projektledelse, risikohåndtering og dialog med leverandørerne - altså nøjagtigt det samme, som vi tidligere har hørt.

Det kan du læse mere om her: Overblik: Sådan skal staten lære at styre it-projekter.

Også Statens IT-Projektråd har været på banen med en række basale retningslinier.

Retningslinierne gælder også for it-projekter i private virksomheder, hvor kompleksiteten dog ofte er noget mindre.

Sidste år var det Computerworlds skyld
Rejsekortet blev kåret til Årets It-Fuser 2013 af Computerworlds læsere. Trods denne udnævnelse er problemerne fortsat for Rejsekortet gennem store dele af 2014.

Efter udnævnelsen sidste år mente Rejsekortets direktør, Bjørn Lindegård, i øvrigt, at det var Computerworlds - og ikke produktets - skyld, at Rejsekortet var blevet udnævnt til årets største fuser.

Det kan du læse mere om her: Vinderen af Årets It-Fuser: Det er Computerworlds skyld.

I 2012 stemte Computerworlds læsere det meget dyre og skandaleramte Polsag-projekt ind på førstepladsen med overbevisende 41 procent af stemmerne.

Polsag kom i alt til at koste en halv milliard kroner i de ni år, som projektet tog fra fødsel til sin død, men systemet kom aldrig til at fungere efter hensigten.

Du kan læse mere om kåringen her: Computerworld-læsernes dom: Her er Årets It-Fuser 2012.


Du kan se de tidligere års vindere i linksene under denne artikel.

It er da smart
Vi kan hurtigt blive enige om, at it er rigtigt smart.

Det er til gavn og glæde for alle - både leverandører, brugere og kunder - når det lykkes at automatisere ellers bøvlede og ressourcetunge arbejdsgange med veltænkt it.

Det er den vej, som alle virksomheder skal, og vi ser heldigvis mange tilfælde på, at det kan lade sig gøre, og at det virker.

Når det gælder Årets It-Fuser er det ikke lykkedes.

Her har vi eksempler på dårligt styrede, dårligt planlagte og dårligt tænkte it-projekter alle sammen eksempler på måder, som man ikke skal gøre det på.

Det er i sig selv en vigtig lære.

Skrappere kontrol. Bedre styring. Bedre central forankring. Udnyttelsen af de projekt-kompetencer, som vi ved findes blandt de offentlige ledere. Det er vejen frem for ethvert it-projekt.

Afstemningen om Årets It-Fuser 2014 slutter fredag morgen. Giv dit besyv med. Stem på det projekt af de tre nominerede, som du mener, har været mest håbløst.

Sæt din stemme her: Stem på Årets It-Fuser 2014: Her er de tre største fusere i Danmark - stem på din kandidat nu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.