Artikel top billede

Overblik: Sådan skal staten lære at styre it-projekter

Med en række konkrete råd og anvisninger til it-projektfolkene vil staten forsøge at undgå flere statslige it-skandaler. Få overblikket over arbejdet med rapporten her.

Det offentlige har i årevis været plaget af den ene it-skandale efter den anden.

Listen over mislykkede it-projekter er meget lang og strækker sig over mange år.

Den består af det ene kæmpeprojekt efter det andet, der er løbet økonomisk af sporet, ikke har virket efter hensigten eller er blevet forsinket. Eller alle tre dele.

Problemerne med den digitale tinglysning er blot det seneste grelle eksempel.

Nu har en række ministerier barslet med en ny rapport, der indeholder en række konkrete anvisninger til, hvordan staten kan forbedre de store it-projekter, som ellers ofte har det med at køre af sporet.

I centrum står kodeord som professionalisering, projektledelse, risikohåndtering og dialog med leverandørerne.

Det er med andre ord emner, hvor der ifølge rapporten er plads til forbedring.

Computerworld har fulgt arbejdet med rapporten tæt i flere måneder. Få overblikket herunder ved at klikke på hver enkelt link.


Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler
11. maj 2010: Konkrete anvisninger i en ny rapport fra Finansministeriet skal sikre billigere og bedre offentlige it-projekter til tiden.


Alle statens it-projekter er dømt til fiasko
11. februar 2010: Staten har ikke lært en pind af årtiers erfaringer med fejlslagne it-systemer.


Her er grunden til statens it-fiaskoer
17. februar 2010: Et bestemt kendetegn ved statens it-projekter er ofte hovedårsagen til, at projekterne kører af sporet og sprænger budgetterne.


Udbudsregler spænder ben for offentlige it-projekter
18. februar 2010: Det offentlige fejler allerede i sine udbud af offentlige it-projekter. Problemerne kan løses ved at se mere holistisk på projekterne.


Lider offentlig it under ministeriers magtspil?
19. februar 2010: It-eksperterne i Videnskabsministeriet og pengefolkene i Finansministeriet er uenige om udviklingen af it-projekter, siger tidligere kontorchef. Magtspil er gift for et it-projekt, siger ekspert.


"Digital tinglysning er ikke en it-fiasko"
2. marts 2010:: Domstolsstyrelsen er i det store hele tilfreds med sin it-løsning til tinglysningen, der ellers har fået massiv kritik hele vejen rundt. Vi har fået den løsning, vi efterspurgte, lyder det.


Ny minister skal grilles om tingslysnings-skandale
4. marts 2010: Lars Barfoed (K) skal som ny justitsminister stå skoleret i skandalen om den digitale tinglysning. S kræver ansvar placeret


Sådan kan staten lære it-styring af private
11. marts 2010: De statslige it-projekter kan på mange områder drage fordele af det private erhvervslivs udviklingsmetoder. Her fortæller en af Danmarks tungeste it-chefer om sine erfaringer med it-projektstyring.


Bonnerup: Embedsfolkene er en teknologi-barriere
19. marts 2010: Formanden for den nu opløste Højhastighedskomité giver politikere og især embedsfolk en opsang, fordi de hver især svigter deres ansvar for at digitalisere den offentlige sektor


Staten var advaret om problemer med tinglysningen
12. april 2010: Staten var underrettet om problemer med den digitale tinglysning, men valgte at se bort fra ønskerne om en længere testfase til systemet


Skolernes testsystem dumper igen
23. april 2010: Skolernes testsystem måtte igen en tur i hegnet. Det må eleverne nok leve med i fremtiden, lyder det fra it-leverandøren.


Ministeren: Der skal mere knald på digitaliseringen
7. maj 2010: Vi er alt for dårlige til at udnytte de teknologiske muligheder, og det skal der gøres noget ved, lyder det fra Charlotte Sahl-Madsen (K) i hendes første store interview om Danmarks it-fremtid.


Leder: Hvor er visionen, minister?
7. maj 2010: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen får efter 74 dage et syvtal for sin præstation. Karakteren 10 eller endnu bedre 12 kræver en vision med flere konkrete ideer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere