Artikel top billede

Netflix-film til søs kan koste dig over 330.000 kroner

EU har over de seneste år fået styr på roamingpriserne på det europæiske mobilmarked, men stiger du til søs, så hærger teleselskaberne frit med piratpriser på tale og data.

Tale og data kan let koste dig titusindvis af kroner, hvis du ikke er opmærksom på dit forbrug ombord på en færge, som tillader roaming via satellit.

Læs også: Guide: Undgå din mobil-regning "Boyer" ud

En undersøgelse foretaget af Computerworld viser, at en MB data hos de fire største teleselskaber i Danmark i gennemsnit koster lige under 100 kroner, mens en samtale hjem til Danmark beløber sig til cirka 12 kroner i minuttet.

Det er konsekvensen af, at telefoni ombord på færger ikke er prisreguleret, som vi er vant til det fra det øvrige EU.

"Rent juridisk er det sådan, at roaming-telefoni er reguleret ved EUs roaming-forordning; men den regulerer kun jordbaserede net, altså de net, hvor masterne står på jorden. Når der er tale om satelittelefoni, falder det uden for regulering," siger jurist i Erhvervsstyrelsen Tore K. Christensen

Forbrugerrådet Tænk advarer også rejsende om at udvise ekstra forsigtighed, når de benytter telefonen ombord:

"Man skal være ekstra opmærksom ved brug af mobiltelefoner ombord på færger. Selvom du modtager varsling om, at du nu roamer på et satelitnetværk, så er priserne stadig så høje, at det hurtigt går galt og vi mener, at markedet skal reguleres," siger Martin Salamon, cheføkonom og teleekspert hos Forbrugerrådet Tænk.

Monopol-lignende tilstande tillader skyhøje priser

De færger som tilbyder telefoni ombord, står ikke selv for den service, men overdrager telefoni-forretningen til en samarbejdspartner, som i sidste ende takserer forbrugeren hos teleselskabet.

DFDS, som blandt andet driver den populære Oslo-båd, har eksempelvis en aftale med det norske telefirma, Maritime Communications Partner, MCP.

Konstruktionen med kun en udbyder på skibet tillader MCP at sætte prisen, som de vil, overfor teleselskaberne, som sender udgiften videre til forbrugerne.

"Prisen hænger sammen med, at det er en service, som vi køber os til hos en anden virksomhed; det er dyrt at købe ind, men selvfølgelig tjener vi også på det. Det er dog ikke et stort forretningsområde for os," fortæller Tom Lehn-Christiansen, kommunikationschef i Telenor.

Simple forholdsregler beskytter mod roaming-gebyrer

Rejsende med færge har ikke noget alternativ, hvis de ønsker, at kunne snakke i telefon under rejsen; men at slå data fra er et must.

Opstår der et behov for at tjekke mails eller oploade billeder til de sociale medier, så kan man med fordel tjekke, om rederiet har Wi-Fi hotspots ombord på færgen, som kan benyttes.

Der er nemlig ingen udsigter til, at EU vil gøre satelittelefoni billigere foreløbigt.

"Det er ikke et område, som vi modtager særligt mange henvendelser på, og som det ser ud lige nu, så er roaming via satelit ikke et felt, som vi forventer vil blive reguleret lige nu," siger Tore K. Christensen.

Læs også: 

Undgå mobil-chok: Sådan slår du roaming fra på din telefon

Roaming-skandale griber om sig: Borgmester sagde i sms'er "ja" til kæmperegning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere