Artikel top billede

Windows 10 erstatter Windows Phone på Lumia-telefonerne fra Microsoft.

Windows Phone elimineret: Sådan skal Windows 10 køre på din smartphone

Microsoft dropper Windows Phone som et selvstændigt styresystem og vil i stedet installere Windows 10 på Lumia-telefonerne. Men hvad betyder det egentlig for brugerne?

Efter i mere end fire år at have kæmpet en barsk kamp på smartphone-markedet mod Android og iOS er Windows Phone nu snart fortid.

Årsagen er dog ikke, at Microsoft har valgt at kaste håndklædet i ringen, men derimod, at relanceringen af Windows-platformen betyder, at Windows 10 bliver det nye styresystem, der både skal køre på pc'er, tablets og smartphones.

I et indlæg på Microsofts hjemmeside forsøger Chris Weber, Corporate Vice President i Microsoft Mobile Devices Group at forklare, hvordan Lumia-telefonerne kommer til at fungere med det kommende Windows 10.

Han fremhæver blandt andet, at brugerne kan vente sig en endnu mere integreret oplevelse på tværs af Windows-enhederne. Han nævner et eksempel:

"Med suiten af apps, der kommer med Lumia, vil du kunne bruge Mail og Kalender lige så let på din telefon som på din pc. Du kan let arbejde med PowerPoint-præsentationer, redigere Word-dokumenter og få gavn af anden rig funktionalitet i Office, mens du er på farten."

"Den samme gnidningsløse integration kan også ses med Maps. Lad os sige, at du søgte efter et sted på din pc. Næste gang du er på farten, vil din søgning også dukke op på din telefon, når du åbner Maps," forklarer Chris Weber.

Disse telefoner får opdateringen

Microsoft-chefen afslører også, at Windows 10 vil kunne køre på alle nyere Lumia-telefoner.

"Vores mål er, at størstedelen af de Lumia-telefoner, der kører Windows Phone 8 og 8.1 vil slutte sig til Windows-økosystemet sammen med de flere hundrede millioner pc'er, tablets og andre enheder, der også kører den næste generation af Windows."

I det hele taget gør Microsoft en dyd ud af at fortælle kunderne, at Lumia-telefonerne fremover ikke skal anskues som isolerede produkter, men derimod som en del af den samlede og meget integrerede Windows-verden.

"Selvom vi har fokuseret på Lumia, så husk på, at Windows 10 omfavner forestillingen om, at vi anvender mange forskellige enheder hver dag, og at vores oplevelse går på tværs af dem uden gnidninger."

"Det er vores mål, at du, når du bruger en Lumia-telefon, arbejder på en Surface-tablet, spiller på Xbox-konsollen eller samarbejder med Surface Hub, nyder den rige, smukke Windows-oplevelse og opnår mere, end du nogensinde troede, at du ville," fortæller Chris Weber.

Et samlet app-katalog

I forhold til apps bliver det også interessant, hvilken indflydelse den tættere integration i Windows-landskabet kommer til at få.

Konkret kan det få en vis betydning, at Microsoft nu smelter de forskellige app-butikker sammen i én.

De universielle apps, der nu skal mere fokus på, er et vigtigt skridt på vejen mod en mere sammenhængende brugeroplevelse på tværs af de forskellige Windows-enheder.

Det betyder Windows 10 også

Selvom Windows Phone forsvinder som brand og erstattes af Windows 10, skal man dog ikke forvente, at styresystemet på Lumia-smartphonen nu bliver radikalt anderledes.

Trækket fra Microsofts side handler primært om at sikre en endnu tættere integration til Windows på pc'erne og tablet-pc'erne.

De velkendte fliser med live-informationer fra Windows Phone vil også være det visuelle fundament i Windows 10 på smartphones.

Der kommer dog også flere mindre nyheder i forhold til brugergrænsefladen - blandt andet at man nu kan vælge sit eget baggrundsbillede.

Det kan du se i videoen herunder:

Microsoft har hårdt brug for smartphone-succes

Mens Windows 10 altså kommer med en del nye ting i forhold til det, vi indtil nu har kendt som Windows Phone, er der, når det kommer til stykket, primært tale om Windows Phone med et nyt navn, Windows 10. 

Microsoft kan dog håbe på, at den generelt voksende optimisme omkring Windows 10 også kommer til at smitte af specifikt på smartphone-markedet - for det har selskabet hårdt brug for.

Gartners opgørelse over det globale salg af smartphones til slutbrugerne i tredje kvartal 2014 viste, at Windows Phone blot havde en markedsandel på tre procent.

Og hvad værre er: Det var en lavere markedsandel end samme kvartal året før, hvor den lød på 3,6 procent af det globale marked.

I samme periode var Android steget fra en markedsandel på 82 procent til 83,1 procent, mens iOS også steg - fra 12,1 procent i tredje kvartal 2013 til 12,7 procent i tredje kvartal 2014.

Læs også:

Historien om Windows Phone og den barske kamp mod Android og iOS

Her er den vigtigste melding fra Microsoft onsdag aften: Fire små ord kan få store konsekvenser

Eksperterne helt oppe at ringe: Derfor får Microsoft et stort comeback med Windows 10