Artikel top billede

Test: Headset fra Parrot giver god lyd uden kabelrod

Parrots Zik 2.0 er anden generation af Zik-serien, og Zik 2.0 er et virkelig godt headset til dem, som ikke er bange for at betale prisen.

Der var engang, hvor Bluetooth headset var forbeholdt businessmænd i dyre jakkesæt eller travle husmødre med fem børn i skødet.

Og alene tanken om at nyde musik i gennem Bluetooth. Tsk - glem det!

Det har heldigvis ændret sig. Mængden af Bluetooth-forbundne musikafspillere er eksploderet i de seneste år.

Det betyder selvfølgelig også, at der bliver flere og flere gode, trådløse headsets.

Parrot Zik 2.0 er et af dem.

Som efterfølgeren af det første Zik, er Zik 2.0 et yderst advanceret headset med Bluetooth, aktiv støjreduktion, trykfølsom styring og tilhørende app til at styre equalizeren med. Og der er kun få minusser.

Design: Føles stor på hovedet
Zik 2.0 er et massivt headset i faste materialer. Metallet er af skinnende helstøbt og minder om en stigbøjle fra rideudstyr, og du vil på intet tidspunkt have frygten for, at det kan knække eller gå i stykker i tasken.  

Sort, blødt læder dækker resten af headsettet, og audio-delene er selvfølgelig justerbar, så du kan få den til at passe, uanset hovedstørrelse.

Det er et "over-ear" headset, hvilket betyder, at hovedtelefonerne dækker dine ører fuldstændigt. Normalt findes der "over-ear", "on-ear" og "in-ear".

Over-ear klassificeres ofte ved at give den bedste indlevelse i lyden, da omkringliggende lyd bedst muligt holdes ude.

For nogen giver "over-ear" - og til dels også "on-ear" - ubehag. Det kan være en irriterende varme ved ørene, som kan udvikle sig til ømhed. Det har i lang tid været grunden til, at jeg har brugt "in-ear" i stedet.

Men Zik 2.0 har jeg kunne bruge 15 timer på en flyrejse, uden at jeg så meget som overvejede af tage dem af. Det kunne jeg ikke med mine tidligere Bose Quiet15 eller mine nuværende Urbanears Plattan.

Men det er et par store hovedtelefoner. De vejer mindre en sidste års model, men metallet er stadig med til at gøre hovedtelefonerne tunge. Ikke så hovedet bøjer mod jorden, men du er på intet tidspunkt i tvivl om, at du har udstyret på.

God lyd og lækker støjreduktion
Lyden i Zik 2.0 er lækker og klar, og opsætningen til din mobil eller computer er let og ligetil.

Efter første opsætning (parring), skal headsettet bare tændes samtidig med Bluetooth er aktiveret på din telefon. Et lille "bip", og så er der musik. Du kan endda benytte NFC, hvis din Android-telefon har dette.

Andre Bluetooth-headset benytter sig af en anden version af Bluetooth, som aktivt skal parres hver eneste gang, at der skal lyttes til musik. Parrot har valgt den helt rigtige slags.

På siderne af hovedtelefonerne sidder der støjreduktionsmikrofoner, som kan reducere den omkringliggende støj med godt og vel 30 dB.

Støjreduktionen er god og stabil, og jeg har flere gange haft hovedtelefonerne på i S-toget uden musik, men med støjreduktionen slået til. Så kan man nemlig ikke høre om de mange problemer, som nutiden teenager tilsyneladende kæmper med...

Men støjreduktionen giver dog et lille skub nedad i lydkvalitet. Det er normalt at dette sker på støjreducerende hovedtelefoner, og du kan ændre det igennem den medfølgende app. Dog er lyden stadig god og solid, og der er rig mulighed for at ændre lyden til sin personlige smag.

Batteriet holder i seks timer, men du kan slå Bluetooth fra og benytte et audio-jack i stedet, hvilket sammen med et par andre kompromisser giver cirka 17 timer. Dog tager det to en halv time at lade dem helt op igen, hvilket er lang tid.

Opkaldskvaliteten er dog ikke den bedste - altså fra din side. Dem vi ringede til klagede flere gange over en hakken lyd og en del baggrundsstøj.

Brugbar app
Selve Zik 2.0 har ingen knapper ud over en tænd/sluk-knap. På den højre side sidder der en trykfølsom plade, som med berøringer skifter sange, skuer ned for musikken eller stopper sangen.

Det fungerer rigtig godt, og hovedtelefonerne har desuden den smarte feature, at musikken stopper automatisk, når du tager dem af. Den starter selvfølgelig igen, når du tager dem på.

Derudover ordnes alle andre indstillinger med en app, som du skal hente til din telefon. Appen kan se, om du er forbundet til headsettet, og efterfølgende kan du ændre, hvor kraftig støjreduktionen skal være, hvordan din equalizer skal indstilles (og den skal indstilles), og om der skal være rumforvrænger.

Alt i alt masser af brugbare muligheder i en brugbar app.

Konklusion:
Zik 2.0 giver en god lydoplevelse sammen med en stærk støjreduktion. Der er rig mulighed for at personliggøre lydoplevelsen med den medfølgende app, som er et must, hvis du skal få det fulde ud af hovedtelefonerne.

Selvom at Zik 2.0 er en klar forbedring i størrelse og tyngde i forhold til sin forgænger, så er det stadig et lidt stort headset, som kan føles tungt.

Batterilevetiden kunne også godt have været bedre, og til en pris op 3.000 kroner, så er det ikke et headset for alle og en hver.

Men hvis du vil have et trådløst headset med god lyd, så er Zik 2.0 klart en af de produkter, som du skal overveje.

Læs også: Få ordentlig lyd på dit digitale Spejlreflekskamera


Loading ikon