Artikel top billede

Regeringen afsætter en milliard kroner til stor it-overvågningspakke

Regeringen lægger op til en massiv indsats på terrorbekæmpelse med en ny anti-terrorpakke, hvor overvågningen i udlandet, på sociale medier og via krypterede netværk bliver styrket.

Den danske SR-regering med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i front har i dag løftet sløret for en 12-punktsplan med navnet 'Et stærkt værn mod terror'.

Planen har været undervejs siden angrebet mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris den 7. januar og nu skyndet på vej af weekendens episoder i København.

"Danmark har fjender. Det ved vi godt. Men det er fjender, som vi både kan og skal forsvare os imod," indledte statsminister Helle Thorning-Schmidt et pressemøde til introduktion af anti-terrorpakken i dag i Statsministeriet.

Til lanceringen af 12-punktsplanen var hun flankeret af justitsminister Mette Frederiksen (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Meget mere it-forsvar

I alt koster de 12 initiativer staten knap en milliard - 970 millioner - kroner at gennemføre.

Den økonomisk tungeste pind i planen er 415 millioner kroner til Forsvarets Efterretningstjeneste med investeringer i ny teknologi og materiel.

De penge skal blandt andet bruges til at overvåge nettet og med ny hjemmel til også at indsamle samt bearbejde krypteret kommunikation mellem danskere og terrormistænkte i udlandet.

Forsvarsminister Nicolai Wammen forklarede på pressemødet, at ved brug af den nye lovhjemmel til overvågning af dansk kommunikation i udlandet, skal Forsvarstilsynet oplyses herom.

Derimod er der udspillet ikke umiddelbart lagt op til, at der skal foreligge en dommerkendelse til indhentning af disse oplysninger.

Indhentning og bearbejdning af flyrejse-informationer i krigszoner bliver et andet indsats-område med henblik på eksempelvis at fange Syriens-krigere.

For nyligt er der udover dagens udmelding sendt en halv milliard mod Forsvaret til at oprette og drive et Computer Network Operations (CNO) frem mod 2017 til gennemførelse af defensive og offensive militære operationer i cyberspace. 

Mere overvågning hos PET

Andre pinde i 12-punktsplanen er 350 milloner kroner til it-værktøjer og dataindsamling og -analyser hos politiet og hos ordensmagtens efterretningstjeneste (PET).

Det skal naturligvis foregå på en lang række platforme, hvor eksempelvis Facebook og Twitter er i søgelyset.

"Vi skal styrke overvågningen af sociale medier, hvor det er her, de radikaliserede grupper spreder deres propaganda," lød det fra justitsminister Mette Frederiksen.

Derudover skal pengene til ordensmagten bruges til udbygning af politiets og PET's beredskabs- og overvågningsindsats og flere livvagter hos PET.

Også registrering af op i mod en million taletidskort bliver der lagt op til i udspillet, mens der blandt andet også vil blive afsat midler til at modgå radikalisering i fængslerne.

Oppositionen har i flere medier hilst invitativerne velkomne, men efterlyser samtidig en evaluering fra de københavnske begivenheder for at se, hvordan politiet konkret kan styrkes.

Læs også:

DF efter terror: Lad os kigge på centraliseret videoovervågning

Politichef lover: Danmark får cyberpoliti i verdensklasse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere