Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Apples chefdesigner Jonathan Ive og Motorolas præsident Rick Osterloh ser meget forskelligt på, hvordan kundernes ønsker og behov skal håndteres.

Apple og Motorola i infight: Beskylder hinanden for "forfejlet design" og "uhyrlige priser"

Apples chefdesigner Jonathan Ive er bestemt ikke fan af Motorolas tilbud til kunderne om selv at designe telefonens ydre. Motorolas præsident Rick Osterloh svarer igen og kalder Apples tilgang til markedet forfejlet og Apples priser uhyrlige.

Der er efterhånden langt mellem de forfriskende offentlige slagsmål mellem giganterne i it-branchen.

For år tilbage var Oracles topchef Larry Ellison altid god for en nedrig bemærkning om især IBM.

Det kan du læse et eksempel på her:
Larry Ellison gør nar af IBM på OpenWorld

Men der har været stille på den front længe. Indtil nu. En ny front er etableret mellem Apple og Motorola.

Sir Jonathan Ive, Apples feterede chefdesigner, lader os i et nyt kæmpemæssigt inteview i The New Yorker vide, at Motorolas tilbud til kunderne om selv at vælge vigtige designdetaljer som eksempelvis farven og materialet på bagsiden af deres nye telefonen, er helt i skoven. Fra et designmæssigt synspunkt i hvert fald.

Jonathan Ive vil ikke nævne Motorola ved navn, men ingen er i tvivl om, at det, han sigter til med sin kritik, er Motorolas såkaldte Moto Maker-funktion, som blev lanceret i 2013.

Ive: Motorola flygter fra sit ansvar
"Deres value proposition var: Du kan gøre den til det, du vil, og vælge hvilken farve, du ønsker. Det svarer til at opgive dit ansvar som designer", siger Jonathan Ive.

Det fik Rick Osterloh, president og COO for Motorola, til at svare igen i et interview med BBC.

Han forsvarer Moto Maker-konceptet og siger blandt andet, at Motorola tror på, at slutbrugeren skal involveres direkte i processen med at designe produkter, og at Motorola i øvrigt gør det stik modsatte af Apple i forhold til markedet.

Motorola: Apples priser er uhyrlige
"Vi ser store modsætninger på markedet for mobiltelefoner, hvor der er nogle som Apple, som tjener virkelig mange penge og forlanger uhyrlige priser. Det tror vi ikke, der er fremtid i", siger Rick Osterloh.

Motorola, der nu er ejet af kinesiske Lenovo, mener, det i stedet handler om at tilbyde kunderne produkter, der giver tilsvarende ydelse og oplevelse som Apples produkter, samtidig med at kunderne får en masse valgmuligheder. Og det hele skal ske i et prisniveau, som er tilgængeligt for alle.

Rick Osterloh siger til BBC, at mobilproducenternes største fejltagelse også er deres største mulighed.

"Det handler om at fremstille rigtig gode telefoner, som er til at betale for folk, der ikke vil spendere alverden på det. En god smartphone og den gode oplevelse af mobilt internet bør ikke være en dyr luksus men et enkelt valg for alle", siger han.

Så vidt Rick Osterloh. Foreløbig er der ikke noget, som tyder på, at Apple er ved at nå til samme konklusion.

Apple tjener ganske rigtigt "virkelig mange penge", så hvorfor forlade strategien?

Det kan du læse mere om her:
Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal

Også kritik af Toyota

Jonathan Ive åbner i øvrigt også en anden front i interviewet i The New Yorker. Toyota får en ordentlig bredside for selskabets bildesign. Ive kalder Toyota Echo for designmæssigt chokerende. Modellen er fra 2003 og den amerikanske udgave hatcbackudgave af Toyota Yaris.

"Det er forbløffende, er det ikke? Det er bare ikke noget og fadt," siger han.

Toyota vil i følge BBC ikke kommentere kritikken.

Det ved vi nu om Ive og Apple

Flere medier har søgt at destillere alt det, som de 17.000 ord i artiklen i The New Yorker fortæller om Apple og Jonathan Ive.

Blandt andet er der nu sluppet en del detaljer ud om Apple Watch.

Det kan du læse mere om her:
Apples chefdesigner har lige afsløret syv detaljer om Apple Watch

The Guardian hæfter sig blandt andet ved følgende facts om Apple og Jonathan Ive:

  • Jonathan Ives kontor har glasvægge og er cirka 13 kvadratmeter stort.
  • Han har tidligere designet ting som et badekar, en håndvask og et toilet.
  • Apple har ansat tre rekrutteringseksperter, som ansætter designere - og de hyrer kun én om året.
  • Ive havde en opsigelse i lommen, da Steve Jobs vendte tilbage til Apple i 1997.
  • Ive er stærkt optaget af detaljer - især afrundede hjørner.
  • Ives besættelse af detaljer betyder, at Apples nye hovedkvarter får fantastiske knapper i elevatorerne - Ive er i øvrigt med til at designe det nye hovedkvarter.
  • Ive er ikke begejstret for designet af kameraobjektivet på iPhone 6, som ikke er plant med kabinettet.
Premium
NNIT lægger kriseår bag sig: Skal ansætte 450 nye medarbejdere i år
Interview: NNIT har brudt den nedadgående vækstkurve, der har præget selskabet siden 2019. Nu kan selskabet igen fremvise vækst og er derved gået på medarbejderjagt, hvor der i år skal ansættes op mod 450 medarbejdere.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.