Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Michelle Morales.

Nordea om milliardstor it-investering: Vi skal forenkle hele banken på én gang

Et kæmpe forandringsprojekt hos Nordea til 5,5 milliarder kroner skal forsimple bankforretningen. Hjertet af it-systemerne skal samtidig udskiftes i operationen, og den manøvre betegnes som en væsentlig risiko.

Den nordiske storbank Nordea er i gang med et simplificeringsprojekt af de helt store, som involverer udskiftninger af flere it-systemer.

Som Computerworld tidligere har beskrevet, drejer udskiftningen sig blandt andet om bankens storage-system på grund af stigende reguleringer samt opgradering af bankens betalingsplatform.

Derudover skal der også foretages ændringer i bankens kernesystem, der eksempelvis indeholder kundedata, transaktioner og de simpleste låneprodukter samt opsparingskonti.

Prissedlen lyder på i alt syv milliarder svenske kroner - 5,5 milliarder danske kroner - når Nordea med sit Simplification-projekt går efter at strømline bankens forretning.

Projekt med væsentlig risici

Nu åbner Nordeas svenske chef, Lennart Jacobsen, for lidt mere af godteposen, når det kommer til at beskrive det nye simplification-projekt. 

For med simplificeringsprocessen kommer Nordea som nævnt til at ændre flere ting ved sin it-arkitektur, som ellers blev opgraderet for et større beløb for få år siden i det såkaldte Transformation Programme.

"Sidste gang forsøgte vi at erstatte det, der fandtes i forvejen med samme slags systemer. Nu forenkler vi hele banken på én gang, og det er noget helt andet end at udskifte et it-system," siger Lennart Jacobsen, der er Nordeas chef for Sverige, til Computerworlds svenske søstermagasin Computer Sweden.

Han forklarer desuden, at projekter af denne størrelsesorden indebærer en væsentlig risiko.

"Banker er blandt de mest automatiserede forretninger, der findes, og det er derfor kompliceret at udføre hjertekirurgi på den slags," erkender Lennart Jacobsen over for Computer Sweden.

Endnu er det for tidligt for Nordea at sætte en deadline for projektet, da banken efter en større erfaringsindsamling fra lignende projekter i ind- og udland, først nu skal til at kigge på mulige leverandører.

Lennart Jacobsen forklarer i den sammenhæng, at læren fra banker, konsulenter og andre kontakter fra det store udland har været, at banken først forenkler og derefter indfører sine forandringsprocesser.

"Vi reducerer også antallet af produkter med 80 til 90 procent. Så når vi foretager ændringer af kernesystemet, behøver vi kun at overføre 10 procent af det antal produkter, som vi havde fra starten," lyder det fra Nordeas svenske chef.

Indtil videre har banken ifølge Computer Sweden allerede reduceret produktporteføljen med 40 procent.

Ikke et it-projekt

Lennart Jacobsen fortæller også, at Nordea vil automatisere en masse yderligere processer, så banken kan gå ind i den nye og mere simple virkelighed på en kontrolleret måde.

Samtidig er han ikke meget for udelukkende at kalde bankens Simplification-planer for et it-projekt.

"En stor del af projektet handler om it. Men det er ikke kun et it-projekt, Projektet er lige så stort på forretningssiden, da vi her ændrer processer og rutiner for at nå vores mål," siger Lennart Jacobsen og fortsætter:

"Hele projektet kommer til at påvirke vores ansatte på mange forskellige måder. Her er det vigtigt, at det er forankret ude hos de mennesker, der driver det daglige bankarbejde."

Nordea kunne ved sidste regnskab nyde godt af et overskud på 32 milliarder kroner, så der skulle gerne være lidt at rutte med i Simplification-projektet, der anslås til at løbe over i alt syv år.

Læs også:
Her er planen: Nordea pumper fem milliarder kroner i ny it

Krigen om mobilbetalinger blusser op med ny Samsung-løsning - vil Apple, Google eller Samsung vinde?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere