Artikel top billede

Det er dælme smart: Syv servicerobotter, der står på spring for at indtage dit hjem

Robotterne står klar til at hjælpe dig og din familie med hverdagens sure pligter. Her er syv smarte robotter, der står klar til at indtage dit hjem - og med god grund.

Du kender nok allerede en robot-støvsuger, men det er kun det første skud på stammen.

Der er masser af spændende maskiner på trapperne, der eksempelvis kan overtage vinduespudsning eller sneskovling på en kold og klam januar dag.

Federation of Robotics (IFR) har opgjort, at smarte robotter til hjemmet i dag omsætter for omkring 250 milliarder kroner, og at den andel vil vokse til det firdobbelte i løbet af bare tre år.

Det giver jo også ganske god mening, at de kedelige opgaver i hjemmet bliver overtaget af en maskine, men også i en mere seriøs kontekst som eksempelvis i sundhedsvæsnet kan servicerobotterne gøre gavn.

Her er syv eksempler, der allerede nu kan blive dine intelligente, opkoblede og personlige husassistenter.

Jibo læser for børnene

Efter at have samlet penge sammen via en folkeindsamling på en crowdfunding-tjeneste så lancerer Jibo en robot, der er tænkt som et ekstra medlem af familien.

Den lille runde fætter har indbyttet tale- og ansigtsgenkendelse til kommunikation.

Desuden kan den hjælpe med alle mulige dagligdagsopgaver fra højtlæsning for ungerne, fotooptagelser ved fødselsdag-sarrangementet til styring af madlavningen.

Mere info her.

Personal robot holder dig med selskab

Personal robot er som navnet antyder en personlig assistent, der kan hjælpe dig med at holde styr på alt fra kalenderaftaler til hvilket slips, du skal bruge til den gule skjorte.

Men den er også tænkt som et værktøj, der kan anvendes på jobbet. Det er eksempelvis i form af dataknusning til markedsanalyser.

Den kunstige intelligens skal gøre livet nemmere for dig til en forudbestillingspris på 995 dollar svarende til omkring 6.500 danske kroner.

Mere info her.

Budgee den selvkørende indkøbsvogn

Den ser måske lidt bøvet ud med de blinkende øjne i forskellige størrelser, men der er faktisk god mening med galskaben.

Den lille hjælper med det tegneserieagtige udseende er nemlig en slags selvkørende indkøbsvogn.

Budgee var egentlig tænkt som en hjælper i hjemmet til ældre og folk med bevægelsesproblemer men i takt med, at der er bygget mere og mere kunstig intelligens ind i koden, er robottens bevægelsesradius blevet større.

Derfor lanceres den også som en indkøbsvogn eller bagageslæber til rejserne.

Den kan slæbe op til 22,5 kilo og følger hele tiden i hælene på dig.

Mere info her.

Romo sætter liv til din iPhone

Her er lidt til børnene.

En lille, beskeden og billige legetøjsrobot, der anvender Apples iPhone, der monteres oven på transportunderdelen, som hjerne. Ungerne kan så programmere Romos handlinger fra telefonskærmen.

Enheden kan også bruges som samtaleanlæg, så du kan logge på ungernes Romo for at fortælle, at der skal laves lektier eller, at aftensmaden er klar.

Prisen er på 129 dollar, svarende til cirka cirka 900 kroner.

Mere info her.

Rene vinduer uden sved på panden

Når forårssolen bryder igennem, kan du for alvor se, at vinduerne trænger til at blive pudset.

Men den opgave behøver du ikke spekulere på længere. Det ordner Winbot for dig.

Det eneste du skal gøre er at flytte Winbot fra det ene vinduesparti til det andet, for at give klart udsyn til det spirende forår. Kombiner den med en robotstøvsuger, og huset står skinnende rent uden du får det mindste sved på panden.

Mere info her.

Fars bedste robot-ven

Denne robot er min personlige yndling med masser af hestekræfter og kaskader af sne, der flyver om ørene.

Et 180 kilos snemonster, der kan gøre enhver nabo grøn af misundelse, og selvfølgelig sørge for, at der er skovlet sne uden, at du skal have jakke eller vinterstøvler på.

Sneskovleren kommer fra Super Droid Robots, der også forhandler dele, mekanik og elektronik, så du selv kan bygge dine helt egne robotter.

Mere info her.

Læs også:
Her bliver trafikken styret af store robocops