Artikel top billede

Nekrolog: Internet Explorer er død - og det er nok bedst for alle parter

Når nu vi er samlet her ved skraldespanden på Windows-skrivebordet og betragter det lille blå "e" forsvinde i mørket, synes jeg lige, at jeg vil sige et par bevingede ord.

Om lidt er Internet Explorer ikke længere.

Jeg skal forsøge at fatte mig i korthed, selvom Internet Explorer på mange måder fortjener en statsmandsbegravelse.

Du, kære browser, bør stedes til hvile med både kortege gennem de virtuelle landskaber og honnør fra selv dine værste kritikere.

For det var dig, der for langt de fleste danskerne bragte World Wide Web ind i hjemmet sammen med Microsofts legendariske Windows 95.

Selvom der naturligvis også var andre markante browsere dengang i midten af 90'erne - ikke mindst Netscape og Mosaic (som du oprindeligt byggede på) - så blev det dig, der førte de fleste af os ind i den digitale tidsalder til lyden af et syngende modem.

Du gjorde internettet tilgængeligt for menigmand- og kvinde.

Det siger vi af hjertet tak for.

Du begik dine fejl

Men, kære Internet Explorer, du var et problematisk projekt allerede fra dine første år, hvor Microsoft indledte den effektive strategi med at bundle dig sammen med Windows.

Det førte i løbet af få år til din status som verdens suverænt mest udbredte browser og en markedsandel på omkring 95 procent, da du peakede.

Du har af samme grund haft dine juridiske boksekampe med myndighederne både i hjemlandet og her i vores del af verden, hvor EU-maskineriet tvang Microsoft til at at indføre det frie browser-valg, så du skulle præsenteres side om side med alle dine browser-rivaler i Windows.

Vi ved, at det gjorde ondt på dig, men måske du i dag også selv har erkendt, at det var netop det skub, du havde brug for?

Mens vi nu er ved dine mindre sympatiske sider, så skabte din håndtering af webstandarder - eller manglen på samme - særligt i dine unge år unødigt meget bøvl i web-landskaberne.

Den dag i dag kan man stadig støde på websider, der lider under en fortid, hvor man skulle designe specifikt til Internet Explorer - og specifikt til specifikke versioner af Internet Explorer.

Intet varer evigt - men dig vil vi altid huske

Men lad det nu ligge. Sket er sket, og vi lærer forhåbentlig alle af vores store og små fejltagelser her i livet.

Du er tæt på de tyve år, og selvom din tid nu næsten er ved at være fordi, er det faktisk et ualmindeligt langt liv, du har haft som browser.

Version 11 bliver formentlig det sidste store, vi ser til dig, for nu skal du udfases og erstattes af en nyere, smartere model.

Spartan
, kalder de ham indtil videre - en ung og viril kriger, der skal erobre det tabte browser-land tilbage til Microsoft.

Selvom vi vist alle forstår, hvor svært det må være for dig at acceptere den skæbne, er det måske bedst for alle parter, at det ender sådan.

Du har - for at sige det, som det er - specielt i de senere år haft svært ved at følge med den skinnende og velsmurte Chrome-browser fra Google.

Din motor spinder ikke længere i en grad, der er dit navn værdigt.

Og selv dit navn fremstår faktisk noget forældet, for hvem går i det hele taget "ud på opdagelse på internettet" i dag?

I 90'erne var internettet noget, man tændte for (og det tog sin tid). I dag er det bare her, der og alle vegne; en integreret del af vores liv. Browseren som koncept er blot én af mange forbindelser til det, man engang kaldte WWW.

Men, kære Internet Explorer, du gjorde tingene på din helt egen måde, og du fortjener at blive æret, før du er helt borte. 

Du og dit blå e vil altid blive forbundet med en fantastisk tid i it-historien, hvor internettet blev udforsket af os alle, som Columbus udforskede verden 500 år vor tid.

Du hjalp os - på godt og ondt - med at opdage den nye verden.

Æret være dit minde.