Artikel top billede

Efter Snowden-afsløringer: NSA har fået svært ved at rekruttere it-folk - for alle opruster på sikkerhedssiden

NSA har fået en udfordring med at hyre studerende efter Snowden-sagen. Spiontjenesten kæmper med dårligt ry og private it-selskaber, der ønsker at stramme sikkerhedsskruen efter Snowden-afsløringerne.

Efter whistlebloweren Edward Snowden afslørede omfanget af aflytninger hos sin tidligere arbejdsgiver, efterretningstjenesten NSA, er det blevet sværere for tjenesten at rekruttere folk.

Alene i år skal NSA hyre omkring 1.600 folk, hvoraf mange af disse skal være højtspecialiserede matematikere, computernørder og sikkerhedsfolk.

Paradoksalt nok har Snowden-afsløringerne gjort amerikanske it-virksomheder så opmærksomme på sikkerhedsproblemer, at de strammer sikkerhedsgrebet over hele linjen som et udslag af mistro mod statsovervågningen.

Derfor ønsker disse - i mange tilfælde velbjærgede - virksomheder at ansætte de selvsamme mennesker, som NSA er på jagt efter.

Det skriver mediehuset NPR.

Kæmper med dårligt ry

NSA har i dag omkring 35.000 medarbejdere på lønningslisten - knap fire gange så mange folk som Facebook.

Og der skal hele tiden suppleres med nye ansatte, hvis efterretningstjenesten skal bevare sin førerposition som superspionen over dem alle.

Indtil videre går det forholdsvis okay med at hyre nybagte dimittender, men efter Snowden-afsløringerne er amerikanske studerende knap så villige for at arbejde for NSA.

"Før Snowdens læks kiggede vi på NSA som en spionvirksomhed, og NSA gjorde, hvad vi forventede, NSAville gøre. Men vi lærte, at NSA indsamlede disse utrolige mængder information ikke er blufærdig over, hvad der skal gøres for at få fat i disse informationer."

Sådan lyder skudsmålet fra it-professor Matthew Green fra John Hopkins Universitetet, som er begyndt at undervise de studerende i Snowden-afsløringerne.

Moralske overvejelser

Den slags har en indvirkning på den 22-årige studerende Daniel Swann, der som fjerdeårsstuderende styrer mod en fremtid indenfor cybersikkerhed - og derfor en oplagt for NSA at sætte kløerne i.

"Da jeg gik i high school, troede jeg, at jeg skulle arbejde for en forsvarsvirksomhed - måske selve NSA," forklarer Daniel Swann til NPR.

"Nu kan jeg ikke rigtig se mig selv arbejde der mere, hvilket delvist skyldes moralske overvejelser," fortsætter den unge it-studerende.

NSA-teknikeren Neil Ziring erkender, at NSA i visse tilfælde har svært ved at rekruttere netop på grund af Snowden-sagen, mens andre studerende har fået bedre kendskab til efterretningstjenesten, og derigennem er tændt på jobbet.

Det helt store problem er dog at overbyde selskaber som Facebook, der i flere tilfælde er på udkig efter de selvsamme studerende som NSA, fordi de store it-selskaber strammer sikkerhedsskruen overfor netop NSA.

Derfor må NSA lokke med gode pensionsordninger og statens mange sundhedsforsikringer og deslige frem for de fede lønninger, som de private it-selskaber.

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA


Så mange år i fængsel ville Edward Snowden stå til hvis han var dansk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere