Artikel top billede

Efter Snowden-afsløringer: NSA har fået svært ved at rekruttere it-folk - for alle opruster på sikkerhedssiden

NSA har fået en udfordring med at hyre studerende efter Snowden-sagen. Spiontjenesten kæmper med dårligt ry og private it-selskaber, der ønsker at stramme sikkerhedsskruen efter Snowden-afsløringerne.

Efter whistlebloweren Edward Snowden afslørede omfanget af aflytninger hos sin tidligere arbejdsgiver, efterretningstjenesten NSA, er det blevet sværere for tjenesten at rekruttere folk.

Alene i år skal NSA hyre omkring 1.600 folk, hvoraf mange af disse skal være højtspecialiserede matematikere, computernørder og sikkerhedsfolk.

Paradoksalt nok har Snowden-afsløringerne gjort amerikanske it-virksomheder så opmærksomme på sikkerhedsproblemer, at de strammer sikkerhedsgrebet over hele linjen som et udslag af mistro mod statsovervågningen.

Derfor ønsker disse - i mange tilfælde velbjærgede - virksomheder at ansætte de selvsamme mennesker, som NSA er på jagt efter.

Det skriver mediehuset NPR.

Kæmper med dårligt ry

NSA har i dag omkring 35.000 medarbejdere på lønningslisten - knap fire gange så mange folk som Facebook.

Og der skal hele tiden suppleres med nye ansatte, hvis efterretningstjenesten skal bevare sin førerposition som superspionen over dem alle.

Indtil videre går det forholdsvis okay med at hyre nybagte dimittender, men efter Snowden-afsløringerne er amerikanske studerende knap så villige for at arbejde for NSA.

"Før Snowdens læks kiggede vi på NSA som en spionvirksomhed, og NSA gjorde, hvad vi forventede, NSAville gøre. Men vi lærte, at NSA indsamlede disse utrolige mængder information ikke er blufærdig over, hvad der skal gøres for at få fat i disse informationer."

Sådan lyder skudsmålet fra it-professor Matthew Green fra John Hopkins Universitetet, som er begyndt at undervise de studerende i Snowden-afsløringerne.

Moralske overvejelser

Den slags har en indvirkning på den 22-årige studerende Daniel Swann, der som fjerdeårsstuderende styrer mod en fremtid indenfor cybersikkerhed - og derfor en oplagt for NSA at sætte kløerne i.

"Da jeg gik i high school, troede jeg, at jeg skulle arbejde for en forsvarsvirksomhed - måske selve NSA," forklarer Daniel Swann til NPR.

"Nu kan jeg ikke rigtig se mig selv arbejde der mere, hvilket delvist skyldes moralske overvejelser," fortsætter den unge it-studerende.

NSA-teknikeren Neil Ziring erkender, at NSA i visse tilfælde har svært ved at rekruttere netop på grund af Snowden-sagen, mens andre studerende har fået bedre kendskab til efterretningstjenesten, og derigennem er tændt på jobbet.

Det helt store problem er dog at overbyde selskaber som Facebook, der i flere tilfælde er på udkig efter de selvsamme studerende som NSA, fordi de store it-selskaber strammer sikkerhedsskruen overfor netop NSA.

Derfor må NSA lokke med gode pensionsordninger og statens mange sundhedsforsikringer og deslige frem for de fede lønninger, som de private it-selskaber.

Edvard Snowden gør klar til at vende hjem til USA - han slipper for dødsstraf, lover USA


Så mange år i fængsel ville Edward Snowden stå til hvis han var dansk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere