Artikel top billede

"Gratis" Windows 10 nærmer sig: Og det kan blive dyrt for virksomhederne

Microsofts Windows 10 kommer tættere og tættere på. Som virksomhed skal man dog være opmærksom på de udgifter, der kan følge med det nye Windows - der ellers som udgangspunkt er gratis.

Windows 10 kommer tættere og tættere på, og forventningerne er da også allerede nu skudt gevaldigt i vejret.

For det første fordi Windows 10 ser ud til at blive alt det, Windows 8 aldrig formåede at blive - og fordi det er et tegn på, at Microsoft som virksomhed igen er ved at være tilbage i rigtig god form på Windows-fronten.

Samtidig har det ikke ligefrem skadet hypen, at Windows 10 som udgangspunkt bliver gratis.

Netop med gratis-snakken skal man dog lige holde tungen lige i munden, for især erhvervsbrugerne skal her være ekstra opmærksomme.

Microsoft Danmark har tidligere forklaret til Computerworld, at Windows 10 kan fås gratis, hvis man i forvejen har en maskine med Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1.

Der er dog også en del undtagelser til dette tilbud: Eksempelvis gælder det ikke for Windows 7 Enterprise og Windows 8/8.1 Enterprise, så medmindre man har en software-assurance, kommer man til at betale for en opgradering til Windows 10.

Og det er ikke det eneste, man skal være opmærksom på, når det kommer til prisen på Windows 10.

Vores kolleger på Computersweden har en interessant artikel, der går på, hvad Windows 10 reelt kommer til at koste for erhvervsbrugerne, hvis man ser på det i det store billede.

Serverne kan blive udfordringen

"Problemet er, at en central udrulning af det nye operativsystem kræver en opgradering af serverne og et værktøj til udrulningen, eksempelvis System Center 2012 Configuration Manager."

"Det går nemlig ikke at bruge de traditionelle udrulningstjenester som Windows Deployment Services i Windows Server 2008 og den, der fortsat har Windows Server 2003 er helt ude, eftersom de gamle værktøjer ikke understøtter alle funktioner i Windows 10, eksempelvis til ‘uefi bios' (unified extensible firmware interface)," lyder forklaringen hos Computersweden.

Som vores kolleger også skriver, så er de fleste virksomheder meget åbne for at opgradere til Windows 10, men samtidig er udsigten til nye serverlicenser ikke ligefrem noget, der skaber jubel:

"Vi har cirka 50 serverlicenser i dag, der ligger på Windows Server 2003 og 2008, og det koster cirka 6.000 (svenske, red.) kroner at opgradere hver af dem. Derefter kommer arbejdet med at få serverapplikationerne til at fungere, som de skal," udtaler en anonym it-chef til Computersweden.

Windows-konsulent Mikael Nyström fra Truesec deler opfattelsen af, at al snakken om et "gratis" Windows 10 ikke giver den store mening for erhvervsbrugerne.

Han peger på, at udgifter ligger ligger i forvaltningen og vedligeholdelsen af maskiner og applikationer.

En Microsoft-produktspecialist, Anders Wendt, nedtoner dog overfor Computersweden snakken om høje omkostninger i forbindelse med Windows 10:

"Man behøver ikke at opgradere hele serverparken for at udrulle moderne versioner af klienten," lyder det fra Microsoft-manden, der dog stadig anbefaler alle kunder at se nærmere på Window Server 2012 R2 eller Microsoft Azure.

Læs også:

Eksperterne helt oppe at ringe: Derfor får Microsoft et stort comeback med Windows 10

Her er Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Tre vigtige facts om WIndows 10: Det skal du vide om det nye styresystem

Total forvirring om gratis Windows 10: Nu kommer alle undtagelserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere