Artikel top billede

"Gratis" Windows 10 nærmer sig: Og det kan blive dyrt for virksomhederne

Microsofts Windows 10 kommer tættere og tættere på. Som virksomhed skal man dog være opmærksom på de udgifter, der kan følge med det nye Windows - der ellers som udgangspunkt er gratis.

Windows 10 kommer tættere og tættere på, og forventningerne er da også allerede nu skudt gevaldigt i vejret.

For det første fordi Windows 10 ser ud til at blive alt det, Windows 8 aldrig formåede at blive - og fordi det er et tegn på, at Microsoft som virksomhed igen er ved at være tilbage i rigtig god form på Windows-fronten.

Samtidig har det ikke ligefrem skadet hypen, at Windows 10 som udgangspunkt bliver gratis.

Netop med gratis-snakken skal man dog lige holde tungen lige i munden, for især erhvervsbrugerne skal her være ekstra opmærksomme.

Microsoft Danmark har tidligere forklaret til Computerworld, at Windows 10 kan fås gratis, hvis man i forvejen har en maskine med Windows 7, Windows 8.1 og Windows Phone 8.1.

Der er dog også en del undtagelser til dette tilbud: Eksempelvis gælder det ikke for Windows 7 Enterprise og Windows 8/8.1 Enterprise, så medmindre man har en software-assurance, kommer man til at betale for en opgradering til Windows 10.

Og det er ikke det eneste, man skal være opmærksom på, når det kommer til prisen på Windows 10.

Vores kolleger på Computersweden har en interessant artikel, der går på, hvad Windows 10 reelt kommer til at koste for erhvervsbrugerne, hvis man ser på det i det store billede.

Serverne kan blive udfordringen

"Problemet er, at en central udrulning af det nye operativsystem kræver en opgradering af serverne og et værktøj til udrulningen, eksempelvis System Center 2012 Configuration Manager."

"Det går nemlig ikke at bruge de traditionelle udrulningstjenester som Windows Deployment Services i Windows Server 2008 og den, der fortsat har Windows Server 2003 er helt ude, eftersom de gamle værktøjer ikke understøtter alle funktioner i Windows 10, eksempelvis til ‘uefi bios' (unified extensible firmware interface)," lyder forklaringen hos Computersweden.

Som vores kolleger også skriver, så er de fleste virksomheder meget åbne for at opgradere til Windows 10, men samtidig er udsigten til nye serverlicenser ikke ligefrem noget, der skaber jubel:

"Vi har cirka 50 serverlicenser i dag, der ligger på Windows Server 2003 og 2008, og det koster cirka 6.000 (svenske, red.) kroner at opgradere hver af dem. Derefter kommer arbejdet med at få serverapplikationerne til at fungere, som de skal," udtaler en anonym it-chef til Computersweden.

Windows-konsulent Mikael Nyström fra Truesec deler opfattelsen af, at al snakken om et "gratis" Windows 10 ikke giver den store mening for erhvervsbrugerne.

Han peger på, at udgifter ligger ligger i forvaltningen og vedligeholdelsen af maskiner og applikationer.

En Microsoft-produktspecialist, Anders Wendt, nedtoner dog overfor Computersweden snakken om høje omkostninger i forbindelse med Windows 10:

"Man behøver ikke at opgradere hele serverparken for at udrulle moderne versioner af klienten," lyder det fra Microsoft-manden, der dog stadig anbefaler alle kunder at se nærmere på Window Server 2012 R2 eller Microsoft Azure.

Læs også:

Eksperterne helt oppe at ringe: Derfor får Microsoft et stort comeback med Windows 10

Her er Windows Server 10: Derfor får server-styresystemet stor betydning

Tre vigtige facts om WIndows 10: Det skal du vide om det nye styresystem

Total forvirring om gratis Windows 10: Nu kommer alle undtagelserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.