Mobilsignalet styrtdykker: Så meget forringer bygningen din dækning

De stadig mere energieffektive bygninger kvæler mobilsignalerne. Rapport afslører, hvor slemt det faktisk står til.

Det står rigtig skidt til med mobilsignalerne i meget nyt byggeri. 

Det har længe været erkendelsen hos mange af de mobilbrugere, der enten bor eller arbejder i moderne huse og bygninger. 

En rapport fra det svenske Post- og Telestyrelsen (PTS) om manglende indendørsdækning er nu med til at sætte yderligere fokus på problemet:

"Dækningen udefra og ind er meget afhængig af, hvor meget signalet dæmpes af husets vægge og vinduer. Dæmpingen af signalet skyldes blandt andet absorption og reflektion," skriver PTS i rapporten.

Og hvis du tror, at det bare er en teoretisk risiko, at dit nye flotte hus med energimærke A og topmoderne tre-lags-vinduer gør det slemme ved mobilsignalet, kan du godt tro om igen.

Så lidt signal slipper igennem
Den svenske rapport bygger nemlig på meget konkrete målinger: 

"Eksempelvis dæmper et standardvindue radiosignalet med omkring 4 dB, hvilket vil sige, at omkring 40 procent af signalet kommer igennem."

"Et energibesparende vindue dæmper derimod signalet med mere end 30 dB, så kun 0,1 procent af radiosignalet slipper igennem."

"En betonvæg dæmper radiosignalet med cirka 10-20 dB, hvilket indebærer, at 1-10 procent af signalet slipper igennem væggen," står der blandt andet i rapporten.

Læs også: Danske mobilselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler signalet

Danske teleselskaber vil råbe byggebranchen op
Her i Danmark er der allerede i dag store problemer med mobilsignalerne i mange moderne bygninger - private som erhvervsmæssige. 

Et af de mest grelle eksempler er det stort anlagte Isbjerget på Aarhus havn, der var alt andet end mobilvenligt på grund af det moderne byggeri, så beboerne måtte udenfor for at få dækning. 

Siden har man vøret nødt til at udstyre Isbjerget med blandt andet et DAS-anlæg (distribueret antennesystem) og antenner på selve bygningen for at minimere problemerne.

Teleselskabers branchefællesskab, Teleindustrien, forsøger i øjeblikket at råbe politikere og byggebranchen op og har blandt andet fremsendt et høringssvar til Energistyrelsen om problemerne.

Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, har længe råbt op om problemet, men er alligevel overrasket over resultater fra den svenske rapport fra Post- og Telestyrelsen.

"0,1 procent slipper igennem - så har vi en udfordring. Vi er nødt til at kigge på, hvordan vi finder løsningerne på det," siger han til Computerworld.

Dækningen skal sikres fra starten
Han peger på, at der findes en række mulige løsninger på problemet - heriblandt repeatere, femtoceller, DAS-anlæg, eksterne antenner og WiFi-calling.

Der er også muligheder for simpelthen at lave huller i den 'klimaskærm', der omkranser moderne, energieffektivt byggeri.

"Den mulighed er undervurderet. Det er der forskere, der kigger på - og der skal ikke så meget til for at få signalet igennem," lyder det fra Jakob Willer.

Hvor lydhør er byggebranchen overfor denne her problemstilling?

"Man har haft nogle oplevelser rundt omkring - blandt andet med Isbjerget på Aarhus havn, der er det slemme eksempel. Man finder ud af, at det er svært at få de her nybyggerier gjort attraktive, hvis man ikke har tænkt den digitale infrastruktur ind."

"Så der er en bevidsthed om, at det her skal fikses på en eller anden måde. Jeg tror så ikke, at man er klar over, hvor vigtigt det er at få en tidlig dialog med os om, hvad der skal til."

"Der er ikke én opskrift på, hvordan det kan gøres, men mange forskellige muligheder. Dem skal man have en dialog om."

Der er jo bygget rigtig meget moderne byggeri i de seneste 10-15 år. I hvor høj grad er det for sent at gøre noget ved det?

"Det er aldrig for sent at gøre det rigtige. Men det er da klart, at havde man tidligere været opmærksom på det, havde vi sikkert undgået en masse udfordringer," lyder det fra Jakob Willer.

Teleindustrien så helst, at der blev lavet helt konkrete krav til, at mobildækningen skal tænkes ind ved byggeri, men forsøger i første omgang blot at skabe opmærksomhed om problemstillingen.Læs også:

Danske mobilselskaber: Byg nu nye huse så de ikke kvæler signalet

Boom i antallet af små mobilmaster kan give problemer
Premium
Office 365: Microsoft er klar med fire fikse features, der vil gøre dig til en bedre kollega
Kontorpakken Microsoft 365 udvides med en stribe funktioner, der gør det lettere at arbejde sammen og hjemme i en corona-præget tid.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.