Artikel top billede

Nordea efter stort løn-koks: Derfor var hele paletten af it-systemer ramt

Fejlen under løn-kaos ramte stort set alle it-systemer hos Nordea hårdt. En uacceptabel situation for kunderne, erkender bankens direktør, som her løfter sløret for Nordeas plan for at undgå den situation igen.

Først den gode nyhed:

Alle Nordea-kunder burde senest i dag, mandag, have fået løn, efter der skete et større data-koks mellem Nets og Nordea natten til torsdag.

Mere konkret blev Nets ramt af en længere forsinkelse på de clearinger, der sender løn-data ud til de danske bankers datacentre.

Især Nordea blev ramt hårdt af forsinkelsen, da data først røg igennem til Nordens største bank i åbningstiden, da der var tryk på resten af pengeinstituttets systemer.

"Flere ting var i spil, da det blandt andet var sidst på måneden, og det samtidig var sidste frist for indfrielse af realkreditlån. Det havde vi taget højde for, men vi var åbenlyst ikke klar til, at batch-kørslen fra Nets kom så sent," siger bankdirektør hos Nordea, Torben Laustsen, til Computerworld.

"Fejlen betød, at vi fik kapacitetsudfordringer, så stort set alle øvrige systemer kørte langsomt. Det var ikke sådan, at vi var lagt ned, men hele paletten af it-systemer var ramt. Det kan vi lige så godt erkende," fortsætter han.

Hver sten skal vendes

Torben Laustsen fortæller, at problemerne for alvor begyndt at tårne sig op torsdag morgen ved 8-tiden og varede frem til 20-tiden torsdag aften. 

"Vi oplevede simpelthen, at vi havde utilstrækkelig kapacitet i en helt ekstraordinær situation. Nu skal hver en sten vendes for at få afdækket præcis, hvad der skal til for at minimere risikoen for, at problemet opstår igen."

"Og så skal vi selvfølgelig have gjort noget ved det, for det en helt uacceptabel situation for vores kunder," lyder det fra Nordea-direktøren.

Han forklarer, at it-systemerne flimrede stort set hele torsdagen. Kunderne kan have oplevet problemer med forsinkelser eller ligefrem timeout i netbanken og i hæveautomaterne.

"Derfor fordoblede vi også bemandingen i Nordea 24/7 (Nordea telefonbank, red), og vi havde stadig mange opkald indtil fredag morgen, hvor det begyndte at klinge af," lyder det fra Torben Laustsen.

Computerworld erfarer dog, at der også i weekenden har været problemer med langsommelig netbank og timeout ved forsøg på login.

"Det er muligt, at der har været udfordringer over weekenden, men vi havde kontrol over situationen torsdag aften," bedyrer Nordeas direktør.

Skal have mere kapacitet

Han affejer spekulationer om, at det skulle være Nordeas storstillede it-opgradering, der kunne have noget at gøre med it-problemerne.

"Vi er ret sikre på, at vi har at gøre med et kapacitetsproblem. Og derfor skal vi også have optimeret og øget vores kapacitet. Lige nu ligger der et solidt udredningsarbejde foran os, men vi skal have løst det så effektivt og hurtigt som muligt," er meldingen fra Nordea.

Løn-kokset torsdag er langtfra første gang, at de danske lønmodtagere måtte vente på deres udbetalinger.

Også omkring 1. november og den 1. september sidste år var der knas med at få sendt danskernes løn ud til folket. 

Torben Laustsen vil ikke driste sig til at garantere, at alt forløber planmæssigt op til den 1. juni, hvor næste store lønudbetaling finder sted.

"Jeg kan dog love, at vi vil gøre alt i vores magt for, at dette ikke sker igen. Det skal blandt sikres igennem en samtale med Nets og resten af finanssektoren," forklarer han.

Læs også:

Nets ramt af nyt løn-kaos: Men bare rolig, du skal nok få din løn i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere