Nordea efter stort løn-koks: Derfor var hele paletten af it-systemer ramt

Fejlen under løn-kaos ramte stort set alle it-systemer hos Nordea hårdt. En uacceptabel situation for kunderne, erkender bankens direktør, som her løfter sløret for Nordeas plan for at undgå den situation igen.

Først den gode nyhed:

Alle Nordea-kunder burde senest i dag, mandag, have fået løn, efter der skete et større data-koks mellem Nets og Nordea natten til torsdag.

Mere konkret blev Nets ramt af en længere forsinkelse på de clearinger, der sender løn-data ud til de danske bankers datacentre.

Især Nordea blev ramt hårdt af forsinkelsen, da data først røg igennem til Nordens største bank i åbningstiden, da der var tryk på resten af pengeinstituttets systemer.

"Flere ting var i spil, da det blandt andet var sidst på måneden, og det samtidig var sidste frist for indfrielse af realkreditlån. Det havde vi taget højde for, men vi var åbenlyst ikke klar til, at batch-kørslen fra Nets kom så sent," siger bankdirektør hos Nordea, Torben Laustsen, til Computerworld.

"Fejlen betød, at vi fik kapacitetsudfordringer, så stort set alle øvrige systemer kørte langsomt. Det var ikke sådan, at vi var lagt ned, men hele paletten af it-systemer var ramt. Det kan vi lige så godt erkende," fortsætter han.

Hver sten skal vendes
Torben Laustsen fortæller, at problemerne for alvor begyndt at tårne sig op torsdag morgen ved 8-tiden og varede frem til 20-tiden torsdag aften. 

"Vi oplevede simpelthen, at vi havde utilstrækkelig kapacitet i en helt ekstraordinær situation. Nu skal hver en sten vendes for at få afdækket præcis, hvad der skal til for at minimere risikoen for, at problemet opstår igen."

"Og så skal vi selvfølgelig have gjort noget ved det, for det en helt uacceptabel situation for vores kunder," lyder det fra Nordea-direktøren.

Han forklarer, at it-systemerne flimrede stort set hele torsdagen. Kunderne kan have oplevet problemer med forsinkelser eller ligefrem timeout i netbanken og i hæveautomaterne.

"Derfor fordoblede vi også bemandingen i Nordea 24/7 (Nordea telefonbank, red), og vi havde stadig mange opkald indtil fredag morgen, hvor det begyndte at klinge af," lyder det fra Torben Laustsen.

Computerworld erfarer dog, at der også i weekenden har været problemer med langsommelig netbank og timeout ved forsøg på login.

"Det er muligt, at der har været udfordringer over weekenden, men vi havde kontrol over situationen torsdag aften," bedyrer Nordeas direktør.

Skal have mere kapacitet
Han affejer spekulationer om, at det skulle være Nordeas storstillede it-opgradering, der kunne have noget at gøre med it-problemerne.

"Vi er ret sikre på, at vi har at gøre med et kapacitetsproblem. Og derfor skal vi også have optimeret og øget vores kapacitet. Lige nu ligger der et solidt udredningsarbejde foran os, men vi skal have løst det så effektivt og hurtigt som muligt," er meldingen fra Nordea.

Løn-kokset torsdag er langtfra første gang, at de danske lønmodtagere måtte vente på deres udbetalinger.

Også omkring 1. november og den 1. september sidste år var der knas med at få sendt danskernes løn ud til folket. 

Torben Laustsen vil ikke driste sig til at garantere, at alt forløber planmæssigt op til den 1. juni, hvor næste store lønudbetaling finder sted.

"Jeg kan dog love, at vi vil gøre alt i vores magt for, at dette ikke sker igen. Det skal blandt sikres igennem en samtale med Nets og resten af finanssektoren," forklarer han.

Læs også:

Nets ramt af nyt løn-kaos: Men bare rolig, du skal nok få din løn i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.