Artikel top billede

Nordea efter stort løn-koks: Derfor var hele paletten af it-systemer ramt

Fejlen under løn-kaos ramte stort set alle it-systemer hos Nordea hårdt. En uacceptabel situation for kunderne, erkender bankens direktør, som her løfter sløret for Nordeas plan for at undgå den situation igen.

Først den gode nyhed:

Alle Nordea-kunder burde senest i dag, mandag, have fået løn, efter der skete et større data-koks mellem Nets og Nordea natten til torsdag.

Mere konkret blev Nets ramt af en længere forsinkelse på de clearinger, der sender løn-data ud til de danske bankers datacentre.

Især Nordea blev ramt hårdt af forsinkelsen, da data først røg igennem til Nordens største bank i åbningstiden, da der var tryk på resten af pengeinstituttets systemer.

"Flere ting var i spil, da det blandt andet var sidst på måneden, og det samtidig var sidste frist for indfrielse af realkreditlån. Det havde vi taget højde for, men vi var åbenlyst ikke klar til, at batch-kørslen fra Nets kom så sent," siger bankdirektør hos Nordea, Torben Laustsen, til Computerworld.

"Fejlen betød, at vi fik kapacitetsudfordringer, så stort set alle øvrige systemer kørte langsomt. Det var ikke sådan, at vi var lagt ned, men hele paletten af it-systemer var ramt. Det kan vi lige så godt erkende," fortsætter han.

Hver sten skal vendes

Torben Laustsen fortæller, at problemerne for alvor begyndt at tårne sig op torsdag morgen ved 8-tiden og varede frem til 20-tiden torsdag aften. 

"Vi oplevede simpelthen, at vi havde utilstrækkelig kapacitet i en helt ekstraordinær situation. Nu skal hver en sten vendes for at få afdækket præcis, hvad der skal til for at minimere risikoen for, at problemet opstår igen."

"Og så skal vi selvfølgelig have gjort noget ved det, for det en helt uacceptabel situation for vores kunder," lyder det fra Nordea-direktøren.

Han forklarer, at it-systemerne flimrede stort set hele torsdagen. Kunderne kan have oplevet problemer med forsinkelser eller ligefrem timeout i netbanken og i hæveautomaterne.

"Derfor fordoblede vi også bemandingen i Nordea 24/7 (Nordea telefonbank, red), og vi havde stadig mange opkald indtil fredag morgen, hvor det begyndte at klinge af," lyder det fra Torben Laustsen.

Computerworld erfarer dog, at der også i weekenden har været problemer med langsommelig netbank og timeout ved forsøg på login.

"Det er muligt, at der har været udfordringer over weekenden, men vi havde kontrol over situationen torsdag aften," bedyrer Nordeas direktør.

Skal have mere kapacitet

Han affejer spekulationer om, at det skulle være Nordeas storstillede it-opgradering, der kunne have noget at gøre med it-problemerne.

"Vi er ret sikre på, at vi har at gøre med et kapacitetsproblem. Og derfor skal vi også have optimeret og øget vores kapacitet. Lige nu ligger der et solidt udredningsarbejde foran os, men vi skal have løst det så effektivt og hurtigt som muligt," er meldingen fra Nordea.

Løn-kokset torsdag er langtfra første gang, at de danske lønmodtagere måtte vente på deres udbetalinger.

Også omkring 1. november og den 1. september sidste år var der knas med at få sendt danskernes løn ud til folket. 

Torben Laustsen vil ikke driste sig til at garantere, at alt forløber planmæssigt op til den 1. juni, hvor næste store lønudbetaling finder sted.

"Jeg kan dog love, at vi vil gøre alt i vores magt for, at dette ikke sker igen. Det skal blandt sikres igennem en samtale med Nets og resten af finanssektoren," forklarer han.

Læs også:

Nets ramt af nyt løn-kaos: Men bare rolig, du skal nok få din løn i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere