Artikel top billede

Satya Nadella: Sådan skal vi tjene penge med gratis Windows 10

Microsofts CEO, Satya Nadella, afslører Microsofts forventninger og holdninger til markedet. Og Microsoft frygter på ingen måde, at pc-salget har været faldende. Tværtimod.

Build 2015. San Francisco. Det var en klarsindet og ligetil CEO, som stod foran et hav af interesserede investorer og udviklere, da Satya Nadella havde en session omkring Microsofts finansielle situation.

Ikke mindst blev der spurgt ind til et faldende pc-salg og om forventningerne til effekten af den kommende Windows 10-lancering.

"Vi skal på ingen måde frygte faldende pc-salg, for Microsoft lever ikke af pc-salg længere. Og slet ikke nu, da Windows 10 bliver en gratis opdatering. Vi lever af de services, som vi kan tilbyde både vores forbrugere, men ikke mindst virksomheder," forklarede Satya Nadella og referede til den omlægning, Microsoft har været i gang med i flere år. 

Det lyder unægtelig som om, at Windows er blevet til WaaS: Windows as a Service. Og det er da også på alle andre punkter end Windows 10, at Microsoft forventer - og allerede nu opnår - en vækst i indtjeningen. 

Windows 7Windows 10
Indtjening på forbruger:

Omsætning per licens

Omsætning per licens eller per enhed (hos OEM'erne)
Søgemaskine
Windows Store
Gaming

Indtjening på business:

Omsætning per licens

Flerårsaftaler


Omsætning per licens eller per enhed (os OEM'erne)
Flerårsaftaler
Management, sikkerhed, service
Windows Store


Skyen er alfa omega
Windows 10 bliver langt hen ad vejen limen, som skal binde de andre af Microsofts tjenester sammen. Lidt på samme måde som Android er det for Google: Googles indtjening kommer hovedsageligt fra reklamer og Google Play store, og begge dele bliver tilgængelig via Android.

Specielt Microsofts cloud-tjenester, blandt andet Azure-platformen, er en af Microsofts helt store fokuspunkter. Det er næppe nogen nyhed, men under eventet med Satya Nadella fortalte den halvandet år gamle CEO lidt mere om, hvordan det går med cloud og Office 365 for Microsoft.

Blandt andet har Microsoft oplevet en vækst på 84 procent det sidste år på Office 365, og over 50 procent af alle nye enterprise-aftaler er også endt i en form for cloud-løsning.

Ligeledes steg omsætningen på Microsofts cloud med 106 procent i sidste kvartal - hvilket er syvende gang i træk, at cloud-segmentet oplever en tre-cifret vækst.

Office og DynamicsOffice 365 og Dynamics
Indtjening på forbruger:

Et køb hvert 5-7 år


Månedlig/årlig abonnement

Indtjening på business:

Et køb hvert 5-7 år

Flerårsaftaler


Månedlig/årlig abonnement
Flerårsaftaler
Nye kundegrupper (blandt andet start ups)
Mersalg (fx mere plads i skyen)


Læs også: Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod