Satya Nadella: Sådan skal vi tjene penge med gratis Windows 10

Microsofts CEO, Satya Nadella, afslører Microsofts forventninger og holdninger til markedet. Og Microsoft frygter på ingen måde, at pc-salget har været faldende. Tværtimod.

Build 2015. San Francisco. Det var en klarsindet og ligetil CEO, som stod foran et hav af interesserede investorer og udviklere, da Satya Nadella havde en session omkring Microsofts finansielle situation.

Ikke mindst blev der spurgt ind til et faldende pc-salg og om forventningerne til effekten af den kommende Windows 10-lancering.

"Vi skal på ingen måde frygte faldende pc-salg, for Microsoft lever ikke af pc-salg længere. Og slet ikke nu, da Windows 10 bliver en gratis opdatering. Vi lever af de services, som vi kan tilbyde både vores forbrugere, men ikke mindst virksomheder," forklarede Satya Nadella og referede til den omlægning, Microsoft har været i gang med i flere år. 

Det lyder unægtelig som om, at Windows er blevet til WaaS: Windows as a Service. Og det er da også på alle andre punkter end Windows 10, at Microsoft forventer - og allerede nu opnår - en vækst i indtjeningen. 

Windows 7Windows 10
Indtjening på forbruger:

Omsætning per licens

Omsætning per licens eller per enhed (hos OEM'erne)
Søgemaskine
Windows Store
Gaming

Indtjening på business:

Omsætning per licens

Flerårsaftaler


Omsætning per licens eller per enhed (os OEM'erne)
Flerårsaftaler
Management, sikkerhed, service
Windows Store


Skyen er alfa omega
Windows 10 bliver langt hen ad vejen limen, som skal binde de andre af Microsofts tjenester sammen. Lidt på samme måde som Android er det for Google: Googles indtjening kommer hovedsageligt fra reklamer og Google Play store, og begge dele bliver tilgængelig via Android.

Specielt Microsofts cloud-tjenester, blandt andet Azure-platformen, er en af Microsofts helt store fokuspunkter. Det er næppe nogen nyhed, men under eventet med Satya Nadella fortalte den halvandet år gamle CEO lidt mere om, hvordan det går med cloud og Office 365 for Microsoft.

Blandt andet har Microsoft oplevet en vækst på 84 procent det sidste år på Office 365, og over 50 procent af alle nye enterprise-aftaler er også endt i en form for cloud-løsning.

Ligeledes steg omsætningen på Microsofts cloud med 106 procent i sidste kvartal - hvilket er syvende gang i træk, at cloud-segmentet oplever en tre-cifret vækst.

Office og DynamicsOffice 365 og Dynamics
Indtjening på forbruger:

Et køb hvert 5-7 år


Månedlig/årlig abonnement

Indtjening på business:

Et køb hvert 5-7 år

Flerårsaftaler

Månedlig/årlig abonnement
Flerårsaftaler
Nye kundegrupper (blandt andet start ups)
Mersalg (fx mere plads i skyen)


Læs også: Nye vilde sikkerheds-features fra Microsoft: Ingen kan stå imod

Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.