Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Du kan få fire Lumia 640 for én iPhones pris - og Lumia 640 er faktisk en rigtig god telefon

For 1.300 kroner kan du få en velfungerende Windows Phone med et års abonnement af Office 365 oveni. Det lyder som en okay handel, men der er også et par kompromiser, som du må leve med.

Test: Microsoft sigter efter virksomhederne med denne utroligt billige Windows Phone

For 1.300 kroner kan du få en velfungerende Windows Phone med et års abonnement af Office 365 oveni. Det lyder som en okay handel, men der er også et par kompromiser, som du må leve med.

Windows Phones er ikke just de telefoner, som man ser flest af i bybilledet.

Æblet og Androiden regerer stadig som de to mest populære smartphone-platforme, men der er et alternativ: Windows Phone.

Det er længe siden, vi sidst har set en flagskibsmodel i Lumia-regi. Lumia er Microsofts egen Windows Phone-serie, som Microsoft opkøbte af Nokia sidste år, og som findes i et hav af forskellige størrelser og til meget forskellige priser.

Så imens vi venter på en ny flagskibsmodel, som skal og kan konkurrere med iPhone 6, Samsung S6 og andre topmodeller, tager vi et kig på Lumia 640:

En mellemstærk telefon som, ifølge Microsoft selv, rettes mod virksomheder, mellemsegmentet og offentlige institutioner. Og specielt det medfølgende et års gratis brug af Office 365 kan være fristende.

Og så koster den kun 1.300 kroner

To versioner: samme "Nokia'nske" design
Lumia 640 findes i to versioner: 640, som er en 5 tommers telefon på 145 gram, og en 640XL med en 5,7 tommers skærm, der koster godt 500 kroner mere. Det er den lille model, 640, som vi har testet.

640 har et klassisk Lumia-design. Du er ikke i tvivl om, at der engang har stået Nokia på 640's bagside, hvor der nu står Microsoft. 640 er en flot smartphone, der dog ikke ligefrem udstråler eksklusivitet. Det er tydeligvis en mellemklasse-telefon.

Den er lavet i plastik, som føles godt i hånden, men de 145 gram gør telefonen til lidt af en tykbasse. Til en pris på 1.300 kroner, så kan man næppe forlangt, at den har samme lave vægt som for eksempel en iPhone 6.

Faktisk føles telefonen som noget, der burde koste mere end sølle 1.300 kroner.

Flot skærm - middelmådigt kamera

640 har en LCD-skærm med en opløsning på 720 x 1.280 pixels. HD-skærmen er udmærket, om end lidt mørk i det, og skærmen havde været lige så imponerende, hvis den havde siddet på en telefon til den dobbelte pris.

I sandhed en glædelig overraskelse på så billig en telefon, da skærmopløsning og kvalitet ofte er noget af det første, der spares på.

Et andet område, hvor der ofte spares penge, når telefonen skal ned i pris, er kameraet.

Og det er til at mærke på 640. Der er meget langt til kameraet på enten Samsung S6 eller iPhone 6 og Huawei P8, men det 8-megapixel store kamera gør et ihærdigt forsøg.

Her er det tydeligt, at det er gammel Nokia-teknologi, som ligger under plastikken.

Kameraet præsterer godt i lyssvage omgivelser, og billederne er skarpe, men noget matte og ikke i særlig høj opløsning.

Hvis du ikke går efter en telefon, som specifikt skal bruges til at tage billeder med, kan Lumia 640 langt hen ad vejen være nok for dig.

Det er dog under alle omstændigheder et af de bedste kameraer til prisen på kun 1.300 kroner.

Til gengæld skal Microsoft have tæsk for at have fjernet den dedikerede kameraknap, som Lumia-telefoner ellers er kendt for, men det har nok været en prioriteringssag for at få prisen ned.

Ydeevne og batteri

Telefonen kommer med Windows Phone 8.1, men bliver en af de første af sin slags, der får Windows 10 Mobile i Danmark.

Vi ved endnu ikke, hvornår dette sker, men det bliver ikke på samme tid som din PC gratis bliver opdateret til Windows 10.

Så indtil videre skal vi leve med Windows Phone 8.1, hvilket vi sagtens kan. OS'et kører flydende og uden et eneste stop, hak eller genstart.

Det er ikke unikt for 640, men generelt for næsten alle Windows Phones, at styresystemet bare spiller.

En 1.300 kroners Android-telefon vil være langt mere tilbøjelig til at hakke og give en dårligere brugeroplevelse.

Batteriet i 640 giver juice nok til en dags normal brug af telefonen.

Vi har oplevet, at batteriet holdte i to hele dage, men da havde vi næsten heller ikke brugt den til andet end opkald og sms.

Til sidst skal det dog nævnes, at Windows Phones app-butik stadig mangler mange af de helt store apps, og generelt er spækket med tredjeparts-apps af ikke særligt høj kvalitet.

Vi tror, håber og forventer, at dette vil ændre sig med Windows 10 Mobile.

Konklusion: Meget telefon for pengene
Microsoft Lumia 640 er en middelmådig telefon med et middelmådigt kamera, performance, design og batterilevetid.

Men til en ekstraordinær lav pris på 1.300 kroner stykket sammen med et års gratis brug af Office 365 - hvilket svarer til cirka 500 kroner ekstra - så er niveauet af "middelmådigt" langt over, hvad vi havde forventet.

Det er ikke verdens bedste telefon - langtfra - men det er en telefon, som langt hen ad vejen kan være en billigere og helt acceptabel løsning som alternativ til en dyrere flagskibstelefon, hvis man ikke forventer at bruge al den kraft, der er i for eksempel en Samsung S6.

For den samme pris som en iPhone 6 kan du næsten købe fire Lumia 640, hvor der følger fire Office 365-licenser med. Det er værd at tage med i overvejelsen.

Vi er i hvert fald overbevist: Microsoft Lumia 640 er en af de bedste telefoner i forhold til prisen. Hvis du kan leve med et middelmådigt kamera og en app-store, som virkelig trænger til en genoplivning, så bør du virkelig overveje 640.

Læs også: Prøv Windows 10 - og vend tilbage til Windows 8 igen uden at miste dine filer


Loading ikon