Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

Undgå propper: Sådan styres trafikken intelligent i Aalborg

Chauffører i Aalborg kan nu komme ud af byens tætpakkede havneområde på den hurtigst mulige måde med intelligent trafiktavle. Læs her, hvordan du kommer hurtigt frem til motorvejen.

Der er få ting som trafikpropper, der kan få folk op i det røde felt og tromme irriteret på instrumentbrættet.

Især når for de professionelle chauffører, der ved, at tid er penge.

Den udfordring har det aalborgensiske it-firma Blip Systems i samarbejde med blandt andre Cowi forsøgt at tackle ved at stille en trafiktavle til rådighed for trafikanterne i den travle Aalborg Havn.

Dermed kan en lastbilschauffør og de 10.000 andre daglige bilister på havnens fire hovedveje orientere sig i realtid om den korteste vej til motorvejen E45. 

Sådan virker det

Teknologien virker ved, at godt 30 sensorer ved de aalborgensiske veje ud fra havneområdet opfanger, når der kører et håndfrit telefonsæt eller en anden åben bluetooth-enhed forbi en sensor.

Den næste sensor på vejen registrerer ligeledes køretøjerne fra anonymiserede MAC-adresser, og derved kan Blip Systems registrere eksempelvis tidsforskel mellem registreringerne og dermed trafiktæthed på vejene.

Disse informationer samles på trafiktavlen leveret af Cowi, hvor chaufførerne kan se, hvor lang tid de kan forvente at bruge, før de kommer ud på E45.

"Det betyder, at en lastbilschauffør kan tage en længere rute, fordi han kan se, at han på den måde kan spare tid, hvilket jo er en vigtig faktor for fragtfirmaer," forklarer marketing manager Christian Bugislaus Carstens til Computerworld. 

Strid om privatlivets fred 

Han understreger, at ingen af trafikanterne kan identificeres fra de MAC-adresser, som samles ind af Blip Systems.

"Vi indsamler ingen personfølsomme data. Derudover bliver trafikanternes data også krypteret i sensoren som en ekstra sikkerhed," siger Christian Bugislaus Carstens.

Blip Systems har på rejsen mod disse realtids-informationer ellers været igennem en større privacy-undersøgelse, da netop registreringen mentes at høre under cookie-lovgivningen.

Selskabet har dog efter flere måneders tovtrækkeri fået Erhvervsstyrelsens godkendelse til at anvende teknologien. 

Flere byer på vej

Christian Bugislaus Carstens fortæller samtidig, at også andre byer som Aarhus, Odense og København er på vej med lignende tavle-løsninger.

"Jeg ved, at Aarhus er ved at sætte tavler op, og mon ikke det kommer til at ske flere steder," siger han til Computerwold.

Han nævner i den sammenhæng, at muligheden er mange i Aarhus, hvor der er op mod 130 sensorer sammenlignet med Aalborgs nuværende 31.

I København findes en lignende løsning i hovedstadens lufthavn på Amager.

Udover systemets anvendelse i Danmark er Blip Systems også til stede i 23 udenlandske lufthavne, som blandt andet tæller Amsterdam, Dublin og Dubai. 

Læs også:
Mød den it-baserede trafikstyring: Sådan slipper du for rødt lys
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere