HP på vej med første eksemplar af fremtidens memristor-computer: Her er 'Machine'

HP's kommende 'Machine'-computer bliver så kraftig, at en computer på størrelse med et køleskab vil kunne udføre samme opgaver som et helt af nutidens datacentre. It-arkitekturen bliver markant anderledes end dem, som vi kender. Der er dog et enkelt lille problem.

HP vil i løbet af det kommende år løfte sløret for selskabets bud på fremtidens computer.

Det vil ske med lanceringen af en prototype af den såkaldte 'Machine'-computer, som HP's partnere fra næste år vil kunne begynde at udvikle software til.

Machine' bliver noget af en kraftkarl, og det er også hensigten.

Den bliver udstyret med 2.500 CPU-kerner og en hukommelse på gigantiske 320TB.

Det er ifølge HP mere end 20 gange så meget plads som i dag findes på selv de største servere i markedet.

Satser på memristor-teknologi
HP planlægger at anvende den såkaldte memristor-teknologi i den nye computer som erstatning for de langsommere nuværende hukommelses-teknologier, DRAM og Flash.

Det giver imidlertid visse udfordringer, da den nye hukommelses-teknologi endnu ikke er færdig-udviklet.

HP har ellers arbejdet på den nye teknologi i en del år, hvilket du kan læse mere om her: Ny HP-teknologi skal erstatte flash-chip i 2013

Det betyder, at den første prototype af 'Machine'-computeren vil blive bygget med DRAM-hukommelse.

Problemerne med at udvikle memristor-teknologien betegnes som den væsentligste barriere for at få færdig-udviklet 'Machine,' hvis endelige lancering dermed sagtens kan ligge flere år ude i fremtiden.

HP fastholder dig, at 'Machine' vil blive nutidens computere overlegen på alle områder.

Ifølge selskabet vil en Machine-computer på størrelse med et køleskab takket være de bittesmå memristorer blive i stand til at håndtere samme datamængder som et helt af nutidens datacentre, hedder det.

Forskellen er til at føle på. I nutidens server-arkitektur er CPU'en omdrejningspunktet, som har fået tilkoblet adskillige lag af hukommelse og storage som eksempelvis DRAM og harddiske.

Den tilgang vil HP væk fra til fordel for en opbygning helt uden harddiske og DRAM, der skal erstattes af en slags data-balloner - HP kalder dem for 'pools' - baseret på såkaldt non-volatile hukommelse.

Denne type hukommelse husker data, selv om strømmen bliver frakoblet i modsætning til eksempelvi DRAM, hvor lagrede data mistes, hvis strømmen afbrydes.

Det vil HP udnytte til at gøre Machine energi-venlig med en slags start/stop-funktion som vi kender det fra biler.

Eksempelvis NAND Flash er i dag en non-volatile løsning. Non-volatile hukommelses-løsninger er i dag imidlertid hæmmede af, at de er ret langsomme under høj belastning.

Det mener HP at kunne ændre ved at basere Machine på memristor.

"I 'The Machine' er hukommelsen universets centrum, som processerne drejer sig omkring," lyder det fra CTO og chef for HP's udviklingsafdeling, Martin Fink.

Han kalder den nye arkitektur for 'Memory Driven Computing.'

Overgangen til memristorer har dog været mødt med kritik, i det det vil kræve, at meget store dele af nutidens software skal skrives om for at blive tilpasset til den nye teknologi.

HP mener dog, at det er den eneste vej at gå, hvis ikke energiforbruget til datacentre og datastorage skal gå helt amok.

Første prototype bliver langsom
Den første prototype vil blive baseret på DRAM. Den næste vil nok blive baseret på det, som HP kalder for 'phase-change memory,' som ligeledes er under udvikling.

Først derefter vil memristor-teknologien begynde at være klar, vurderer HP.

Eksistensen af memristorer blev første gang teoretisk forudsagt i 1971 af professor Leon Chua ved University of California.

Tidligere kendte videnskaben kun til tre grundlæggende kredsløbselementer; resistoren, kapacitoren og induktoren.

Årtier senere beviste forskere fra HP, at memristoren faktisk eksisterer, og at man kan få den til at skifte frem og tilbage mellem to eller flere niveauer af elektrisk modstand, hvilket gør den brugbar til at repræsentere nullerne og etterne i den digitale verden.

En milliontedel af en millimeter
Forskerne vidste, at disse skift i modstand fandt sted, men fandt det vanskeligt at undersøge i detaljer, da memristorer er så utroligt små.

HP's seneste gennembrud drejer sig om at anvende skarpt fokuserede røntgenstråler til med stor præcision at skabe en kanal med en bredde på kun 100 nanometer, hvorigennem skiftet i modstand foregår.

En nanometer er en milliontedel af en millimeter.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.