Artikel top billede

Danskerne er enige: Kom så med nye regler om databeskyttelse

Det er kun én ud af hver tredje dansker, der har tillid til, at virksomheder passer ordentligt på deres personlige data. Ny lov skal banke en ordentlig portion troværdighed ind i systemet.

Nu er EU's justits- og indenrigsministre blevet enige om en aftale, der skal forbedre databeskyttelsen for borgerne i medlemslandene.

Bedre databeskyttelse er naturligvis altid godt, men det handler også om, at få banket ny tillid ind i systemet. For der er rigtig mange danskere, der ikke tror på, at deres private data bliver opbevaret ordentligt.

Det viser en rundspørge til 1.007 repræsentativt udvalgte danskere, der er blevet spurgt på foranledning af Deloitte.

"De nye tal viser, at 35 procent af danskerne kun i mindre grad eller slet ikke har tillid til, at private virksomheder i dag håndterer personfølsomme data forsvarligt," siger partner i Deloitte, Kim Schlyter, der til dagligt rådgiver virksomheder om datasikkerhed i kølvandet på undersøgelsen.

Kun 15 procent af danskerne siger i dag, at de i høj grad har tillid til, at deres data bliver opbevaret forsvarligt.

"Det er lige præcis den mistillid, EU-forordningen skal afhjælpe, så borgerne føler, at de trygt kan udlevere deres personlige oplysninger til virksomhederne, når de for eksempel handler på nettet."

Store bøder

EU's justits- og indenrigsministre blev sidste mandag enige om at påbegynde forhandlingen med EU-Parlamentet om en større opdatering af de nuværende persondataregler.

"De nye regler vil give danskere og europæere flere rettigheder med hensyn til, hvilke data virksomheder og offentlige institutioner må bruge, og hvad de må bruges til. Selve udkastet er et kompromis fra de mange års tovtrækkerier, som det kommende luxembourgske formandskab nu skal bære igennem," siger Kim Schlyter.

De nuværende persondataregler fra 1995-direktivet er utidssvarende til et indre digitalt marked, mener han.

"De eksisterende regler er implementeret vidt forskelligt hos medlemslandene og gør brugen af data uoverskuelig for både virksomheder og borgere. De mange sager om persondatatyveri og lækager fra ind- og udland taler deres tydelige sprog. Der er behov for nye regler."

Konkret vil reglerne forpligte virksomheder til at bevise, at de har fået samtykke fra forbrugerne, såfremt de indsamler og opbevarer persondata.

Samtidig skal virksomhederne bevise, at de har sikret disse data mod lækage, misbrug og tyveri.

Hvis reglerne ikke efterleves, kan virksomheder risikere bøder på op til to procent af den årlige omsætning. Bødestørrelsen en væsentlig ændring fra de tidligere regler.

Forhandlingerne i EU starter den 24. juni, og de afsluttes hen imod slutningen af året.

Læs også:
EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse

Så hårdt vil EU-forslag om databeskyttelse ramme

Går EU-Kommissionens forslag til reformpakke om databeskyttelse for vidt?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere