Artikel top billede

EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse

Det kontroversielle udkast til ny lovgivning på området har allerede mødt stærk kritik fra mange kanter. Se her, hvad det efter alt at dømme kommer til at indeholde.

Computerworld News Service: Efter flere ugers kontroverser, lobbyarbejde og indgåelse af kompromiser ser det nu ud til, at Europa-Kommissionen er klar til at offentliggøre sit nye udspil til regler for databeskyttelse. Det kommer til at ske senere i dag.

Reformen af databeskyttelsesdirektivet fra 1995 er et af de vigtigste stykker EU-lovgivning i 2012 og er blevet mødt med mere kritik, end hvad der er sædvanligt for et udkast til en reform af et direktiv.

I weekenden gav kommissæren med ansvar for området, Viviane Reding, adskillige hentydninger om indholdet i det kommende udkast under en tale i München.

Har 24 timer

Det vil under normale omstændigheder blive lovpligtigt for virksomheder at offentliggøre brud på datasikkerheden inden for 24 timer, oplyser Reding.

Denne nye regel anses i vid udstrækning for at være en reaktion på det store brud på datasikkerheden i et system i forbindelse med Sony PlayStation, der skete i april sidste år, og hvor der gik over en uge, før Sony informerede sine 77 millioner kunder om, at deres personoplysninger muligvis var blevet kompromitteret.

USA's handelsministerium har dog givet sit besyv med i debatten med bekymringer om, at 24 timer "simpelthen er for kort tid," at det kan føre til massive bøder til erhvervslivet og til forvirrende "falske alarmer" for forbrugerne.
'
En så stærk kritik fra et tredjeland, før udkastet overhovedet er blevet offentliggjort, ses af mange i Bruxelles som et brud på etiketten.

Flere ideer er blevet udvandet

Men reformen har også mødt intern modstand i kommissionen. Derfor er flere af de tidlige ideer blevet udvandet.

Flere lækkede dokumenter beskriver, at ikke alle identifikationsnumre, lokationsdata eller andre online-data nødvendigvis vil blive betragtet som personoplysninger.

Reding fremhæver dog, at internetvirksomheder, der indsamler og opbevarer data om deres kunder, vil kunne afkræves en forklaring om, hvorfor det er nødvendigt at have sådanne oplysninger i deres databaser, og at det vil være lovpligtigt at indhente udtrykkeligt samtykke fra brugeren.

Det forventes, at det kommende reformudspil vil beskrive to nye rettigheder:

Den såkaldte "ret til at blive glemt" skal sikre kunders mulighed for at få deres personoplysninger slettet, mens retten til at portere egne personoplysninger mellem forskellige virksomheders services skal udbygges ved at sikre såkaldt "dataportabilitet."

Det er sandsynligt, at maksimumbeløbet for bøder til internetvirksomheder, der bryder reglerne, vil blive revideret.

Det er blevet antydet i medierne, at den nuværende grænse på fem procent af en virksomheds globale omsætning vil blive ændret til mellem en og fire procent.

Den usædvanligt høje interne modstand mod udkastet er ifølge den digitale borgerrettighedsgruppe EDRi delvist resultatet af en væsentlig lobbykampagne inklusiv telefonopkald til topfolk i Europa-Kommissionen.

Offentliggørelsen af udkastet i morgen vil dog blot være første skridt i en lang proces, der kan vare op til to år.

Efter kommissionen har fremsat sit kompromisforslag, skal det stadig godkendes af EU's medlemslande og Europa-Parlamentet.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.