Artikel top billede

IT-Branchen: Uheldigt med asyl-skræmmekampagne når vi mangler it-folk i Danmark

Hvis Danmark fremstår som et fremmedfjendsk land i resten af verden, kan vi få et alvorligt problem med at få gang i væksten. For vi mangler cirka 3.000 it-folk, som i første omgang skal komme fra udlandet.

Regeringens udmeldinger om at indrykke annoncer i udenlandske tidskrifter for at skræmme asylansøgere væk fra Danmarks grænser vækker ikke ligefrem begejstring i den danske it-andedam.

En af landets største it-brancheforeninger, ITB, fortæller til Computerworld, at den slags annoncer kan skade Danmarks image på et tidspunkt, hvor vi desperat mangler højtuddannet it-arbejdskraft.

"Selvom asylansøgere og højtuddannede ingeniører er to forskellige grupperinger, kan annoncerne helt generelt sende et signal om, at vi ikke vil have udlændinge i Danmark. Det er virkelig uheldigt. For på den korte bane er tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft en af hovedløsningerne."

Det siger Cecilia Bonefeld-Dahl, som er formand for ITB. 

Hun nævner, at hver tredje danske it-virksomhed ikke kan få besat deres jobopslag.

Og hvis skræmme-annoncerne bliver søsat, kan det blive svært at få lukket det hul med udenlandsk arbejdskraft eller studerende med udenlandske pas, som ellers gerne vil til Danmark.

Mister vækst-milliarder

Hos Dansk Industri har man beregnet sig frem til, at der mangler omkring 3.000 it-medarbejdere i 2018.

Andre beregninger angiver, at for hver manglende it-medarbejder går vi glip af en million kroner i vækst. Og med et gab på 3.000 it-folk går Danmark altså glip af tre milliarder kroner. 

Læs også: Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser

Dertil kommer de afledte effekter af manglen på it-folk, da digitalisering efterhånden gennemsyrer alt. Og disse afledte effekter kan vise sig at blive meget værre. 

For uden it-folk kan virksomhederne ikke få omlagt deres produktioner til den digitale virkelighed, og så er der tabt (måske) endnu store vækstmuligheder på gulvet. 

Halvdelen outsourcer

Cecilia Bonefeld-Dahl fra ITB pointerer samtidig, at tiltrækningen af den udenlandske arbejdskraft langtfra er hele løsningen.

"På kort sigt skal vi have omskolet højtuddannet arbejdskraft, så flere kommer til at arbejde med it - eventuelt med gunstige økonomiske ordninger for omskolingen. Derudover er den nævnte tiltrækning af udenlandske ingeniører og it-studerende også en del af det korte og mellemlange sigte," siger hun og fortsætter:

"Det lange træk er naturligvis at uddanne vores egne it-folk her i landet, men det kan godt tage sin tid. Lige nu outsourcer cirka halvdelens af vores medlemmer it-kerneopgaver til udlandet, så Danmark mister store vækstmuligheder."

Deltag i debatten: Hvad mener du, at Danmark skal gøre for at få besat minimum 3.000 it-stillinger inden for få år?

Læs også:

Danmarks nye videnskabsminister: Vi har et problem med it-uddannelserne

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere