Artikel top billede

Hvis et privat firma ikke kan beskytte dine private oplysninger, er der ikke meget at hente, medmindre selskabet er udenlandsk.

Her er dine muligheder og rettigheder hvis dine data lækkes på nettet

Utroskabssitet Ashley Madison bliver sagsøgt for fire milliarder kroner. Herhjemme ville Ashley Madison få en bøde af det offentlige. Men måske er der penge at hente, hvis dine private oplysninger ryger ud i cyberspace.

Hvis dine private oplysninger ryger ud i det offentlige rum, fordi en virksomhed ikke passer ordentligt på dem, kan det blive en ærgelig omgang.

Mere end 30 millioner kunder hos utroskabs-sitet Ashley Madison har fået deres emailadresser offentliggjort, og det er hverken første eller sidste gang, at en stor virksomhed ikke kan beskytte sine kunders privatliv.

Men hvad kan du gøre, hvis dine private oplysninger pludselig flagrer rundt på internettet?

Heidi Steen Jensen er certificeret it-advokat og partner i advokatfirmaet Horten Advokatpartnerselskab.

Hun forklarer, at der er stor forskel på, om en udenlandsk eller en dansk virksomhed ikke passer på dine private oplysninger.

"De sager, vi har haft her i Danmark, er jo forløbet pænt og ordentligt. Hvis et læk sker i Danmark vil Datatilsynet se på det, og der vil kunne være en sag ved domstolene. Der har jo været situationer hvor virksomheder er blevet hacket og har gjort hvad de kunne for at sikre sig bedre fremover. I de situationer kan man få en bøde, hvis sikkerheden ikke har været høj nok. Men man får ikke få en bøde, hvis sikkerheden har været høj nok."

Læs også: To nye sikkerhedsheriffer: Der skal strammes op om danskernes ret til privatliv

I sager, hvor eksempelvis kreditkortoplysninger bliver stjålet fra et firmas kundedatabase, vil det ikke være relevant at søge erstatning, da bankerne dækker et tab, så længe du ikke selv er skyld i det. 

Bankerne vil så rette krav imod firmaet, hvis de mener, at der er mulighed for at hente pengene hjem.

Penge er ikke alt

Men som det står lysende klart efter lækagen af Ashley Madisons kundearkiv, er det ikke kun økonomiske tab, man kan komme ud for, når databaser bliver hacket.

Over 30 millioner mennesker verden over er blot et opslag i de lækkede kontooplysninger fra en ubehagelig konfrontation med kæresten eller ægtefællen.

Er du havnet i sådan en situation, er mulighederne anderledes.

Hvis uheldet er ude, og den udkårne tager sit gode tøj og går eller du på anden måde lider under et datalæk, kan du nemlig sagsøge det ramte firma. Men det er ikke nogen god forretning i Danmark.

"Hvis du ikke har lidt økonomisk tab, kan du gå efter tort-godtgørelse, hvis retten mener, at det er på sin plads. Men det er små beløb i Danmark. Det vil være måske 25.000-100.00 kroner, alt efter hvad du har været ude for. Men du skal jo betale en advokat først," fortæller Heidi Steen Jensen.

I tilfældet med de lækkede data fra utroskabssitet Ashley Madison mener hun dog ikke, at man skal gøre sig de store forhåbninger ved en dansk domstol:

"Jeg tror, at domstolene kunne finde på at sige, at det var man nok selv lidt ude om."

Læg sag an i udlandet

Hvis du sidder tilbage blandt sine flyttekasser i din nye singlebolig, er der dog et sidste skud i bøssen.

Hvis en udenlandsk virksomhed har været uforsigtig med dine data, kan du nemlig sagsøge den i dens hjemland.

I tilfældet Ashley Madison er der dog heller ikke så nemt som det lyder.

Ifølge canadisk lov skal den tabende part nemlig dække en del af modpartens retsomkostninger, og hvis du er udlænding kan der modparten kræve, at du lægger et depositum på op til 70 procent af deres forventede omkostninger før sagen overhovedet kan gå i gang.

Så i det lange løb er det nok billigere at holde fingrene og sine data for sig selv.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere