Artikel top billede

Thomas Rysgaard Christiansen er nyudnævnt direktør i Kombit.

Ny Kombit-direktør: At bryde KMD's monopol er min vigtigste opgave

Interview: Der skal være mere konkurrence på det kommunale it-marked, lyder det fra Kombits nyudnævnte direktør. Han spår, at KMD over de næste fem år må vinke farvel til en stor del af sit salg til landets kommuner.

Opgøret med KMD's monopol på at levere en lang række kommunale it-systemer er den vigtigste opgave for Thomas Rysgaard Christiansen, som fra 1. september har overtaget jobbet som direktør i Kombit efter Hans Berthelsen, der er gået på pension.

"Jeg har ikke noget større fokus end monopolbruddet. Det er også her, langt den største del af vores kapital bliver investeret. Så det fylder utroligt meget," siger Thomas Rysgaard Christiansen i et interview med Computerworld.

Kombit, der er ejet af Kommunernes Landsforening, har en nøglerolle i kommunernes opgør med KMD's mangeårige monopol på levering af en lang række kommunale it-systemer, der strækker sig fra udbetaling af sygedagpenge, sagsbehandling og registre over borgernes personlige oplysninger.

Bruddet med KMD's monopolsystemer har været undervejs siden kommunerne i 2008 solgte KMD.

I den periode har Kombits kerneopgave været at opbygge en fælles kommunal it-arkitektur og så efterfølgende at designe og udbyde kommunale it-systemer i fri konkurrence.

På den måde er der åbnet for, at andre leverandører end KMD kan komme til fadet.

Læs også: Ingen vej tilbage: Nu har konkurrenterne slået det første hul i KMD's monopol

En kommerciel profil

Før Thomas Rysgaard Christiansen i 2009 kom til Kombit som markedsdirektør, dyrkede han en direktørkarriere i USA. Han har dermed en mere kommerciel profil end sin forgænger, som oprindeligt kom fra den kommunale verden.

Vil din kommercielle baggrund få nogen betydning for den måde, du griber jobbet an på?

"Da man byggede Kombit op, var der måske mere behov for den her politiske tilgang, hvor det handlede om at samle kommunerne i et fællesskab. Nu drejer det sig langt mere om at kunne levere et fundament for det fremtidige kommunale it-marked, hvor markedskræfterne træder mere frem," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Kombit har investeret mere end en milliard kroner i arbejdet med at bryde KMD's monopol på en stribe kommunale it-systemer. Er Kombit så det nye KMD?

"Nej, på ingen måde. KMD er en leverandør, der ejer løsninger. Vi udbyder løsninger og sidder på den måde foran kommunerne som indkøbere fra de leverandører, der udvikler det enkelte system . Så det er en helt anden rolle end den, KMD har haft gennem tiden.," siger han.

Konkurrence skal sætte gang i innovationen

"Hele ideen med at konkurrenceudsætte opgaver er at holde gang i innovation og udvikling på it-siden. Så du vil se, at leverandørerne over tid vil skifte."

"Derfor kan det godt være, at for eksempel kontanthjælpssystemet de næste seks år kommer fra EG, men det er ikke umuligt, at det senere bliver KMD eller andre, der overtager den opgave."

Læs også: Banker KMD af banen på monopolsystem: EG får kommunal kæmpe-ordre

Så jeres opgave er at udbyde opgaver i fri konkurrende og gøre op med det monopol, KMD hidtil har haft?

"Ja, det er den ene del. Men samtidig er det vores opgave at bygge en standardiseret it-arkitektur, som gør, at andre leverandører kan komme ind på markedet," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Han fortæller, at Kombit sammen med kommunerne har investeret mere end en milliard kroner i den fælles it-arkitektur, som leverandørernes løsninger skal lægges oven på.

KMD sælger hvert år it for mere end to milliarder kroner til kommunerne. Hvor langt skal det tal ned?

"Det er jeg nok ikke den rette til at svare på. Vi står midt i et fantastisk ryk omkring digitalisering, og jeg håber da, at Kombit kan være med til, at kommunerne bruger deres it-investeringer kløgtigere. Vores opgave er at kigge på nogle helt specifikke områder for at se, om vi får nok ud af pengene på de enkelte områder."

Men trods monopolbruddet er KMD stadig den absolut største leverandør til kommunerne. Hvorfor?

"KMD har siddet med en kæmpeportefølje de seneste 30 år. Det er jo først nu, at vi begynder at rulle nye systemer ud. Der er udbudt ni systemer, og KMD har vundet de tre af dem. Så i de kommende år vil du se, at KMD's andel bliver mindre."

Er det stadig et problem, at kommunerne og de nye leverandører har svært ved at få adgang til de data, som i dag ligger hos KMD?

"Der har historisk været nogle sager, hvor der i hvert fald kunne stilles spørgsmålstegn ved, om vi kunne få det, vi ville. Vi er i gang med en udfasning af gamle systemer, og lige nu har jeg ikke nogen grund til at tro, at vi ikke får det, vi skal have, så projekterne kan køre som planlagt,"

Hvor lang tid vil det tage, før vi ser kommunale it-leverandører, der bare tilnærmelsesvis fylder lige så meget som KMD?

"Det synes jeg allerede er ved at ske. Andre store leverandører er gået ind og har taget deres del, og inden for de næste fem år vil du se tydelige tegn på, at udviklingen går i den retning," siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Læs også:

Det offentlige Danmark skruer heftigt op for cloud: Derfor hælder offentlige it-chefer mere og mere til cloud

Kommunale it-chefer: Nu vil vi bryde KMD's monopol
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.