Artikel top billede

Stort antal danske betalingskort tvangslukket: Kan være blevet misbrugt på bestemt forretningssted

Mange danskere får i disse dage at vide, at deres betalingskort er blevet lukket. Spærringen af adskillige betalingskort sker som en præventiv og proaktiv foranstaltning for at undgå misbrug efter et hack i udlandet. Se Nets' forklaring her.

Mange danskere får i disse dage besked fra deres bank om, at deres dankort er blevet annulleret 'på grund af mistanke om misbrug,' og at de derfor i løbet af godt en uge vil modtage et nyt kort.

Det sker, efter Nets - der håndterer dankort for bankerne - har slået alarm til en række banker om, at mange danske betalingskort kan være blevet kompromitteret.

De pågældende kort er alle blevet anvendt på et udenlandsk betalingssted i den seneste tid.

"Der er i dag [onsdag. Red] blevet udskiftet flere hundrede kort for at forebygge misbrug," siger pressechef i Nets, Søren Winge, til Computerworld.

Skærpet overvågning

De danske kort bliver lukket efter de i en periode har været under skærpet overvågning på grund af tegn på misbrug.

Ifølge pressechefen har der været en sikkerhedsbrist hos et 'internationalt forretningsted,' hvor Nets har kunnet se, at der er begyndt at florere oplysninger fra betalingskort, som har været anvendt på 'forretningsstedet,' forskellige steder.

"Det kan være, at det udenlandske forretningssted ikke har opbevaret kort-data efter de gældende regler, eller at andre har fået fat i kortdata, og nogen så har forsøgt at kopiere disse data," siger Søren Winge.

Efter datalækket har Nets indkredset, om danske betalingskort kan være blevet ramt. Og det har været tilfældet, fortæller pressechefen.

"Vi vurderer, at danske kortholdere, der har været kunder på det udenlandske forretningssted, kan blive ramt," siger han.

Præventiv udskiftning

Han understreger, at der er tale om en 'præventiv udskiftning' af de danske kort, som alene finder sted for at være 'på forkant med situationen.'

"Der er tale om en proaktivt udskiftning af de danske kort for at undgå misbrug, og udskiftningen skyldes altså ikke nødvendigvis, at de er blevet misbrugt, men at vi gerne vil undgå, at det sker," siger pressechefen.

Han vil ikke fortælle, hvilket 'internationalt forretningsted,' det drejer sig om - og heller ikke, om der er tale om en fysisk eller net-baseret butik.

"Vi vil ikke oplyse noget om forretningsstedet, da lukningen af kortene alene skyldes en mistanke. Så alle andre danskere behøver ikke være urolige," siger Søren Winge.

Sender anbefalinger til bankerne

Konkret lukker Nets ikke kortene, men anbefaler alene bankerne at gøre det, hvorefter det er den enkelte bank, der træffer beslutningen i hvert enkelt tilfælde.

"Bankerne vurderer selv, men typisk følger de vores anbefaling. Vi har et godt billede af, hvad vi tror, der er sket, og der er ingen grund til uro, når nu vi først får udskiftet dette større antal kort lige nu og her," siger Søren Winge.

Læs også:

Få overblikket: Her begår Nets alvorlige fejl med it-sikkerheden

Pas på: Bølge af sms-phishing ude efter dit NemID-nøglekort

Nets: Derfor bliver dankortet ved med at gå i sort

Finanssektorens vilde it-boom slet ikke slut: Derfor venter ny bølge af digitale investeringer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere