Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Få overblikket: Her begår Nets alvorlige fejl med it-sikkerheden

Finanstilsynet har gennemgået it-sikkerheden i Nets og fundet masser af huller. Her har vi samlet de områder, hvor Nets dumper i it-sikkerhed.

Siden 2014 har Finanstilsynet arbejdet på en gennemgang af it-sikkerheden i Nets. 

I midten af denne uge faldt dommen, der har udløst en massiv kritik af virksomheden, som blandt andet administrerer NemID og digitale betalinger i Danmark.

Vi har samlet de konkrete kritikpunkter nedenfor, så du kan få et overblik over hvilke områder, der halter i Nets' it-sikkerhed.

Seks indsatsområder

Finanstilsynet har gennemtrevlet udvalgte dele af Nets it-systemer og -politikker og har i rapporten set på følgende seks områder:

- Den generelle sikkerhedsstyring
- Strategi
- Organisation
- Beredskabsplaner
- Sikkerhedspolitikker
- Retningslinjer

Helt konkret har Finanstilsynet gennemgået de procedurer, som Nets anvender til styring af adgange til systemer og data, ændringshåndtering, kontrol med outsourcede it-funktioner samt krav og procedurer til kontrol og rapportering.

Kritikpunkter

Efter at have set Nets godt og grundigt efter i kortene er Finanstilsynet nået frem til en stribe konklusioner.

De lyder således:

Nets har ikke i tilstrækkelig grad implementeret en dokumenteret it-risiko- og sikkerhedsstyring på tværs af virksomheden.

Net har ikke tilstrækkelig fokus på at it-risici er synliggjorte og imødegået på tværs af Nets samt outsourcing-leverandører.

Ligeledes fortæller rapporten - uden at være meget specifik - at der er konstateret flere svagheder, hvor ledelsen i Nets fremadrettet skal sikre, at risici er tilstrækkeligt synliggjorte og imødegået.

På den positive side vurderer Finanstilsynet, at Nets har betydelig fokus på efterlevelse af krav og kontrolstandarder, herunder PCI-krav. 

Disse krav er opstillet af de internationale kortselskaber, der har udarbejdet nogle sikkerhedsstandarder, som gælder i forbindelse med alle kortbetalinger. 

Dette skal løses

Arbejdet med rapporten har udmøntet sig i en stribe påbud til Nets.

Finanstilsynet forventer således at it-sikkerhedspolitikken "tager afsæt i en dokumenteret it-risikovurdering, samt at ansvar og forventninger mellem direktion og bestyrelse, i relation til it-sikkerhedsstyringen, rapportering og ledelsesopfølgning, præciseres og implementeres."

Med andre ord skal Nets styrke sin dokumentation og ledelsens forankring i it-sikkerheden i virksomheden, der hidtil ikke har været god nok.

Fremtidens dokumentation skal blandt andet bestå i at vise, at it-sikkerhedspolitikken er tilstrækkeligt implementeret i firmaet.

Se og Hør-sagen spøger

Ligeledes skal der være en mere tydelig ansvars- og rollefordeling i forbindelse med de medarbejdere, der arbejder med it-sikkerhed og i forbindelse med de outsourcing-partnere, der håndterer opgaver for Nets.

Læs også: Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol

Sidst men ikke mindst er der i forlængelse af Se og Hør-sagen blevet lagt et påbud om, at der strammes op i forbindelse med tildeling af adgange og rettigheder til systemer og data samt procedurer omkring it-sikkerhedslogning.

Til kritikken siger Nets' kommunikationschef, Karsten Anker Petersen, følgende:

"Det er vigtigt at bemærke, at Finanstilsynet ikke konkluderer, at konkrete data har været kompromitteret, eller at der har været svigt eller lignende i vores systemer."

"Finanstilsynets påbud handler primært om, at vi i højere grad skal sikre, at de rette processer er på plads, at der er dokumentation for, at risikovurderinger er anvendt, og at der sker tilstrækkelig ledelsesopfølgning i forbindelse med outsourcing. Alt dette er vi i fuld gang med at sikre, at vi efterlever."

Du kan læse redegørelsen her (PDF).

Læs også:

Nordea havnet i ny byge af it-problemer

Nets ramt af nyt løn-kaos: Men bare rolig, du skal nok få din løn i dag

Nets nedlægger hundredevis af stillinger - 220 mand skal ud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis