Den perfekte kode: Her er seks fællessnævnere for al god kode

Der kan være meget stor forskel på den kode, som vores systemer er bygget af. Men der er seks vigtige ting, som al god kode har til fælles.

Der findes som bekendt milliarder og atter milliarder linier af kildekode til alverdens it-systemer, men ikke al kode er skrevet lige godt.

Software-udviklere har ofte ret fastlagte holdninger til, hvad der gør en rå kode 'god' eller 'dårlig,' og det er langt fra altid, at de er enige.

Nogle ting er de imidlertid ret enige om, beretter Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, der har gennemgået flere store udvikler-foraer for holdninger til 'god' og 'dårlig' kode.

1: Skal være nem at læse
Den måske vigtigste egenskab for 'god' kode er, at den skal være nem at læse, og dette er langt de fleste software-udviklere rørende enige i.

En letlæselig kode gør det nemt for andre udviklere at forstå, hvad koden handler om, og hvad meningen med den er.

"Efter min mening har udvikleren ikke været dygtig nok, hvis jeg ikke kan forstå hans hensigt i løbet af maksimalt fem minutter," lyder det således fra en senior-udvikler - Luke Burnham - som Computerworlds amerikanske søstermedie har talt med.

"Computeren er ligeglad med variable navne eller mellemrum mellem linier, men det gør mennesker. Kode bliver skrevet én gang, men bliver læst hundredevis af gange," siger han.

En anden softwareudvikler peger på, at 'god' kode betyder, at den skal være skrevet i en konsistens stil med ordentlige mellemrum, ordentligt indrykning og et godt flow samt med betegnelser, der 'giver mening.'

Godt med gode kommentarer
Masser af kommentarer og forklaringer hører også til enhver god kode. Grunden er simpel: Gode kommentarer gør det nemmere hurtigt at forstå koden, og hvad hensigten med den er.

En udvikler understreger, at forklaringerne i kommentarfelterne ikke skal handle om, hvad en funktion eller kodesekvens gør, men hvorfor den gør det.

"Kommentarerne til god kode skal gøre det klart for andre, hvad der egentlig foregår i udviklerens hoved, mens han skriver koden," skriver han.

Forklaringerne gælder i øvrigt over udvikleren selv, da ingen udvikler kan huske intentioner og planer til al den kode, som han har skrevet i tidernes løb.

Ordentlige kommentarer kan derfor være nyttige for udvikleren selv, hvis koden skal modificeres engang i fremtiden.

Den skal være simpel
God kildekode er enkel - også selv om den samlet ofte vil være i stand til at udføre komplekse opgaver.

Dermed vil gode udviklere være i stand til at løse opgaven uden at over-komplicere tingene, hedder det.

"Hvert stykke kode bør udføre én opgave, som til gengæld skal udføres perfekt. Dernæst skal det næste stykke kode udføre den næste opgave. De bedste løsninger er ofte de mest enkle," lyder det fra en udvikler.

Desuden er der bred enighed om, at der er en sammenhæng mellem kode-kompleksitet og antallet af bugs.

Den skal være fleksibel
Der vil ofte være behov for, at funktionaliteten i et stykke kode justeres, udbygges eller genbruges andre steder, som tiden går, og behovene ændrer sig.

Derfor er det vigtigt, at koden er skrevet på en måde, så den er fleksibel.

Det er selvfølgelig umuligt at forudsige, hvad fremtidens behov bliver, men det kan godt lade sig gøre, at skrive koden, så den kan udbygges og justeres med så få ændringer som muligt.

Som en udvikler skriver, er det ultimative tegn på, at din kode er godt skrevet, hvis "den helt nye medarbejder får besked på at modificere den kode, som du skrev for seks måneder siden, og aldrig nogen sinde henvender sig til dig for at stille dig et spørgsmål."

Den er nem at vedligeholde
Det er mere end sandsynligt, at din kode vil indeholde bugs - også selv om den er fantastisk godt skrevet - for det gør langt størstedelen af den kode, der bliver skrevet.

Og det betyder jo, at der skal rettes i koden, så bug'en kan fjernes.

Der er bred enighed blandt udviklerne om, at det er grundlæggende for 'god' kode, at den skal være nem at rette i.

"Al kode skal vedligeholdes, og den opgave skal være så nem som muligt," lyder det fra en udvikler.

En anden skriver: "Den store forskel mellem kode, der bare fungerer og kode, der er fantastisk, er vedligeholdelses-venligheden ['maintainability']."

Den skal fungere
Det er jo et ret oplagt kriterium for en god kode, men vi tager den ikke desto mindre med her.

For det er grundlæggende for enhver 'god' kode, at den skal fungere efter hensigten og løse alle de ønskede opgaver, som den er skrevet til.

Har vi glemt noget? Hvad synes du er et fællestræk for al god kode? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Verdens måske allerbedste og mest indflydelsesrige programmører

12 tastaturer som udviklere og kodefolk holder meget afBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Datatilsynet øger GDPR-kontrollen med ny strategi: Første del bliver spørgeskema med 100 spørgsmål
Det danske Datatilsyn er på vej med en ny data- og risikobaseret strategi i tre faser. Den første bliver et skema med op mod 100 spørgsmål, som virksomheder og myndigheder skal besvare. "Tilsynsmodellen har et element af stikprøvekontrol og er opbygget som en tragt," siger tilsynschef Frederik Siegumfeldt.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.