En af TDC's 4G-master. Billeder: Uffe Weng/TDC.

LTE/4G: Sådan er hastigheden og dækningen hos TDC, Telia, Telenor og 3

TDC, Telia, Telenor og 3 har alle investeret massivt i LTE/4G-netværk i de seneste år. Her kan du se, hvordan selskabernes netværk klarer sig.

"Generelt ser vi, at både 4G-hastigheden og tilgængeligheden stiger rundt om på kloden, efterhånden som operatører udruller nye netværk nye steder og opgraderer de netværk, som de allerede har bygget."

Sådan lyder konklusionen i den senest rapport om LTE-udbredelsen fra engelske OpenSignal, der løbende tager den globale LTE-temperatur - og også zoomer ind på de enkelte lande og teleselskaber, heriblandt de danske.

LTE-rapporten for september er blevet udarbejdet med udgangspunkt i data fra OpenSignal-appen, som over 325.000 iOS- og Android-brugere har installeret. 

I rapporten, The State of LTE, skriver OpenSignal blandt andet:

"LTE er i nogle lande blevet en næsten allestedsnærværende teknologi, der giver bredbåndshastigheder, uanset hvor du tager hen. I andre lande er LTE kun ved at blive voksen."

Læs også: Netværksdirektør: Sådan hjælper LTE Advanced os med at følge med data-boom

Konklusionen på analysen af data fra september er, det er i lande som New Zealand, Singapore, Rumænien og Sydkorea, man finder de hurtigste LTE-forbindelser.

New Zealand kan som nummer et byde på LTE med over 36 mbit/s i download i de foretagede hastighedtests.

TDC klarer sig bedst
Danmark klarer sig dog også rigtig godt i undersøgelsen.

Danmark lander på en femteplads med en overordnet LTE-hastighed på 26 mbit/s i download, når OpenSignal tester netværkene hos TDC, Telia, Telenor og 3.

Alle selskaberne har i de senere år investeret milliarder i at opbygge LTE-netværk (bliver ofte markedsført som 4G), og de lynhurtige mobil-netværk er da også selskabernes helt store salgshit for tiden. 

TDC er tidligere blevet fremhævet af OpenSignal, og det bliver Danmarks største teleselskab endnu engang i den nye opgørelse:

"Mens netværkene med den bedste performance var i Asien, leverede europæiske operatører også imponerende præstationer, hvor især TDC i Danmark og KPN i Holland er værd at bemærke," skriver OpenSignal.

Læs også: Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark

Ifølge OpenSignals data er der hos TDC's LTE-kunder registreret downloadhastigheder på 35 mbit/s, mens Telia kan præstere 23 mbit/s, Telenor 22 mbit/s, og 3 byder på 18 mbit/s. Sådan ser dækningen ud
I forhold til dækningen kommer TDC også bedst ud i september-opgørelsen fra OpenSignal, mens de følgende pladser går til 3, Telenor og Telia.

Danmark som land ligger relativt langt nede på listen hos OpenSignal med en dækning på 63 procent, når man måler på, hvor stor en del af tiden, mobilbrugerne har forbindelse til LTE-netværket (appen på brugernes smartphone tracker dette for OpenSignal).

Her ligger TDC på en dækning på 74 procent, mens 3 ligger på 64 procent og både Telenor og Telia kan holde LTE-dækningen 54 procent af tiden ifølge OpenSignals data.

Du kan selv se nærmere på resultaterne fra OpenSignals dataindsamling her

Læs også: Netværksdirektør: Sådan hjælper LTE Advanced os med at følge med data-boom

Det er værd at bemærke, at det ikke fremgår af OpenSignals rapport, hvor mange brugere i Danmark, opgørelsen er baseret på - selvom OpenSignal skriver, at selskaber og lande kun indgår, hvis den statistiske holdbarhed er til stede. 

Det er dog ikke utænkeligt, at ikke alle teleselskaber i Danmark er enige i resultaterne fra OpenSignals rapport.

Hvad er den reelle 4G-hastighed?
For selvom TDC altså kåres som den klare vinder, skriver Telia eksempelvis øverst på sin hjemmeside.

"Livet kræver et godt netværk. Og det får du hos Telia. Faktisk har vi Danmarks absolut stærkeste 4G-netværk."

Teleselskaberne markedsfører ikke LTE/4G med faste (op til) hastigheder, som vi kender det fra kablede bredbåndsabonnementer.

Læs også: Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark

Det skyldes, at det mobile bredbånd er langt mere påvirket af, hvor mange brugere, der er på en given sendemast på samme tidspunkt - og hvor meget data, de downloader og sender.

Samtidig er forbindelsens hastighed også afhængig af, hvilken hastighed en given smartphone eksempelvis understøtter.

Derfor opereres der i stedet med hastigheds-intervaller. Hos TDC, der ifølge OpenSignal har Danmarks hurtigste 4G, lyder beskrivelsen af 4G som mobilt bredbånd:

"Den forventede hastighed vil være mellem 17 og 71 Mbit/s i download og 5 og 43 Mbit/s i upload ved udendørs brug." Danskerne er vilde med 4G
Uanset hvem der har det bedste og hurtigste LTE-netværk i Danmark, er der ingen tvivl om, at danskerne efterhånden har fået rigtig god smag for de mobile bredbåndsforbindelser.

Ifølge Erhvervsstyrelsens seneste telestatistik steg den mobile datatrafik i Danmark med over 68 procent fra 2013 til 2014 til ialt 115.672 TB.

I løbet af 2014 steg antallet af mobile bredbåndsabonnementer samtidig med næsten 800.000 til lidt over 6,5 millioner.

Fortæl meget gerne om din egen oplevelse med 4G/LTE hos dit teleselskab i debatten herunder.

Læs også:

Netværksdirektør: Sådan hjælper LTE Advanced os med at følge med data-boom

Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark

Nye LTE-netværk buldrer frem: Det får du med LTE Advanced

Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende

Så hurtigt skal dit bredbånd være, før det er hurtigt nok

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Se listen: Disse ti selskaber misbruges mest i mailsvindel
Kendte brands over hele verden misbruges hver dag i svindel-mails til at narre penge og oplysninger ud af virksomheder. Men hvilke virksomhedsnavne er de mest populære at misbruge? Se hele listen her.
Computerworld
TDC ruller fiber ud til flere tusinder husstande - tilbyder gratis opkobling på disse adresser
TDC går i gang med fiber-udrulning til 2.500 husstande på Fyn og Sjælland. Se hvilket husstande, der snart får mulighed for at koble sig på.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Spændende undersøgelse: Her ligger forretningsværdien i print-sikkerhed
En undersøgelse fra IDC viser, at der for virksomheder er en solid business case i at prioritere sikkerhed på print, og ethvert it-initiativ der kan nedbringe omkostninger, er attraktivt for ledere. I undersøgelsen har IDC lavet dybdegående interviews med 16 organisationer, som bruger en entreprise printerløsning, og disse interviews viser at der ligger stor forretningsværdi i denne løsning. Organisationerne blev bedt om at beskrive forskellen på ”før” og ”efter” og det viser sig, at de har opnået et mere sikkert print-miljø, samtidig med at der spares både penge og tid.