Artikel top billede

Staten helt blank på gevinsterne ved at give gratis data væk

Der venter mange millioner og muligvis milliarder af kroner i de offentlige, gratis datasæt. Efter fem års satsninger på at udbyde disse datasæt er der dog ingen, der ved, om det har været en god forretning.

For en håndfuld år siden gik jagten ind på at finde og udbyde offentlige data, som selskaber kan omsætte til apps og andre it-værktøjer.

Ideen er således såre simpel: Giv offentlige data fra CVR-registret, kortdata og andre datasæt væk, så private selskaber kan bygge løsninger, der kan tjenes penge på og sikre vækst i Danmark.

Vækstpotentialet i brugen af de offentlige data har lydt på alt fra 600 millioner kroner til flere milliarder klingende enkroner, efter EU har anslået, at værdien af offentlige data i hele Europa løber op i cirka 1.000 milliarder kroner.

Computerworld har efter fem års datajagt sat sig for at undersøge, om potentialet i brugen af de offentlige data så også er blevet indfriet. Men det er der ikke noget entydigt svar på.

Det skyldes dels, at ingen har et samlet overblik over mængden af de udbudte data, dels at ingen kan opstille et regnskab ud fra de løsninger, der er bygget og tjent på via de offentlige data.

"Vi kunne godt være bedre til at skabe et bedre tværgående overblik. Hvor meget vi har indfriet af potentialet ved vi faktisk ikke, for den slags er rasende svært at måle ude i virkeligheden," erkender kontorchef Carsten Ingerslev fra Erhvervsstyrelsen.

Fem millioner månedlige opslag

Trods uvisheden om det reelle indtjeningspotentiale understreger Carsten Ingerslev samtidig, at offentlige data bliver brugt i stor stil.

Data fra Erhvervsstyrelsens CVR-register blev for nogle få år siden frikøbt, og i dag er der cirka en million besøgende om måneden, der i gennemsnit foretager fem opslag per besøg. Det giver fem millioner opslag i CVR-registret om måneden.

Også frikøb af virksomhedernes regnskaber sidste år betegner Carsten Ingerslev som en succes.

I første halvår af 2014 blev 72.000 regnskaber downloadet, mens det tal efter frikøbet er røget op på 356.000 downloadede regnskaber.

"At vi groft sagt kan femdoble brugen af data er jo en snebold, der ruller. Samtidig er data med frikøbet blevet mere strukturerede og nemmere at bruge for udviklerne frem for de tidligere tiders indscannede PDF-filer," forklarer Carsten Ingerslev.

Vind 100.000 kroner på databrug

For at sætte turbo på den rullende data-snebold har Erhvervsstyrelsen i sidste uge skudt gang i en konkurrence for udnyttelsen af offentlige data, hvor præmien for bedste ide lyder på 100.000 kroner.

"Vi vil gerne vide og vise mere om mulighederne for at benytte offentlige data i it-værktøjerne. For vi er stadig på begyndelsen af en lang rejse," siger Carsten Ingerslev om konkurrence-initiativet, der går under navnet 'Challenges'.

Han peger på, at mange spændende applikationer i de seneste år er bygget på offentlige data, og hans egen favorit er Bisbase, som også er fremhævet som et forbillede i Challenges-konkurrencen.

Bisbase er et værktøj til blandt andet benchmark- og konkurrenceanalyser af ens virksomhed mod resten af markedet, der er bygget på eksempelvis regnskabsdata fra Erhvervsstyrelsen.

"Men vi skal jo også have mere gang i suppedasen. For offentlige data er langt mere end CVR- og regnskabsdata," runder Carsten Ingerslev af.

Læs også:
Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

Danmark sidder på milliardpotentiale i offentlige data

Danmark misser mulighed for at score data-milliarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital