Artikel top billede

Fem interessante ting du skal vide om de nye Windows 10 Mobile-telefoner

Windows Phone bliver genfødt som Windows 10 Mobile, og det ændrer systemet på en række punkter til det bedre. Læs her fem ting, som der måske kan lokke dig over til Microsofts mobil-platform.

Microsofts rejse på mobil-platformen har gået både op og ned.

Først går vi tilbage til 00'erne, hvor Windows Mobile var en relativ succes, og som var at finde på mange af datidens lomme-pc'er.

Så kom iPhonen, der åd store dele af markedet. Efterfølgende kom Android-platformen, som nu sidder på over 80 procent af mobilmarkedet i verden.

Microsoft prøvede med en relancering i Windows Phone, men de Windows-styrede telefoner kom på trods af diverse lokale successer aldrig over otte procent global markedsandel. og nu er Windows Phone nede på omkring de fire procent.

Men nu forsøger Microsoft igen. Og denne gang kunne der meget vel være langt mere at komme efter som forbruger. Her kommer fem punkter, som følger med den kommende lancering af Windows 10 Mobile.

Markant flere apps

Et af de største kritikpunkter mod en Windows Phone var og er mangel på apps. Mens både Android og iOS har millioner af apps, kæmper Windows Phone med at fange udviklernes gunst.

Med Windows 10 Mobile går Microsoft all-in for at få flere trukket over til platformen på en række forskellige måder.

Du kan læse mere om det her, men generelt kan du formode, at "universal apps", apps som virker på både Windows 10, Windows 10 Mobile, Xbox og den kommende HoloLens, vil stige i antal.

Universal Apps skal kun kodes en gang for at køre på alle platforme, hvilket sparer tid for udviklerne, men for brugeren betyder det, at der måske snart kommer reelle store apps til Windows Store - og til Windows 10 Mobile.

Facebook har fornyligt været ude og sige, at der kommer nye Facebook- og Messenger-apps i Universal Apps-sproget.

Alt det kræver dog, at udviklerne hopper på Windows 10-vognen, men forudsætningerne er der i hvert fald.

Continuum for Phones

Continuum for Phones er klart den mest interessante og unikke evne ved en Windows 10 Mobile-telefon i forhold til iOS eller Android.

Hvis du køber en Windows 10 Mobile-telefon med stærke nok specifikationer, kan den sammen med en skærm, mus og tastatur udgøre det for en minimalistisk computer. Da førnævnte Universal Apps transformerer sig alt efter skærmstørrelse, vil disse apps også kunne omdannes til "desktop-programmer".

Du kan læse mere i denne artikel om Continuum for Phones, eller se videoen nedenunder.

Mobiler som desktopcomputere bliver kæmpestort - nu går kampen i gang om at komme først

Continuum for Phones virker kun på ny hardware såsom de kommende 940- og 950XL-telefoner fra Microsofts Lumia-serie, men også blandt andet Acer er på vej med en telefon, som vil kunne køre Continuum for Phones.

Opdatering til gamle telefoner

Har du allerede en Windows Phone 8,1, så kan du - måske - glæde dig.

Microsoft har i hvert fald udarbejdet en liste over telefoner, som får opdateringen til Windows Mobile 10, hvilket indeholder en lang række optimeringer i forhold til Windows Phone 8.1.

Alene adgangen til Universal Apps kan vise sig at være grund nok til at opgradere.

Forvent dog ikke at få Continuum for Phones. Det er kun nye telefoner med stærkere hardware end de eksisterende Windows Phones, som får den evne.

Du kan se hele listen af telefoner, som får opgradering, her, hvor blandt andet den populære Lumia 930 bliver opgraderet.

Windows 10 klar til Windows-telefoner i december - men ikke alle er med på listen

Synkronisering til din Windows 10-computer

Bruger du en Windows 10-computer, kan du forvente en forbedret synkronisering på tværs af Windows-enheder, hvis du køber dig en Windows 10 Mobile-telefon.

Blandt andet bliver notifikationer vist hen over alle platforme, ligesom du oplever det mellem en iPad og en iPhone.

Ligeledes er OneDrive dybt integreret i Windows 10 Mobile, ligesom det er i Windows 10, så alle billeder du tager med telefonen vil være at finde på din Windows 10-computer - såfremt du ønsker det.

Også bookmarks og historik fra din telefons Edge-browser kan synkroniseres over til din computer, så det link du fandt på din telefon, hurtigt kan findes på din pc.

Mange producenter på vej med produkter

Mens det lige nu kun er Microsofts Lumia 950 og 950XL, som folk kigger efter, så forvent, at der inden længe kommer mange andre produkter fra andre producenter på markedet.

Windows 10 Mobile understøtter både Qualcomms Snapdragon ARM-processorer og IA-32-processorer fra Intel eller AMD, hvilket er størstedelen af de mobile chips på markedet.

Acer er allerede ude med en mobil med Windows 10, og mange upcoming-firmaer i østen er også på vej. Ligeledes har Samsung - verdens største producent af smartphones - tidligere udtalt, at Windows 10 Mobile bestemt ser spændende ud, men at Microsoft og Samsung først skal udrede nogle royalty-problemer først.

Hvad tænker du? Kunne du finde på at overveje en Windows 10 Mobile-telefon, eller bliver du ved en iPhone eller Android-telefon?

Læs også: Her er Microsofts nye Lumia-telefoner: 950 og 950XL