Artikel top billede

(Foto: PC World)

Danskerne i risikozonen: Her skal du (især) stramme op på sikkerheden

Danskerne er ikke gode nok til at beskytte deres egne fortrolige oplysninger på nettet. Det halter på masser af områder fra foto af NemID-nøgler til elendige kodeord. Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet holder status over sikkerheden og giver gode råd.

Vi genbruger adgangskoder i stor stil, gemmer billeder på mobilen af vores NemID-nøglekort og beskytter ikke oplysninger på smartphones og tablets mod forskellige angreb.

I praksis betyder det, at danskerne i stigende grad bliver udsat for angreb på nettet fra digitale tricktyve, der forsøger at misbruge informationer eller røve identiteter.

Der har været en stigning de seneste år i antallet af både hackerangreb og ikke mindst phishingmails, hvor svindlere forsøger at franarre godtroende internetbrugere deres brugernavn, adgangskode eller kreditkortoplysninger.

Det fortæller Digitaliseringsstyrelsen.

"Vi vil hjælpe befolkningen med at blive bedre til at beskytte sig på nettet. Først og fremmest ved at fortælle, hvordan man foretager nødvendige sikkerhedsprocedurer af fortrolige oplysninger. Men også ved at oplyse om, hvad man skal være opmærksom på ved såkaldte phishingmails, der har til hensigt at narre modtageren," siger Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

"Det er vigtigt at være opmærksom på, at en offentlig myndighed, NemID eller din bank aldrig vil bede dig om at fremsende din NemID-nøgle,"

Genbrugte adgangskoder

Et helt konkret sikkerhedsproblem er, at 41 procent af danskerne genbruger deres adgangskoder.

Det er især de unge under 20 år, hvoraf 56 procent genbruger koderne, mens det kun gælder for 30 procent af de ældre over 65 år, der således har bedre fat i sikkerheden.

"To af de mest brugte passwords er '123456' og 'password', og generelt skal man forsøge at skabe en så stor variation som muligt i sine adgangskoder. Unge har langt flere login til forskellige net-tjenester, og det kan være svært at huske alle sammen. Hvis du for eksempel bruger samme password til Facebook og netbank, løber du en risiko," siger Cecile Christensen.

Se hvordan du får et bedre kodeord: Sådan får du skudsikre passwords til mail og Facebook

Billeder at dit nøglekort holder ikke

Hos bankernes organisation Finansrådet er man også opsat på at få NemID-brugere til at passe godt på de fortrolige oplysninger. Et særligt problemområde er billeder af NemID-nøglekort.

Finansrådet konstaterer således en øget risiko for, at bankkunder får misbrugt deres konti efter at have affotograferet og gemt nøglekortet fra NemID på telefonen.

"Hvis en uvedkommende får adgang til din telefon eller tablet, hvor der ligger et billede af dit NemID-nøglekort, kan de hente dine bankoplysninger eller andre følsomme data," siger underdirektør i Finansrådet Michael Busk-Jepsen.

Han oplyser desuden, at det især er personer i alderen 30-39 år, der opbevarer nøglekortet digitalt.

Ifølge tal fra Digitaliseringsstyrelsen beskytter en tredjedel af danskerne heller ikke deres smartphone med sikkerhedssoftware.

Til sammenligning er det syv procent, der ikke beskytter deres pc.

"Mange brugere lever med en falsk tryghed om, at de er beskyttet mod virus og hacking på tablets og telefoner. Men trusler mod de mobile platforme er et voksende problem, som vi i fællesskab skal blive bedre til at afhjælpe i fremtiden. Lige nu skal danskerne især være opmærksomme på det, vi kalder "smishing", hvor brugerne via et link i en sms på smartphones og tablets narres til at udlevere fortrolige oplysninger til it-kriminelle," lyder det fra kontorchef Cecile Christensen.

Læs også:
Efter sikkerheds-kritik: Password-manager tvinges til at stramme op

Sådan får du skudsikre passwords til mail og Facebook

Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere