Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb

Password-manageren Lastpass, der opbevarer brugernes mange adgangskoder til forskellige tjenester, er blevet angrebet.

En password-manager er et populært og effektivt værktøj, når man som it-bruger skal have et sikkert sted at opbevare alle sine adgangskoder.

På den måde kan man nøjes med at skulle huske ét master password frem for alle adgangskoderne til de forskellige onlinetjenester. 

Nu er en af de mest populære password managere imidlertid selv kommet under angreb.

Tjenesten Lastpass skriver på sin blog, at teamet bag har "opdaget og blokeret for mistænkelig aktivitet på netværket."

De krypterede brugerdata er ikke blevet stjålet, og Lastpass-konti er heller ikke blevet tilgået af de forkerte, skriver selskabet.

Samtidig nformeres de mange brugere om, at blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' er blevet kompromitteret.

"Vi er sikre på, at vores krypterings-metoder er tilstrækkelig til at beskytte langt størstedelen af brugerne," forklarer Lastpass.

Ikke desto mindre skriver selskabet også:

"Vi kræver, at alle brugere, der logger ind fra en ny enhed eller IP-adresse, først verificerer deres konto via email, medmindre du har slået multifaktor-autentificering til."

"Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning vil vi også give brugerne besked om at opdatere deres master password," lyder det.

Brug en password manager - men med omtanke
Selvom det generelt giver rigtig god mening at anvende en password manager frem for eksempelvis at skrive ens mange adgangskoder ned på en lap papir, er netop password managerens grundlæggende funktion med til at gøre den til et oplagt angrebsmål.

I november kunne vi fortælle, at en trojansk hest ved navn Citadel havde haft held til at kompromittere millioner af computere rundt omkring i verden.

Her blev malwaren udnyttet til at opsnappe ofrenes master-adgangskode til de password managers, som stadig flere anvender til at holde styr på adgangkoder til forskellige tjenester.

Daværende chef for DKCert, Shehzad Ahmad, forklarede i den forbindelse, at man som bruger af en password manager bør tage sine forholdsregler i tilfælde af, at software-løsningen bliver ramt af et angreb.

"Jeg anbefaler, at man bruger password managers, men gør sit bedste for ikke at skrive hele passwordet ud i password manageren," forklarede han - læs alle anbefalingerne her

"Man bruger løsningen og har selvfølgelig en så stærk som mulig adgangskode som master-password til det her program. Og hvis det så kan lade sig gøre, skriver man sine adgangskoder ind, så man kun har en lille del af det password, som man kun selv kender."

"Man kan så huske det ved en en eller anden teknik, man kun selv kender. Men det skal ikke være så avanceret, at man ikke kan huske adgangskoden," lød det videre fra Shehzad Ahmad.

Læs også:

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor kan din stærke adgangskode være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Datatilsynet øger GDPR-kontrollen med ny strategi: Første del bliver spørgeskema med 100 spørgsmål
Det danske Datatilsyn er på vej med en ny data- og risikobaseret strategi i tre faser. Den første bliver et skema med op mod 100 spørgsmål, som virksomheder og myndigheder skal besvare. "Tilsynsmodellen har et element af stikprøvekontrol og er opbygget som en tragt," siger tilsynschef Frederik Siegumfeldt.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.