Artikel top billede

Google indgår net-aftale med store mobilfirmaer: Nu kommer internet-ballonerne

Aftaler på plads med tre store internet-leverandører, som vil levere trådløs højhastigheds-internet via balloner, der bliver opsendt til næste år over Indonesiens 17.000 øer.

Google - der nu hedder 'Alphabet' - har indgået aftale med Indonesiens tre største mobil-selskaber om levering af trådløs højhastigheds-internet til selskabets længe ventede Project Loon-balloner.

Med aftalerne med mobil-selskaberne Indosat, Telkomsel og XL Axiata er vejen banen for opsending af internet-balloner over Indonesien, der er et af verdens største lande.

Opsendelsen af de første internet-balloner er planlagt til næste år, og der vil i første omgang blive tale om stor-skala test af teknologier og lignende for at fange børnesygdomme og gøre sig praktiske erfaringer.

De skal give trådløs højhastigheds-internet til en væsentlig del af de mange fjerntliggende øer, som Indonesien består af.

Ifølge Project Loons beregninger vil ballonerne - der skal svæve i 20 kilometers højde - kunne sikre trådløs internet til helt op imod 100 millioner mennesker på de indonesiske øer, hvor der i dag er enten meget dårlig eller slet ingen internet-forbindelser.

Indonesien består af omkring 17.000 øer, hvoraf mange er dækket af bjerge og jungle, og kun omkring en tredjedel af indoneserne har for tiden internet-forbindelse.

Project Loon blev formuleret for et par år siden i det daværende Googles flippede udviklings-laboratorium, Google X.

Du kan tage med indenfor i Google X her: Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed

Ballonerne skal hver især dække et område på omkring 40 kilometer i diameter fra deres position i stratosfæren - det vil sige i mellem otte og 17 kilometers højde afhængig af hvor på kloden vi befinder os.

Den enkelte ballon skal kunne flyve i 100 dage og vil både kunne modtage og sende internet til enheder på jorden samt til nabo-ballonerne, der vil kunne transmittere signalerne videre.

Det betyder, at det vil være nødvendigt at opsende flere tusinder balloner for at skaffe stabilt internet til et område, hvor det enten ikke kan betale sig eller lade sig gøre (som på for eksempel klippegrund eller lignende) at nedgrave kablet internet.

Project Loon skal også testes i Australien, Latinamerika og New Zealand, hvor der er blevet indgået aftaler med store mobil-leverandører.

Også Facebook arbejder med planer om via luftbårne platforme at udbrede internet til verdens fjerne egne.

Facebook er langt fra så langt som Google i projektet og er for tiden i gang med at undersøge mulighederne for at anvende satelitter til at sikre internettet - måske via en slags laserbåret internet via højtflyvende, soldrevne droner, som du kan læse mere om her.

Læs også:

Sådan virker Googles ballondrevne internet

Google X - hvor verdens vildeste ideer bliver til virkelighed

Zuckerbergs vilde (og dyre) plan: Laserbåret internet på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere