Artikel top billede

Her er Janus Friis' nye kæmpe-projekt: Små selvkørende fortovs-robotter

Skype-milliardæren Janus Friis lancerer et nyt koncept, som han håber kan blive så vildt som Skype: En flåde af små selvkørende robot-bude, der skal fragte varer ud til kundernes fordøre.

Står det til den danske it-milliardær Janus Friis vil du snart kunne se massevis af små robot-bude suse afsted på fortovene i alverdens storbyer.

Den danske rigmand tror nemlig så meget på vare-udbringning i verdens stor-byer som et nyt vækst-område, at han og makkeren Ahti Heinli til næste år lancerer et meget ambitiøst og futuristisk pakke-selskab, hvor små, selvkørende robotter kommer til at spille en central rolle.


De små robotter - som Janus Friis kalder for 'robot-bude' - vejer omkring 10 kg og ligner små køletasker med seks hjul.

Det er ideen, at de skal vimse rundt på storbyernes fortove i raskt gåtempo - 6,5 kilometer i timen - indeholdende forskellige pakker og varer, som modtageren kan få leveret via en app, som anvendes til at åbne robotten, når den er ankommet til den ønskede adresse.

De små køretøjer er bygget til at kunne fragte to indkøbsposer til lokationer, som ligger op til en halv times køretur væk fra udgangspunktet - altså godt tre kilometer.

Det er ideen, at modtageren skal kunne bestille nøjagtigt leveringstidspunkt, ligesom det lille køretøjs køretur skal kunne følges nøjagtigt via en app.

Dør-til-dør

Selskabet bag de selvkørende robotter kalder Janus Friis og Ahti Heinla for 'Starship Technologies.'

Ifølge selskabet er den el-drevne robot CO2-neutral.

Ahti Heinla siger i en pressemeddelelse, at ideen er at kunne levere en pakkeløsning til nul omkostninger, nul ventetid og nul miljøbelastning.

"Vi ønsker at ændre lokale leverancer på samme måde, som Skype ændrede telekommunikationen," siger han.

Ifølge selskabet er den dyreste del af enhver transport altid den sidst kørte kilometer, fordi små mængder her skal transporteres ud til mange adresser.

Det er således ideen, at lastbiler og lignende kan fragte store mængder varer til større varehuse i lokalområderne, hvorfra de små robotter billigt kan bringe dem ud til de enkelte slut-adresser.

Navnet 'Starship Technologies' understreger det futuristiske snit i konceptet, der er blevet testet i en række storbyer - blandt andet for at se, om køretøjernes navigation virker.

Bygges i Estland

Den indeholder blandt andet automatisk undvigelses-teknologi.

Ifølge selskabet vil alle robot-budes færden dog blive overvåget af mennesker, som kan gribe ind i kritiske situationer.

I første omgang bliver de små køretøjer sluppet løs i London-bydelen Greenwich i en testfase.

Robotterne bliver bygget i Estland, men selskabet - der i alt har 28 ansatte - har hovedkvarter i London i Storbritannien, hvor Janus Friis også bor.

Han blev mangemilliardær, da han i 2005 solgte Skype til amerikanske eBay. Den dengang blot 29-årige Janus Friis tjente 6,5 milliarder kroner på handlen. Skype blev senere solgt videre til Microsoft og spiller i dag en væsentlig rolle i Microsofts portefølje.

Du kan se en video med de små Starship-robotter her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere