Artikel top billede

Her er Janus Friis' nye kæmpe-projekt: Små selvkørende fortovs-robotter

Skype-milliardæren Janus Friis lancerer et nyt koncept, som han håber kan blive så vildt som Skype: En flåde af små selvkørende robot-bude, der skal fragte varer ud til kundernes fordøre.

Står det til den danske it-milliardær Janus Friis vil du snart kunne se massevis af små robot-bude suse afsted på fortovene i alverdens storbyer.

Den danske rigmand tror nemlig så meget på vare-udbringning i verdens stor-byer som et nyt vækst-område, at han og makkeren Ahti Heinli til næste år lancerer et meget ambitiøst og futuristisk pakke-selskab, hvor små, selvkørende robotter kommer til at spille en central rolle.


De små robotter - som Janus Friis kalder for 'robot-bude' - vejer omkring 10 kg og ligner små køletasker med seks hjul.

Det er ideen, at de skal vimse rundt på storbyernes fortove i raskt gåtempo - 6,5 kilometer i timen - indeholdende forskellige pakker og varer, som modtageren kan få leveret via en app, som anvendes til at åbne robotten, når den er ankommet til den ønskede adresse.

De små køretøjer er bygget til at kunne fragte to indkøbsposer til lokationer, som ligger op til en halv times køretur væk fra udgangspunktet - altså godt tre kilometer.

Det er ideen, at modtageren skal kunne bestille nøjagtigt leveringstidspunkt, ligesom det lille køretøjs køretur skal kunne følges nøjagtigt via en app.

Dør-til-dør

Selskabet bag de selvkørende robotter kalder Janus Friis og Ahti Heinla for 'Starship Technologies.'

Ifølge selskabet er den el-drevne robot CO2-neutral.

Ahti Heinla siger i en pressemeddelelse, at ideen er at kunne levere en pakkeløsning til nul omkostninger, nul ventetid og nul miljøbelastning.

"Vi ønsker at ændre lokale leverancer på samme måde, som Skype ændrede telekommunikationen," siger han.

Ifølge selskabet er den dyreste del af enhver transport altid den sidst kørte kilometer, fordi små mængder her skal transporteres ud til mange adresser.

Det er således ideen, at lastbiler og lignende kan fragte store mængder varer til større varehuse i lokalområderne, hvorfra de små robotter billigt kan bringe dem ud til de enkelte slut-adresser.

Navnet 'Starship Technologies' understreger det futuristiske snit i konceptet, der er blevet testet i en række storbyer - blandt andet for at se, om køretøjernes navigation virker.

Bygges i Estland

Den indeholder blandt andet automatisk undvigelses-teknologi.

Ifølge selskabet vil alle robot-budes færden dog blive overvåget af mennesker, som kan gribe ind i kritiske situationer.

I første omgang bliver de små køretøjer sluppet løs i London-bydelen Greenwich i en testfase.

Robotterne bliver bygget i Estland, men selskabet - der i alt har 28 ansatte - har hovedkvarter i London i Storbritannien, hvor Janus Friis også bor.

Han blev mangemilliardær, da han i 2005 solgte Skype til amerikanske eBay. Den dengang blot 29-årige Janus Friis tjente 6,5 milliarder kroner på handlen. Skype blev senere solgt videre til Microsoft og spiller i dag en væsentlig rolle i Microsofts portefølje.

Du kan se en video med de små Starship-robotter her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere