Artikel top billede

Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

Den såkaldte Safe Harbor-ordning til overførsel af data mellem Europa og USA kan i næste uge blive begravet, efter EU-domstolens generaladvokat er kommet med en kontroversiel udtalelse. Læs her, hvad afløseren for Safe Harbor-ordningen kan blive.

I sidste uge kom der en ganske bombastisk udmelding fra EU-domstolens generaladvokat Yves Bot i en sag om dataoverførsler fra Europa til USA.

Konsekvensen af sagen kan blive, at EU-domstolen lytter indgående til sin generaladvokats udtalelser og helt dropper den såkaldte Safe Harbor-ordning til dataudveksling mellem EU og USA.

Det bliver endeligt afgjort tirsdag 6. oktober, hvor Safe Harbor-ordningen kan få et reelt dødsstød.

Hvis det sker, skal danske virksomheder med data i USA samt ikke mindst alle de amerikanske it-giganter som Facebook, Google og Apple med forretning i Europa til at finde alternative løsninger til at få udvekslet deres data mellem de to kontinenter på.

Derfor ruller sagen

Baggrunden for denne kontroversielle udvikling er, at den østrigske Facebook-bruger Maximillian Schrems har klaget over, at hans data i lighed med andre Facebook-brugere bliver overført til det amerikanske sociale medies servere via Facebooks irske datterselskab.

Maximillian Schrems har ovenpå NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer om amerikanske myndigheders datasnagerier brokket sig til det irske datatilsyn, da han ikke mener, at hans Facebook-data er sikre i USA.

Læs også: Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

I første omgang afviste det irske datatilsyn klagen med henvisning til Safe Harbor-ordningen, hvor EU-Kommissionen tilbage i 2000 har udtalt, at Safe Harbor-ordningen sikrer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for de personoplysninger, der måtte overføres til USA.

Nu skal den irske højesteret træffe afgørelse i sagen. Og på spørgsmålet om, hvorvidt domstolen bare skal følge Kommissionens udtalelser fra 2000, udtaler EU-domstolens generaladvokat Yves Bot så, at den irske domstol ikke skal begrænses af Kommissionens gamle holdning om Safe Harbor-ordningen.

I tillæg og helt uden at være direkte adspurgt nævner Yves Bot, at Kommissionens beslutning fra 2000 er ugyldig, og dermed sætter han selve Safe Harbor-ordningens overlevelse på spil.

Det bliver konsekvenserne

Advokat Nis Peter Dall, der er partner i advokatfirmaet Bird & Bird, har fulgt sagen tæt.

Han fortæller til Computerworld, at det opsigtsvækkende i sagen er, at Yves Bot helt på egen regning går ud og stiller spørgsmålstegn ved Safe Harbor-ordningen, som dermed reelt kan smuldre væk om en uges tid.

"Helt skåret ind til benet, er det generaladvokatens forslag til afgørelse for domstolen. Men hans udtalelser er ikke bindende, selvom domstolen vil nærlæse hans argumentation, inden den tager stilling til sagen," forklarer advokat Nis Peter Dall.

Den danske EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre er begejstret over, at Safe Harbor-aftalen nu kan være på vej ud over kanten.

"Vi kan ikke bare spise borgere af med, at de kan slette deres Facebook-profil, hvis de er bekymret for, om deres personlige oplysninger bliver misbrugt. Sådan lød EU-Kommissionens svar ellers tidligere på året. Det er simpelthen uholdbart," forklarer Morten Helveg Petersen.

"Kommissionen har allerede besluttet at indgå i forhandlinger med USA netop på databeskyttelsesområdet. Det ser jeg som et tegn på, at den nuværende aftale - den såkaldte Safe Habour-ordning ikke leverer en tilstrækkelig beskyttelse, og hvordan kan EU-borgere så føle sig sikre?" spørger politikeren retorisk.

Den sandsynlige afløser

Den danske advokat Nis Peter Dall fortæller, at hvis Safe Harbor-ordningen skulle ryge på gulvet, så vil den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) formentlig være afløseren for mange selskaber.

"Safe Harbor er i dag et meget anvendt system til overførsel af data mellem EU og USA. Derimod er SCC gældende i hele verden. Hvis SCC'er skal anvendes, skal der indgås formelle aftaler mellem de enkelte dataeksportører og -importører, og det kan betyde en del mere papirarbejde," siger Nis Peter Dall.

"Jeg tror dog personligt ikke, at det flytter noget, da det næppe er den rette vej at beskytte data mod efterretningstjenesterne på. Det virker mere som et stød i det blå, hvis Safe Harbor-ordningen skal erstattes med SCC," vurderer advokaten.

Med andre ord kan Safe Harbor-ordningen bryde sammen på grund af mistillid til de amerikanske myndigheders beviselige snagerier i datamængden, og erstatningen i form af SCC vil ifølge advokat Nis Peter Dell reelt ikke betyde den helt store ændring på det punkt.

"Til syvende og sidst handler datahåndteringen om tillid," runder Nis Peter Dall af.

Læs også:
Pas på de kostbare faldgruber: Her er eksperternes 10 gode råd om cloud-aftaler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere