Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

Den såkaldte Safe Harbor-ordning til overførsel af data mellem Europa og USA kan i næste uge blive begravet, efter EU-domstolens generaladvokat er kommet med en kontroversiel udtalelse. Læs her, hvad afløseren for Safe Harbor-ordningen kan blive.

I sidste uge kom der en ganske bombastisk udmelding fra EU-domstolens generaladvokat Yves Bot i en sag om dataoverførsler fra Europa til USA.

Konsekvensen af sagen kan blive, at EU-domstolen lytter indgående til sin generaladvokats udtalelser og helt dropper den såkaldte Safe Harbor-ordning til dataudveksling mellem EU og USA.

Det bliver endeligt afgjort tirsdag 6. oktober, hvor Safe Harbor-ordningen kan få et reelt dødsstød.

Hvis det sker, skal danske virksomheder med data i USA samt ikke mindst alle de amerikanske it-giganter som Facebook, Google og Apple med forretning i Europa til at finde alternative løsninger til at få udvekslet deres data mellem de to kontinenter på.

Derfor ruller sagen
Baggrunden for denne kontroversielle udvikling er, at den østrigske Facebook-bruger Maximillian Schrems har klaget over, at hans data i lighed med andre Facebook-brugere bliver overført til det amerikanske sociale medies servere via Facebooks irske datterselskab.

Maximillian Schrems har ovenpå NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer om amerikanske myndigheders datasnagerier brokket sig til det irske datatilsyn, da han ikke mener, at hans Facebook-data er sikre i USA.

Læs også: Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

I første omgang afviste det irske datatilsyn klagen med henvisning til Safe Harbor-ordningen, hvor EU-Kommissionen tilbage i 2000 har udtalt, at Safe Harbor-ordningen sikrer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for de personoplysninger, der måtte overføres til USA.

Nu skal den irske højesteret træffe afgørelse i sagen. Og på spørgsmålet om, hvorvidt domstolen bare skal følge Kommissionens udtalelser fra 2000, udtaler EU-domstolens generaladvokat Yves Bot så, at den irske domstol ikke skal begrænses af Kommissionens gamle holdning om Safe Harbor-ordningen.

I tillæg og helt uden at være direkte adspurgt nævner Yves Bot, at Kommissionens beslutning fra 2000 er ugyldig, og dermed sætter han selve Safe Harbor-ordningens overlevelse på spil.

Det bliver konsekvenserne
Advokat Nis Peter Dall, der er partner i advokatfirmaet Bird & Bird, har fulgt sagen tæt.

Han fortæller til Computerworld, at det opsigtsvækkende i sagen er, at Yves Bot helt på egen regning går ud og stiller spørgsmålstegn ved Safe Harbor-ordningen, som dermed reelt kan smuldre væk om en uges tid.

"Helt skåret ind til benet, er det generaladvokatens forslag til afgørelse for domstolen. Men hans udtalelser er ikke bindende, selvom domstolen vil nærlæse hans argumentation, inden den tager stilling til sagen," forklarer advokat Nis Peter Dall.

Den danske EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre er begejstret over, at Safe Harbor-aftalen nu kan være på vej ud over kanten.

"Vi kan ikke bare spise borgere af med, at de kan slette deres Facebook-profil, hvis de er bekymret for, om deres personlige oplysninger bliver misbrugt. Sådan lød EU-Kommissionens svar ellers tidligere på året. Det er simpelthen uholdbart," forklarer Morten Helveg Petersen.

"Kommissionen har allerede besluttet at indgå i forhandlinger med USA netop på databeskyttelsesområdet. Det ser jeg som et tegn på, at den nuværende aftale - den såkaldte Safe Habour-ordning ikke leverer en tilstrækkelig beskyttelse, og hvordan kan EU-borgere så føle sig sikre?" spørger politikeren retorisk.

Den sandsynlige afløser
Den danske advokat Nis Peter Dall fortæller, at hvis Safe Harbor-ordningen skulle ryge på gulvet, så vil den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) formentlig være afløseren for mange selskaber.

"Safe Harbor er i dag et meget anvendt system til overførsel af data mellem EU og USA. Derimod er SCC gældende i hele verden. Hvis SCC'er skal anvendes, skal der indgås formelle aftaler mellem de enkelte dataeksportører og -importører, og det kan betyde en del mere papirarbejde," siger Nis Peter Dall.

"Jeg tror dog personligt ikke, at det flytter noget, da det næppe er den rette vej at beskytte data mod efterretningstjenesterne på. Det virker mere som et stød i det blå, hvis Safe Harbor-ordningen skal erstattes med SCC," vurderer advokaten.

Med andre ord kan Safe Harbor-ordningen bryde sammen på grund af mistillid til de amerikanske myndigheders beviselige snagerier i datamængden, og erstatningen i form af SCC vil ifølge advokat Nis Peter Dell reelt ikke betyde den helt store ændring på det punkt.

"Til syvende og sidst handler datahåndteringen om tillid," runder Nis Peter Dall af.

Læs også:
Pas på de kostbare faldgruber: Her er eksperternes 10 gode råd om cloud-aftaler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.